Personalul medical ia calea pribegiei

miercuri, 02 august 2000, 23:00
3 MIN
 Personalul medical ia calea pribegiei

Criza care bintuie in sistemul sanitar bacauan a creat panica si debusolare printre cei 2.000 de angajati ai Spitalului Judetean, dar a declansat si un curent care bintuie, ca o ultima salvare, printre cadrele medicale tinere. Asistenti si infirmiere de pina la 35 de ani au luat calea strainatatii, unde ingrijesc copii sau batrini pentru salarii de peste 1.000 de dolari pe luna, suma pe care in tara o cistigau intr-un an de munca, pentru servicii medicale facute noapte si zi. Tematori ca tarimul fagaduintei nu le va acorda sansele pe care ei le asteapta, asistentii medicali pleaca in concediu fara plata trei luni, pentru ca, in caz de esec, sa se poata intoarce la locul de munca din spital. Numai ca nici unul dintre cei plecati din Spitalul Judetean nu s-au mai intors aici, decit pentru a cere incetarea activitatii.
De la inceputul anului si pina la data de 30 iunie, 62 de cadre medicale din Spitalul Judetean au plecat in concedii fara plata pentru a munci in strainatate. Acestora li se adauga aproximativ 30 de asistenti si infirmiere care au cerut incetarea contractului de munca. Rindurile acestora vor fi ingrosate curind de cele citeva zeci de cadre medicale care asteapta in acest moment sa gaseasca o varianta ieftina de plecare. Tinerii care vor sa paraseasca locul de munca din spital spun ca nu-si pot permite nici macar sa plece legal, deoarece o excursie printr-o agentie de turism costa 2.000 de dolari. Un asistent medical principal cistiga la spital 1,8 milioane de lei, o infirmiera 900.000 de lei, iar o ingrijitoare primeste lunar un salariu de 800.000de lei, bani care nu le permit luxul de a pleca cu avionul sau autocarul. "Singura mea sansa de a-mi intretine familia este sa muncesc in strainatate. Sotia mea este tot cadru medical si de o saptamina asteptam salariul ca sa avem ce-i da de mincare fiului nostru, in virsta de 6 ani. Sintem disperati, avem lunar de platit si o rata de 2 milioane, nemaipunind in calcul celelate cheltuieli obligatorii", declara G.S., asistent medical intr-una dintre sectiile Spitalului Judetean.
Spaima pentru ziua de miine ii opreste pe cei care se pregatesc de plecare sa-si dezvaluie identitatea. Pina cind nu vor stringe toti banii pentru drum, cadrele medicale se tem ca, daca sefii de sectii afla de intentiile lor, ii vor disponibiliza. "Dintre colegii mei din sectie, inca doua persoane cauta o modalitate de plecare in strainatate, iar dintre cunostintele mele din spital inca vreo 20 se pregatesc sa plece in Italia ca sa ingrijeasca la domiciliu persoane in virsta", ne-a mais spus asistentul G.S..
Pe linga cele aproxiamtiv 100 de cadre medicale din Spitalul Judetean care au plecat de la inceputul anului la munca in strainatate, alte 21 si-au cerut transferul in cabinete particulare, unde cistiga cu putin peste nivelul de salarizare din spital. Posturile ramase vacante prin plecarea acestora sint considerate vacante, insa criza financiara din sistemul sanitar blocheaza, practic, aceste posturi. Cu datorii mai mari decit bugetele primite lunar de la asigurari, administratia spitalului nu poate scoate la concurs, cel putin pentru moment, posturile ramase libere. (Cezara DUTA)

Comentarii