Tescanii in pericol

sâmbătă, 10 martie 2001, 00:00
5 MIN
 Tescanii in pericol

Politica generala de descentralizare anuntata de actualul guvern pare a crea in domeniul cultural o delicata problema etica si juridica: incalcarea actului prin care sotia lui George Enescu, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului roman conacul de la Tescani.
Printre obiectivele care urmeaza sa treaca din administrarea Ministerului Culturii si Cultelor in cea a consiliilor judetene a fost trecut si Centrul de Cultura "Rosetti-Tescanu – George Enescu" din Tescani, judetul Bacau. Asezamintul a fost donat statului de familia Enescu in august 1947, intr-o maniera care nu lasa loc nici unei interpretari: "… donez in mod definitiv si irevocabil STATULUI ROMAN, reprezentat prin MINISTERUL ARTELOR, (…) bunurile mobile si imobile specificate mai jos, situate in comuna Tescani, judetul Bacau …". Actul de donatie cuprinde clauze extrem de precise referitoare la modul in care va fi folosit asezamintul.
Sotii Enescu l-ar fi vrut o casa de odihna si reculegere pentru artisti si intelectuali romani sau straini, fapt redat in actul de donatie intr-o maniera tulburatoare de catre Maria Enescu, atunci cind exprima "dorinta mea fierbinte ca, in acest loc de odihna, reculegere si creatiune, sa nu aiba acces la ospitalitatea Asezamintului alte persoane decit cele cari au cele mai strinse afinitati cu arta muzicala, plastica si intelectualitatea creatoare, precum si cu convingerile si normele artistice si intelectuale ale mele si ale sotului meu George Enescu".
Chestiunea financiara, care pare a fi pretextul sub care se va face aceasta "descentralizare", a fost una secundara pentru donatori: "… se permite accesul in Asezamint si a persoanelor demne, insa care se gasesc in imposibilitatea de a suporta vreo contributie. Este de la sine inteles ca nici o diferenta de tratament sau prestigiu nu trebuie sa existe intre oaspetii Asezamintului indiferent daca unii contribuiesc cu ceva sau altii cu nimic" – se mai arata in actul de donatie.
Legatar al actului de donatie a fost desemnat, in 1947, avocatul bucurestean Romeo Draghici, care era si secretarul Comitetului consultativ ales de donatori, format din mari personalitati culturale ale vremii, si care avea sarcina de a administra domeniul intins pe 33 de hectare si a-i selecta pe cei carora Asezamintul le era accesibil. In martie 1949, avocatul Draghici a fost arestat, iar comunistii au devastat conacul: au distrus mobilierul si cladirile si au ars 12.000 de carti. In anii ce a urmat, acolo a functionat o scoala de tractoristi, apoi o scoala sateasca si o crescatorie de gaini. Abia in 1969 complexul a fost intrucitva redat circuitului cultural, pentru ca din 1993 acesta sa primeasca destinatia mentionata in actul de donatie.
Trecerea Asezamintului de la Ministerul Culturii si Cultelor in administrarea Consiliului Judetean Bacau a fost anuntata de ministrul Razvan Teodorescu intr-o emisiune televizata din 18 februarie si demarata de secretarul de stat Hidegcuti, care a solicitat Consiliului Judetean intocmirea documentatiei. Demersul a stirnit o serioasa ingrijorare in mediile culturale nationale si internationale. Pe 7 februarie, secretarul executiv al Societatii "George Enescu" din SUA, Lory Wallfisch, i-a trimis lui Razvan Teodorescu o scrisoare in care critica "intentia nefasta – si total ilegala – de a ceda administratia domeniului Tescani Consiliului Judetean Bacau" si atrage atentia ca actul de donatie "trebuie respectat cu sfintenie si fara abatere". De asemenea, in mediile culturale bucurestene circula o scrisoare-protest la adresa ministrului Teodorescu, deja semnata de citeva zeci de intelectuali, in care se arata ca "nu exista nici o posibilitate valida juridic" pentru efectuarea transferului. Protestul se incheie astfel: "Statul roman comunist si-a permis sa faca cu donatiunea ce-a poftit. Isi mai poate permite statul roman, reprezentat hic et nunc de dumneavoastra, acelasi lucru?".
Unul dintre semnatari este eseistul Horia Roman Patapievici, care a criticat in termeni duri aceasta intentie: "Este o masura complet gresita. Asezamintul trece intr-o obedienta pentru care activitatatea culturala nu mai e prioritara si care poate face acolo un restaurant de lux" – ne-a declarat H.R. Patapievici. La fel de transant s-a dovedit a fi si presedintele Uniunii Compozitorilor, Mircea Iorgulescu. Convins si el ca transferul incalca actul de donatie, acesta ne-a mai oferit o informatie importanta: "Am aflat de la unii colegi de-ai mei din Uniunea Compozitorilor ca doamna Maria Ornea, mostenitoarea familiei Enescu, si care traieste la Paris, e decisa sa dea in judecata statul roman si sa-si revendice proprietatea, tocmai pe baza faptului ca sint incalcate clauzele actului de donatie. Statul roman va fi pus atunci intr-o situatie extrem de delicata".
Filosoful Andrei Plesu, cel care a fost exilat citiva ani la Tescani in regimul comunist, pare ceva mai nuantat: "Nu mi-e indiferent Tescaniul si am vorbit cu Razvan Teodorescu imediat ce am aflat de intentia sa. Am inteles ca masura a fost dictata de dificultatile financiare ale ministerului si ca domnul Teodorescu e bucuros sa dea judetelor tot ce acestea vor sa-si asume. Pe mine mai putin ma intereseaza cine administreaza Tescanii, ci doar ca functia asezamintului sa ramina aceeasi. Am primit promisiunea ministrului ca va veghea asupra acestui aspect" – ne-a declarat Andrei Plesu. Cit priveste chestiunea strict juridica ce decurge din clauzele actului de donatie, Plesu intelesese ca n-ar fi o problema, cita vreme "pefectura poate fi asimilata Statului Roman, ca reprezentant al guvernului in teritoriu". In fata obiectiei ca nu prefectura va prelua asezamintul, ci Consiliul Judetean, care e o autoritate locala, Andrei Plesu a admis ca "da, atunci s-ar putea ridica ceva probleme juridice", domeniu in care insa n-a vrut sa se hazardeze.
Presedintele Consiliului Judetean Bacau, Neculai Lupu, spune ca nu tine mortis sa preia Tescanii. "Premierul Nastase a anuntat acum o luna, la Snagov, cadrul general de descentralizare in domeniile invatamintului, culturii si protectiei sociale. Fiecare minister si-a insusit sarcinile si domnul Hidegcuti ne-a cerut sa intocmim documentatiile privitoare la ultimele doua centre de cultura din judet ramase inca la minister, Centrul «George Apostu» din Bacau si Tescanii. Daca insa exista probleme juridice in ce priveste Centrul de la Tescani, nu e nici o problema, luam numai Casa «Apostu». Nu insist sa preluam si Tescaniul. Si-asa avem probleme de finantare cu celelalte sapte institutii de cultura pe care le administram".
Mingea pare a se afla, asadar, in curtea Ministerului Culturii. Trecerea Tescanilor de la minister la Consiliul Judetean Bacau se poate face fie printr-o hotarire de guvern, fie prin legea bugetului. In ambele cazuri insa, reactiile lumii culturale interne si externe se anunta dintre cele mai vehemente.
(Liviu AVRAM)

Comentarii