Vaca nebuna a ajuns la Onesti

miercuri, 24 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Vaca nebuna a ajuns la Onesti

In ciuda faptului ca inspectorii de la departamentul din Onesti al Directiei de Sanatate Publica si cei de la Circumscriptia Sanitar-Veterinara nu au gasit pina in prezent dovezi privind importul de carne de vita infestata cu virusul vacii nebune, in ultimele zile au inceput sa apara dovezi despre faptul ca in oras au fost aduse, distribuite si consumate conserve de carne de vita din Irlanda. Luni, 22 ianuarie, tinarul N.C., domiciliat in localitate, s-a prezentat la redactia noastra si ne-a aratat cutia unei conserve pe care a primit-o de la Parohia Romano-Catolica din Onesti si care a fost consumata in familia sa.
"Am citit articolul din Monitorul de Bacau si am ramas surprins cind am aflat ca Parohia nu recunoaste ca a distribuit si conserve din Irlanda – ne-a declarat tinarul. Pe conserva pe care am primit-o noi scria "beef" si, pentru ca nu stiam ce inseamna, m-am uitat in dictionar si am aflat ca inseamna carne de vita" – ne-a declarat tinarul.
Pe conserva prezentata redactiei noastre scrie "CORNED BEEF", iar pe eticheta este precizat ca a fost produsa in Irlanda. Ea cintareste 411 grame, termenul de valabilitate fiind pina in luna februarie 2003. Tinarul care ne-a adus-o ne-a declarat ca prefera sa-si pastreze anonimatul pentru ca ii este teama ca parohul sa nu interpreteze gestul sau ca pe o razvratire impotriva bisericii. El ne-a mai spus ca ajutoarele erau pentru bunica lui, care este bolnava si paralizata la pat, insa conserva nu a mincat-o nici el, nici bunica, ci tatal sau.
Tot sub rezerva anonimatului, tatal baiatului, cel care a consumat conserva, a acceptat sa ne furnizeze detalii despre circumstantele in care a primit-o. "Inainte de Craciun, am venit la mama, unde am gasit pe masa produsele alimentare primite ca ajutoar e- ne-a spus el. Am vazut conserva, am deschis-o si am mincat-o, pentru ca batrina nu a vrut sa manince. Nu mi-am dat seama ce fel de carne este. Am vrut sa-i dau si fiului meu, dar mi-a spus ca nu-i e foame. Pina acum nu am observat nici un fel de simptome, dar as vrea sa fac niste analize medicale, insa nu am nici bani si nici nu stiu unde sa ma duc".
Din cercetariele efectuate pina in prezent de organele abiliatate, a reiesit ca transportul din Irlanda a ajuns in Onesti pe data de 12 decembrie 2000, provenea de la Asociatia "Heart To Hand" si era destinat filialei Caritas din Sfintul-Gheorghe (judetul Covasna), unde a si fost vamuit. La Onesti, produsele alimentare au fost descarcate la Casa Conventuala a surorilor de caritate ale Sfintului Apostol Paul, cu sediul in cartierul "6 Martie". Sora Margareta, englezoaica ce raspunde de Convent, ne-a spus ca TIR-ul a venit seara tirziu si nu a mai apucat sa observe daca printre alimente erau si conserve de carne de vita. Ea a precizat ca in actele ce insoteau transportul nu erau trecute conserve de carne, ci numai de legume si peste. Printre produse mai multe cutii inchise, pachete pe care nu le-a desfacut, ci le-a trimis Parohiei Romano-Catolice pentru a fi distribuite. Parohul Iosif Paulet a beneficiat de sprijinul unui grup de 10-15 tineri catolici, constituiti sub denumirea "Actiunea Catolica", care a mers prin municipiu si a distribuit pachetele cu ajutoare, la bolnavii, batrinii si saracii de religie catolica.
Parohul Iosif Paulet ne-a dat pina acum mai multe declaratii contradictorii. Mai intii a sustinut ca nu a fost distribuita nici o conserva de carne de vita din Irlanda. Apoi, pus in fata probelor, a recunoscut posibilitatea ca acele conserve sa fi fost introduse in pachetele sigilate, pe care le-a distribuit fara sa stie ce se afla in ele. El ne-a mai spus ca numarul exact al celor care au primit si consumat conservele nu poate fi stabilit. Tinerii care le-au impartit ne-au declarat contrariul, sustinind ca au primit de la paroh liste cu adresele la care tebuiau sa mearga si cu numele persoanelor care ar fi trebuit sa beneficieze de ajutoare. Pus iarasi in fata evidentelor, parohul ne-a declarat ca nu mai are hirtiile cu numele celor care au primit ajutoare. "Eu nu am facut altceva decit sa ajut oamenii. Nu aveam de unde sa stiu ce se afla in pachete", declara parohul Iosif Paulet.
Din informatiile primite de la cei care au distribuit asemenea conserve, a reiesit ca numarul persoanelor care au primit ajutoare ar putea sa fie de circa 200. Cei care au mincat din ele ar putea sa fie in numar mai mare, avind in vedere ca si alti membri ai famiilor lor ar fi putut sa manince din ele. In perioada sarbatorilor de iarna, la groapa de gunoi a orasului au fost observate citeva zeci de cutii goale de conserve de acest tip. Un cetatean care valorifica deseurile gasite la groapa de gunoi, si care a vazut conserva ce a ajuns la redactia noatra, ne-a marturisit ca a vazut multe cutii de acest fel printre reziduurile menajere. "Cred ca erau doi saci", ne-a declarat el.
Inspectorii de la DSP si de la circumscriptia sanitar-veterinara au efectuat si ieri controale in unitatile de alimentatie publica din Onesti, dar singura dovada a fost cea descoperita de noi. Daca de controale se ocupa mai multe institutii, de soarta celor care au mincat conservele si care ar putea sa fie loviti de boala vacii nebune, nu se stie deocamdata cine se va ocupa. Necunoscute sint si institutiile abilitate care vor face cercetari pentru a stabili numarul exact al celor care au mincat conserve pentru a-i lua in evidenta, sau pentru a-i supraveghea din punct de vedere medical. Lucratorii de la circumscriptia sanitar-veterinara ne-au spus ca atributiile lor sint de a face controale, de a depista conservele de carne de vita din tarile supuse embargoului, de a le face analizele si de a le distruge ulterior. Medicii de la Directia de Sanatate Publica spun ca masurile vor fi stabilite ulterior, dupa aflarea rezultatelor controalelor efectuate. In schimb, organele de Politie din municipiu ne-au spus ca cei care au primit conserve din Irlanda pot face sesizare scrisa, in vederea declansarii unei anchete. (Florin TANASE)

Comentarii