Vinatoare de cerbi cu printul Sturza

vineri, 15 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Vinatoare de cerbi cu printul Sturza

Odata cu deschiderea oficiala a sezonului de vinatoare la cervide, padurarii din judet au intrat in febra pregatirilor pentru a primi asa cum se cuvine vinatorii. Directia Silvica Bacau a incheiat contracte cu trei firme specializate si in urmatoarele zile sint asteptati citiva vinatori spanioli, unul francez, precum si printul Dimitrie Sturdza, care va veni din Elvetia. Pentru a le asigura conditii optime, cazarea acestora se va face la cabanele moderne ale Romsilva: Pralea, Intarcatoarea si Izvorul Alb.
Conform datelor centralizate de Directia Silvica, judetul are un total de 870 de cerbi, din care in acest sezon se pot vina un numar de 37: 20 de femele si 17 masculi. "Trebuie inteles ca vinatoarea este un lux – a afirmat inspectorul de specialitate din institutie, Gheorghe Mantescu. Ea necesita o autorizatie si care costa ceva bani, ba chiar foarte multi in unele cazuri" . Autorizatia pentru cerb este eliberata de ocoalele silvice, pe baza unor aprobari de la Directia Silvica. Pentru fiecare cerb medaliabil, vinatorul roman va plati intre doua si zece milioane de lei, in functie de valoarea trofeului, la care se adauga taxa de vinatoare, in suma de 50.000 de lei pe zi.
Strainii au alt regim. Pentru ei, o zi de vinatoare costa 50 de euro, in timp ce pentru un trofeu trebuie sa achite intre 850 si chiar peste 10.000 de euro. Vinatorii straini platesc in functie de greutatea trofeului (craniu descarnat plus coarnele). Daca obtin un trofeu sub 5 kg, platesc 850 de euro, iar daca trofeul are 10 kg, se platesc 4.400 de euro. Un trofeu de 12 kg este insa 11.300 de euro. Vinatorii neindeminatici sint penalizati. Pe linga faptul ca se fac de ris in fata colegilor, ei platesc si "calitatea" de tintasi slabi. Ranirea unui cerb este platita cu 200 de euro. In plus, strainii sint penalizati cu 5 euro pentru focurile trase in vint, deoarece se considera ca deranjeaza vinatul. Cu toate acestea, vesticii in special vin sa vineze aici, unii chiar in fiecare an, fiind atrasi de fondurile de vinatoare deosebite de pe Valea Trotusului, dar si de trofeele cu care se intorc acasa, si cu care chiar au cistigat concursuri in confruntarile internationale. (Florin CRACIUN)

Comentarii