Romania pune temelia comertului electronic

joi, 19 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Romania pune temelia comertului electronic

Ministerul Industriei si Comertului (MIC) a pus la punct un program pentru dezvoltarea comertului electronic in Romania. Principalele puncte ale programului se bazeaza pe crearea unui cadru legal pentru desfasurarea comertului electronic, oferirea unui pachet de servicii electronice de informare si instruire a agentilor economici, introducerea unui program national de servicii bancare on-line, introducerea de anul viitor a unor facilitati suplimentare pentru importul de tehnica de calcul precum si reducerea tarifelor telefonice in cazul conectarii la reteaua internet.
Planul ambitios al Ministerului Industriei si Comertului poate fi impulsul de care ar avea nevoie comertul electronic romanesc pentru a se putea dezvolta. Toti analistii sint de parere ca Romania poate profita de aceasta oportunitate cu un minim de efort. Concret, statul nu ar trebui sa faca nici o cheltuiala, doar sa dezvolte mediul legislativ si cadrul institutional necesar dupa care sa lase totul pe miinile initiativei private. Deja, chiar fara acest sprijin, mediul e-commerce romanesc s-a dezvoltat binisor, chiar daca fara o acoperire logistica. Astfel, magazinele electronice romanesti, ofera posibilitatea cumpararii prin internet, dar nu si posibilitatea platii on-line din cauza inexistentei unui serviciu care sa asigure incasarea banilor de pe cartile de credit ale cumparatorilor. Insa, daca mediul legislativ ar fi creat iar institutiile necesare pentru oferirea serviciilor de plata on-line ar fi puse la punct, e-commece-ul romanesc s-ar putea dezvolta extrem de rapid. Asta deoarece baza exista deja: in citiva ani au aparut citeva zeci de portaluri foarte cunoscute si bine realizate care ofera in prezent numeroase servicii, de la conturi gratuite de e-mail si cursul valutar pina la stiri si informatii bursiere.
Deocamdata, Romania are numeroase probleme legate de inteligenta deosebita cu care carderii autohtoni "cumpara" pe internet servicii si produse din magazinele on-line din strainatate folosindu-se de cartile de credit ale cetatenilor straini. In Romania nu s-a inregistrat inca nici un caz in care un astfel de carder sa fie condamnat pentru astfel de fraude, iar dezvoltarea e-commerce-ului romanesc necesita si un cadru legislativ pentru protejarea posesorilor de carduri impotriva unor astfel de atacuri sau despagibirea acestora in cazul in care au cazut victima unor carderi. (R. BIBIRE)

Comentarii