Talpa birurilor locale

luni, 04 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Talpa birurilor locale

Daca la nivelul oraselor si municipiilor consiliile locale adopta orice taxa vor, folosindu-se doar de Legea privind impozitele si taxele locale, nu la fel stau lucrurile in comune. Aici primarii trebuie sa fie foarte atenti cu birurile locale, intrucit oamenii sint mult mai saraci decit la oras si admit cu mare greutate sa aiba o cheltuiala in plus. Un raid prin primarii ne-a aratat ca mai peste tot s-au adoptat taxele normale, prevazute de legi, care sint legate de avizele de functionare, impozitele pe cladiri si terenuri, traficul prin comuna sau cea de pasunat. Sint insa si citeva taxe speciale, ce-i drept, foarte rare.
Din cite am aflat de la juristii Prefecturii, una din tentativele ilegale de a forta o taxa comunala si care a fost contestata in instanta a fost aprobata de Consiliul Local din Beresti-Tazlau in anul 2000. Taxa era pentru masurarea terenurilor, lucru care oricum se face gratuit de catre specialistii in cadastru, acesta fiind si motivul de contestare in instanta. Inainte ca judecatorii sa se pronunte asupra ilegalitatii taxei, consilierii din Beresti-Tazlau au revenit asupra hotaririi si au revocat-o.
Taxa pentru pasunat difera de la o localitate la alta, dar peste tot este tratata foarte serios de cetateni, care nu au dreptul sa-si duca animalele la pascut pe izlazurile comunale daca nu o platesc. La Beresti-Bistrita se ia 100.000 de lei pentru fiecare vaca si 50.000 de cap de ovina. Bani s-au strins anul trecut vreo 50 de milioane de lei, cu care s-a fertilizat si ingrasat artificial pamintul pe care pasuneaza animalele. La Beresti-Tazlau, taxa este mai mica: 60.000 de lei pentru vaci, respectiv 30.000 de lei pentru oi. Animalele tinere beneficiaza de reduceri la jumatate. Topul este detinut la la Magura, unde stapinul fiecarui animal trebuie sa scoata din buzunar 180.000 de lei pentru orice dobitoaca.
Primaria din Asau a realizat venituri frumusele anul trecut din taxele locale, vreo 740 de milioane de lei. Asauanii au taxe pentru fiecare mijloc de transport care trece prin comuna, pentru participarea la tirguri, pentru afisarea firmei si diverse avize de functionare pentru toti agentii economici, de la simplele chioscuri cu guma (200.000 de lei pe an), la gatere (2,5 milioane de lei pe an). Una din taxele speciale cele mai putin intilnite se gaseste tot la Asau, unde ursarii care merg de sarbatori pina la Bacau trebuie sa plateasca "o taxa de obiceiuri de Anul Nou": 150.000 de lei pentru fiecare grup de colindatori, bani pentru care primesc o autorizatie din partea primariei.
Si Primaria Faraoani a instituit o taxa speciala, "pentru paza obsteasca". Localnicii platesc de doi ani de zile cite 65.000 de lei anual din care se finanteaza salariile celor patru paznici care stau de veghe noaptea. "Cine n-are bani sa plateasca, face de paza o zi-doua", a spus primarul Adrian Solomon, raspunzind astfel la intrebarea cu rau-platnicii. Alte taxe speciale au fost votate la Sascut, una pentru piata (5.000 de lei metru patrat) si alta cu totul si cu totul nemaiintilnita. Este vorba de "taxa pentru lucrari de foraj", care n-a fost incasata niciodata pentru simplul fapt ca nimeni nu cauta titei la Sascut. Consilierii au adoptat-o insa in speranta ca Societatea nationala a Petrolului va redecshide, in zona, niste sonde mai vechi. (Simona POPA)

Comentarii