Pistolarii Bacaului

joi, 22 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Pistolarii Bacaului

Nesiguranta vietii cotidiene, sau uneori doar snobismul, i-a determinat pe sute de bacauani sa-si cumpere o arma, in spatele careia sa se simta mai puternici. In judetul Bacau, mare parte din cei peste 1.500 de bacauani inarmati fac parte din tagma vinatorilor. Nu putini sint insa aceia care si-au cumparat pistoale doar de dragul de a le avea. Tot la fel de adevarat este si faptul ca multi au decis sa se inarmeze pentu ca se simteau amenintati. Pintre ei se numara probabil si cele zece femei, carora pistoletul le atirna greu in poseta.
De la aprobarea legii privind regimul armelor si munitiilor, multe persoane, pentru siguranta proprie, recurg la arme de autoaparare. Pentru achizitionarea acestora este necesar un permis eliberat de politie, exceptie facind doar armele cu aer comprimat si cu dioxid de carbon. Autorizatia se acorda doar persoanelor care demonstreaza necesitatea unei arme: patroni, avocati, senatori, deputati, militari, sportivi de tir sau vinatori. Armele de foc pentru care este obligatoriu permisul sint armele militare, de tir, de vinatoare, cu gaze nocive, iritante, cele de panoplie si de recuzita. In cazul vinatorilor si sportivilor de tir sint necesare autorizatii speciale.
Cu scopul declarat de autoaparare, 310 bacauani au solicitat si obtinut pina acum permis de port arma de la Politia Bacau. Printre ei se numara si zece femei, care cara zilnic in posetuta, pe linga cosmeticale, si discretul pistolet Walker. Daca numarul posesorilor de arme de aparare este relativ mic, nu acelasi lucru se poate spune si despre posesorii de arme de vinatoare, al caror numar este estimat de maiorul Vasile Oprisan, seful Serviciului Arme, Munitii si Substante Explozive, la peste o mie in tot judetul. Acestia detin insa in jur de 1340 de arme deoarece legea permite oricarei persoane care are permis de port-arma sa-si cumpere cel mult doua arme de foc de acelasi calibru. Diversitatea armelor permite insa ca persoanele cu dare de mina sa poata detine, practic, peste 150 de arme de diverse tipuri.
Printre cei mai cunoscuti vinatori inregistrati oficial la Bacau se numara procurorii Stefan Umbrarescu, Radu Calimandric si Costica Popa, parlamentarii Ionel Aichimoaie, sau Vasile Nistor, doctorii Spiridon Veringa si Gelu Tilea, precum si Constantin Sosu, patronul firmei SOMA. Iar mai nou, ultimul care a intrat in tagma vinatoriloe este doctorul Florin Velisar, directorul Directiei Sanitar Veterinare. Pe linga cele mai ieftine si mai accesibile arme de vinatoare, o categorie aparte o reprezinta armele considerate "de patru stele", care sint foarte scumpe si destul de rare. Acestea sint "drilingurile", o combinatie intre armele lise si cel cu glont, care au trei tevi si sint fabricate in Occident. Ele pot ajunge chiar pina la 40.000 de marci bucata. In judetul nostru, singurul care poseda o astfel de arma este Costel Casuneanu, patronul firmei Pa & Co din Oituz.
Cum se poate obtine un permis de port-arma
Procedurile prin care se pot achizitiona o arma de foc sint foarte severe, necesita mult timp si, bineinteles, indeplinirea unor conditii foarte stricte. Armele comercializate legal sint armele de vinatoare si cele cu gaze. Armele de vinatoare nu pot intra decit in posesia persoanelor care au cel putin un an si jumatate de experienta in domeniu si daca prezinta o adeverinta de membru al unei asociatii de vinatoare. Daca armele de vinatoare nu pot fi cumparate decit de membrii asociatiilor de vinatoare, armele de foc pot fi cumparate si de alte persoane, cum ar fi oamenii de afaceri, care prezinta dovada ca manipuleaza valori. Pentru a cumpara o arma si implicit a intra in posesia unui permis, solicitantii trebuie sa prezinte la Politie un extras de cont, copie dupa certificatul de inmatriculare a firmei si adeverinta din care sa rezulte functia detinuta si faptul ca minuieste sau insoteste valori. Bacauanii care doresc, din diverse motive, sa-si cumpere un pistol cu aer comprimat pot face acest lucru fara nici un fel de restrictie, prezentind doar buletinul de identitate. Pentru toate celelalte arme, inclusiv pentru cele cu gaze iritant lacrimogene, este necesara o adeverinta de port-arma eliberata de Politia Bacau.
Mai sint si pistolari uituci
Cu toate ca detinerea unui pistol presupune o atentie marita, au existat insa si cazuri in care proprietarii armelor au manifestat un dezinteres fata de acestea, uitindu-le pur si simplu in masina, de unde au fost furate. In evidentele Serviciului Arme, Munitie si Substante Explozive din IJP Bacau figureaza doua cazuri de astfel de furturi, care au ramas cu autori necunoscuti. Ultimul caz s-a petrecut chiar acum citeva zile, pe 15 noiembrie, in plina zi, cind
un individ a descuiat o masina parcata pe strada Energiei din municipiul Bacau, din care a furat un borset in care se aflau un pistol cu gaze calibru 9 milimetri, acte, si suma de 25 de milioane de lei. Beleaua a cazut pe capul lui Vasile Munteanu, din Slanic Moldova, care a oprit masina pret de cinci minute, si cind s-a intors a observat ca portiera din stinga era descuiata si borsetul lipsea. Un alt eveniment asemanator s-a petrecut in seara de 10 mai 1999, cind din din torpedoul BMW-ului cu nr. NT 11 YXX, apartinind lui Vasile Haineala, un hot a furat un pistol Waltro cu gaze. Cu toate ca au trecut peste trei ani de la acest furt, politistii nu au reusit sa-l identifice pe faptas. Maiorul Oprisan considera ca astfel de furturi sint deosebit de periculoase, mai ales prin faptul ca arma poate intra pe miinile unui iresponsabil, care poate sa o foloseasca dupa bunul sau plac. Tocmai din acest motiv, noua lege a regimului armelor si munitiilor intrata recent in vigoare prevede ca proprietarii care manifesta neglijenta in manevrarea armamentului din dotare vor ramine fara permise de port-arma. (Florin CRACIUN)

Comentarii