"Gazati" cu amoniac

luni, 21 august 2000, 23:00
3 MIN
 "Gazati" cu amoniac

Ieri, intre orele 8.55 si 11.35, bacauani au putut respira din nou insemnate cantitati de amoniac, ceata densa coborind peste oras, in timp ce soarele stralucea pe cer. Conform masuratorilor efectuate de inspectorii Agentiei de Protectie a Mediului Bacau (APM), cea mai mare concentratie de amoniac a fost descoperita in zona Nicolae Balcescu, unde s-au efectuat masuratori si s-au recoltat probe in intervalul orar 8.55 – 9.25. Rezultatele descoperite sint dezastruoase: concentratia de amoniac descoperita a fost de 5,74 mg pe metru cub, adica de 17,3 ori mai mare decit cea normala. In buricul tirgului, linga Policlinica Veche, statia automata a APM a inregistrat in intervalul orar 9.45-10.15, o concentratie de 4,8 ori mai mare decit limita maxima prezavuta de lege, in timp ce la sediul APM, intre orele 10.30-11.00, concentratia a depasit de 3,75 de ori limita legala.
Angela Ciobanu, inspector sef in cadrul ApM Bacau, a preferat sa nu faca nici un fel de declaratii certe referitoare la sursa de amoniac, cita vreme inspectorii agentiei nu au reusit sa identifice pina la inchiderea editiei poluatorul. Cercetarile vor continua si astazi. Cert este ca amenzile pe care le risca poluatorul ajung cu usurinta la 75 milioane de lei, conform reglementarilor legale aflate in vigoare.
Mihai Grigoriu, directorul general al intreprinderii Sofert, care a mai avut antecedente in poluarea orasului cu amoniac, ne-a declarat ca amoniacul in concentratie mare descoperit ieri de masuratorile celor de la APM nu are nici o legatura cu unitatea pe care o conduce. Considerind de buna-credinta declaratia directorului de la Sofert, am intrebat la APM de la ce alta societate ar putea proveni emanatiile de amoniac intr-o asemenea cantitate, stiut fiind ca fabrica Letea a renuntat de mult la albirea hirtiei cu ajutorul acestei substante, in favoarea unei alte tehnologii. "Teoretic, ar mai putea proveni de la instalatiile frigorifice de la societatea Carbac, insa aceasta este amplasata in nordul orasului. Cum concentratia maxima a fost atinsa in sud, inclinam sa credem ca tot de la Sofert a provenit" – am primit raspunsul de la APM. Un raspuns ferm este asteptat in cursul zilei de astazi.
Bacauanii s-au obisnuit de ani de zile sa respire aerul intepator continind, in concentratii mai mari sau mai mici, amoniac, insa putini stiu care este efectul nociv al acestora asupra organismului uman. Specialistii sustin ca aerul incarcat cu amoniac afecteaza in special aparatul respirator. "Amoniacul inspirat chiar si in concentratii foarte mici afecteaza bolnavii cronici. Persoanele suferinde de bronsite iritative si astm bronsic sint primele care resimt efectele nocive ale amoniacului. In concentratii mici, dar repetate afectiunile usoare ale aparatului respirator se cronicizeaza", declara dr. Angela Aflorei, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica.
Medicii pediatri bacauani au si ei o teorie legata de poluarea cu amoniac a orasului si de faptul ca marea majoritate a copiilor nascuti in Bacau sufera de boli ale aparatului respirator inca din primele luni de viata. "Copii de trei luni ajung in sectiile de Pediatrie cu bronsite grave a caror cauza este in principal sensibilitatea aparatului respirator, capatata inca din viata extrauterina din cauza poluarii din aer. Amoniacul, alaturi de alti factori de poluare favorizeaza aparitia de timpuriu a bolilor respiratorii la copil, care in final duc la aparitia astmului bronsic ", declara dr. Dumitru Anton, seful sectiei Pediatrie I. In perioadele de poluare a orasului cu amoniac si pirita, numarul cazurilor de adulti si copii care se adreseaza medicilor pentru reaparitia bolilor respiratorii mai vechi creste simtitor. ( Nicoleta VARTIC, Cezara DUTA )

Comentarii