Belgia, destinatia favorita a medicilor ieseni care pleaca din tara

marți, 25 ianuarie 2011, 23:34
3 MIN
 Belgia, destinatia favorita a medicilor ieseni care pleaca din tara
Intr-o clinica din strainatate, un medic specialist roman ajuns acolo poate cistiga chiar si 7-8.000 de euro lunar

Iasul se afla pe locul trei intr-un top care arata proportiile exodului medicilor romani. In 2010 au luat calea strainatatii cu aproape o suta de medici ieseni mai mult decit in anul precedent. Daca pentru 2009 Colegiul Medicilor din Romania inregistrase 166 de plecari din rindul medicilor ieseni, numarul acestora a crescut in 2010 pina la 253.

Conform unei statistici realizate de Colegiul Medicilor din Romania, la nivelul intregii tari s-au inregistrat in cursul anului trecut 2.779 de cereri pentru certificatele profesionale cu scopul de a pleca la munca in strainatate. Aceasta inseamna ca aproape 10% din plecarile la nivel national sint din Iasi.

Ce specialitati au cei plecati?

Pe primul loc in topul plecarilor in strainatate se afla Capitala, 947 de medici din Bucuresti solicitind anul trecut actele necesare pentru a putea lucra in strainatate. Capitala este urmata la distanta destul de mare de Cluj, de unde au plecat in 2010 la munca in alte tari 403 medici. Pe locul trei se afla judetul Iasi, de unde au plecat in cursul anului trecut 253 de medici.

"Medicii au declarat ca cele mai frecvente destinatii sint Franta, Marea Britanie si Germania. Cei mai multi medici care au solicitat certificatele profesionale sint din specialitatea medicina generala, medicina de familie, urmate de chirurgie generala si anestezie si terapie intensiva", au declarat reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania. Acestia au mai spus ca principala cauza a plecarii in strainatate este reprezentata de nivelul salarizarii in sistemul sanitar romanesc.

Din cele 253 de certificate eliberate de Colegiul Medicilor, cele mai multe au fost pentru medici care au plecat in Belgia, respectiv 78. De asemenea, 59 de medici ieseni au ales un nou loc de munca in Marea Britanie, alti 47 s-au indreptat spre Franta si inca 37 au mers in Germania. Cei mai multi dintre medicii care au plecat anul trecut profesau pe specialitatile de medicina generala si medicina de familie, respectiv 32 de medici. Alti 25 de medici erau specializati in anestezie si terapie intensiva, iar opt era chirurgi generali.

Unele acte se obtin de la DSP

Pe de alta parte, de la data de 1 septembrie 2010, dosarele pentru obtinerea certificatului de conformitate, respectiv documentele necesare recunoasterii calificarilor romanesti in celelalte state ale Uniunii Europene, se depun la Directia de Sanatate Publica Iasi. In aproape cinci luni si-au depus dosarele peste 650 de cadre medicale din unitatile sanitare iesene. "Pina in momentul de fata s-au inregistrat 652 de dosare cu acte justificative pentru eliberarea certificatului de conformitate, 339 fiind de la medici de diverse specialitati si farmacisti, restul de 313 fiind asistenti medicali. In termen de cinci zile de la primirea dosarului il trimitem la Ministerul Sanatatii spre aprobare", a declarat Laura Soldan, consilier resurse umane in cadrul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Avind in vedere numarul mare de cereri de pe intreg teritoriul tarii, aprobarea dosarelor dureaza destul de mult. Deocamdata doar 111 medici ieseni si-au primit dosarele de la Ministerul Sanatatii.

In cele mai multe cazuri medicii care pleaca la munca in spitale din strainatate nu se mai intorc in tara. "Singurul lucru pe care il mai aud acum de la colegii care au plecat in strainatate este regretul ca nu au plecat mai devreme", a afirmat dr. Eugenia Rusu, medic de urgenta.

Astfel, in Franta, de exemplu, un medic de urgenta poate lua un salariu de 4-5.000 de euro pe luna. Un medic radiolog poate ajunge chiar si pina la un salariu de 7-8.000 de euro lunar. Un asistent medical poate cistiga in jur de 1.700 de lire sterline in Anglia, unde un medic de urgenta are un salariu de 6.500 de lire sterline.

Comentarii