Banii de naveta ai profesorilor, „furati” de asistatii social din judet

joi, 23 septembrie 2010, 12:26
3 MIN
 Banii de naveta ai profesorilor, „furati” de asistatii social din judet

Decontarea navetei pentru personalul didactic a incins spiritele la o dezbatere organizata de Prefectura. Sindicalistii din invatamintul preuniversitar s-au plins de situatia grava in care se afla cadrele didactice care sintt nevoite sa lucreze in alta localitate decit cea de domiciliu. "Facem eforturi de cinci ani pentru plata acestor drepturi. Este obligatia primarilor. In actualul context economic, situatia este mult mai grava. In medie, costul navetei este de 230-250 de lei de persoana. Un profesor debutant primeste lunar salariu cam 640 de lei. Asta inseamna ca, dupa ce achita naveta, profesorii ramin cu 300-400 de lei. Rugamintea noastra este ca primarii sa incerce sa contribuie, macar partial, la plata acestor drepturi ale profesorilor", a declarat Laviniu Lacusta, liderul zonal al Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP).

"La Hirlau avem deficit bugetar. De unde naveta?"

La dezbatere au participat si multi primari din judet. Desi unii dintre ei si-au insusit criticile cadrelor didactice, aproape toti s-au plins de lipsa banilor. "Din bugetul nostru suportam si naveta. Acum nu mai avem de unde lua bani. La Hirlau avem un deficit bugetar de 450.000 de lei. De unde sa mai suplimentam pentru naveta? Scolile sa faca in asa fel incit, la inceputul anului, sa prevada aceste sume", a declarat Constantin Cernescu, primarul orasului Hirlau. Grigore Craciunescu, primarul municipiului Pascani, a propus o modificare legislativa, astfel incit banii alocati pentru plata ajutoarelor de la Legea 416/2011 privind venitul minim garantat sa poata fi transferati catre alte categorii defavorizate. "Nu am bani pentru profesorii navetisti, pentru insotitorii persoanelor cu handicap si nici pentru programul «Lapte si corn». Nu stiu pe care sa ii platesc. Din cele 800 de persoane cite erau la Legea 416 au mai ramas cam 250. As vrea ca acesti bani sa mi-i lase mie si sa pot sa platesc profesorii. Sa utilizam acei bani pentru astfel de aspecte", a afirmat Craciunescu.

85% din navetisti nu primesc bani

Conform liderului zonal al USLIP, in Iasi sint aproximativ 9.000 de profesori, din care 1.200-1.300 fac naveta. La aproape o mie dintre cei mentionati in cea de-a doua categorie nu li se deconteaza transportul. Cei mai multi dintre acestia fac naveta catre un oras, unii dintre ei fiind nevoiti sa parcurga zilnic chiar si 80 de kilometri. "Este o situatie foarte trista. In 2008, cam toti primarii dadeau bani. In 2009 au aparut unele intirzieri, pentru ca in 2010 sa apara stopari de la plata. Ma deranjeaza modul in care primarii privesc lucrurile. Noi nu sintem niste tolerati. Naveta face numai personalul calificat, iar conform legii personalului didactic din mediul rural care nu dispune de locuinta si caruia nu i se poate oferi locuinta corespunzatoare in localitatea unde are postul didactic i se vor deconta de catre administratia locala cheltuielile de transport in comun, la si de la locul de munca", a precizat Lacusta. Acesta a adaugat ca multe primarii au procese privind aceasta problema, comuna Ungheni fiind un caz in care s-a ajuns pina la executare silita. "Primarii trebuie sa respecte niste obligatii legislative. Daca nu pot face rost de bani, inseamna ca sint incapabili si ar trebui sa ii lase pe altii in locul lor", a mai spus acesta.

Comentarii