Podu Turcului si Tirgu Ocna, zonele in care mor cei mai multi sugari

vineri, 07 februarie 2003, 00:00
2 MIN
 Podu Turcului si Tirgu Ocna, zonele in care mor cei mai multi sugari

Datele statistice culese de Directia de Sanatate Publica (DSP) din reteaua medicala a judetului indicau la sfirsitul anul trecut o usoara scadere a mortalitatii infantile fata de cea din 2001. Din pacate, datele nu sint la fel de imbucuratoarea pentru toate localitatile judetului. In doua localitati si imprejurimile acestora, numarul deceselor in rindul sugarilor creste de la un an la altul. Cele mai multe cazuri de mortalitate infantila au fost inregistrate, in 2002, la Podu Turcului, localitate in care numarul deceselor aproape s-a dublat fata de cele din 2001. Daca acum doi ani procentul mortalitatii infantile era aici de 16,3 la mia de copii, anul trecut s-au inregistrat 32,6 decese la o mie de copii cu virste intre 0-1 an. O rata foarte ridicata in rindul sugarilor s-a inregistrat anul trecut in Tirgu Ocna, zona a judetului in care 31,8 la mia de sugari nu au mai apucat sa implineasca un an. "In ultimii doi ani, cele mai multe decese in rindul copiilor cu virste intre 0-1 an au fost provocate de afectiunile respiratorii. Pe locul doi s-au clasat in ultimii doi ani malformatiile congenitale si prematuritatea. Si numarul copiilor morti din cauza viermilor intestinali a crescut. Daca in 2001 s-au inregistrat patru decese la sugari, anul trecut 11 copii cu acest diagnostic si-au gasit sfirsitul", ne-a declarat doctorita Cornelia Cojocaru, directorul DSP.
Cazurile de mortalitate infantila au condus si la un "clasament negru" al sectiilor in care acesti copii si-au gasit sfirsitul. "55 dintre cazurile de deces ale sugarilor nascuti anul trecut au avut loc in maternitati si tot atitia copii au murit la domiciliu. Urmatoarele in top au fost sectiile de pediatrie ale spitalelor, urmate de sectiile de Boli Infectioase copii", a continuat doctorita Cojocaru.
Pe linga cazurile de mortalitate infantila, statistica DSP a inregistrat si o usoara scadere a numarului de nasteri la domiciliu, situatie care se poate solda uneori si cu moartea nou-nascutului. Daca in 2001 236 de bacauance au nascut acasa, anul trecut numai 204 au adus pe lume copii fara asistenta de specialitate. (Cezara DUTA)

Comentarii