Un veteran al diplomelor false

miercuri, 28 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Un veteran al diplomelor false

Recentul caz al diplomelor false de la Pedagocic si cel mai vechi, privind diploma de bacalaureat a primarului Dumitru Sechelariu, au un protagonist comun: inspectorul scolar Ioan Diaconu, cel care s-a ocupat pina acum patru luni, la Inspectoratul Scolar, de eliberarea actelor de studii. Incercind sa vedem daca poate exista vreo legatura intre cele doua evenimente, de natura sa contureze un fenomen al documentelor scolare falsificate in sistemul scolar bacauan, am revazut hirtiile din cazul "Sechelariu", fapt care ne-a furnizat o mica surpriza. O discutie cu inspectorul Ioan Diaconu a aparut atunci mai mult decit necesara.
Priviti cu atentie cele doua documente alaturate. Observati maniera in care sint scrise majusculele D si S, sau cuvintele Sechelariu si bacalaureat. Primul document, datat 29 iunie 1999, este scris de inspectorul Ioan Diaconu si reprezinta adresa prin care Inspectoratul Scolar solicita Liceului Hemeiusi eliberarea duplicatului diplomei lui Dumitru Schelariu. Al doilea document, datat 23 iunie 1999, pare a fi cererea prin care Dumitru Sechelariu a solicitat eliberarea duplicatului. Numai ca asemanarea grafica dintre cele doua acte contureaza o ipoteza stupefianta: inspectorul Diaconu a fost cel care a scris si semnat cererea in locul primarului.
Pentru a vedea in ce masura ipoteza se confirma, l-am contactat pe inspectorul Diaconu. Acesta a recunoscut fara ezitare ca, intr-adevar, a scris cu mina lui cererea si ne-a oferit alte amanunte privind modul in care s-au derulat atunci evenimentele.
Ioan Diaconu isi aminteste ca Dragos Benea a fost cel care a venit la ISJ cu dosarul ce cuprindea declaratia notariala privind pierderea diplomei originale si anuntul aferent din Monitorul Oficial. Dosarul nu continea insa si o cerere catre ISJ de eliberare a duplicatului, drept pentru care Ioan Diaconu a scris-o el. "Am vrut sa-l ajut pe Benea" – si-a justificat inspectorul acest demers, dar a admis ca daca un alt solicitant i-ar cere acelasi lucru, l-ar pune sa-si scrie singur cererea.
Citeva zile mai tirziu, Ioan Diaconu i-a solicitat lui Dragos Benea o noua cerere, scrisa si semnata personal de Dumitru Sechelariu, pe care a primit-o si inregistrat-o pe 28 iunie 1999. A doua zi, Ioan Diaconu si Paraschiva Florescu semnau impreuna adresa catre Liceul Hemeiusi, prin care cereau eliberarea duplicatului diplomei. Secretarul de la Hemeiusi a raspuns o zi mai tirziu, oficial, ca nu poate face acest lucru, cita vreme nu se poate reconstitui complet situatia scolara a lui Dumitru Sechelariu. In pofida acestui avertisment, duplicatul a fost eliberat, iar inspectorul Diaconu i-a aplicat timbrul sec. Intrebat de ce a procedat astfel, cita vreme fusese instiintat ca situatia scolara a elevului nu e deloc limpede, Ioan Diaconu ne-a declarat ca, din moment ce diploma era completata, raspunderea revine exclusiv liceului, si nu inspectorului care aplica timbrul sec. Ioan Diaconu a avansat doua ipoteze privind motivul pentru care secretarul de la Hemeiusi a completat pina la urma duplicatul, desi tot el avertizase ca nu o poate face: "Ori s-au facut presiuni asupra sa, ori a primit ceva, ceea ce nu prea cred". Intrebat cine ar fi putut sa faca presiuni, Ioan Diaconu a indicat-o pe fosta inspectoare generala, Paraschiva Florescu.
Ioan Diaconu si-a mai amintit si cum s-a ajuns la "pierderea" diplomei originale. "Paraschiva Florescu mi-a aratat diploma (originalul – n.r.) si m-a intrebat daca pot sa-i aplic timbru sec. I-am spus categoric ca nu. Ulterior au rezolvat problema". Adica diploma a fost inapoiata primarului, acesta si-a declarat-o pierduta, secretarul de la Hemeiusi a fost fortat sa completeze duplicatul si Ioan Diaconu l-a validat cu timbrul sec. "Din punctul meu de vedere, duplicatul era valabil, cita vreme a venit la mine completat de conducerea scolii. Nu era obligatia mea sa verific autenticitatea inscrisurilor, ci doar daca era corect completata, adica avea toate elementele si semnaturile necesare. Este raspunderea scolii pentru datele inscrise in diplome". Intrebat de ce a aplicat timbrul sec pe o diploma despre care stia ca avea atitea probleme, Ioan Diaconu a spus ca nu l-a mai interesat acest aspect cita vreme a constatat ca Dumitru Sechelariu "si-a rezolvat problema" – adica a obtinut completarea duplicatului.
Aceeasi argumentatie o invoca Ioan Diaconu si in cazul celor doua diplome false de la Pedagogic, eliberate pe numele Roiu si Buinceanu: cita vreme conducerea unei scoli a completat o diploma, isi asuma si raspunderea celor inscrise pe document, iar din punctul de vedere al inspectorului responsabil de actele de studii, diplomele sint valabile.
L-am intrebat pe Ioan Diaconu daca din punctul de vedere al sistemului de invatamint in general, si nu al inspectorului responsabil cu actele de studii, diplomele de bacalaureat pe care scrie Sechelariu, Roiu si Buinceanu pot fi considerate valabile. Raspunsul a fost fara echivoc: nu. (L.A.)

Comentarii