Boala iesenilor: inghit prea multe antibiotice fara sa aiba nevoie

vineri, 08 aprilie 2011, 12:19
4 MIN
 Boala iesenilor: inghit prea multe antibiotice fara sa aiba nevoie

Iesenii consuma antibiotice in exces si de multe ori chiar si atunci cind nu trebuie. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, medicii ieseni au atras atentia din nou asupra consumului haotic de antibiotice. Desi nu au o statistica in momentul de fata, medicii spun ca in Iasi antibioticele nu sint folosite asa cum ar trebui. Pe de o parte, medicii prescriu antibiotice in necunostinta de cauza sau la insistentele pacientilor, pe de alta parte, pacientii isi mai iau si singuri medicamentele din farmacii tot cu insistente pe linga farmaciste. Tema Zilei Mondiale a Sanatatii a fost „Rezistenta la agentii antimicrobieni", iar sloganul a fost „Actioneaza astazi ca sa poti vindeca si miine".

Efectele consumului nejustificat, foarte grave

Medicii spun ca, in ultimii ani, rezistenta la antibiotice a crescut in rindul pacientilor din spitale, atit in Iasi, cit si in intreaga lume. Desi acum antibioticele se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala, inca sint ieseni care reusesc sa-si achizitioneze medicamentele chiar daca nu au recomandarea medicului in acest sens. De asemenea, conform conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi, in spitalele iesene se consuma o cantitate importanta de antibiotice, desi lucrurile s-au mai schimbat in bine in ultimii ani. „Am facut un studiu in urma cu citiva ani si atunci am observat ca in spitale consumul de antibiotice este foarte mare, cu diferente semnificative intre spitale. Modul de administrare a antibioticelor este cel mai bine cunoscut in unitati de profil, cum ar fi spitalele de boli infectioase. La noi insa, spitalele generale aveau un consum de antibiotice de doua-trei ori mai mare decit cel de boli infectioase. Totusi, situatia s-a mai reglementat acum", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP. Medicii atrag atentia asupra efectelor negative pe care le poate avea consumul nejustificat de antibiotice. „Un consum indelungat sau nejustificat de antibiotice poate duce la aparitia de efecte secundare, sau chiar la rezistenta in fata antibioticelor, ceea ce provoaca prelungirea bolii pacientului sau chiar decesul acestuia. De asemenea, rezistenta la antibiotice reduce eficacitatea masurilor antiepidemice, astfel ca boala poate cuprinde un numar mai mare de indivizi. In acelasi timp, cresc si costurile pentru tratament foarte mult", a precizat dr. Elena Lungu, medic-sef al Centrului Regional de Sanatate Iasi.

Una din cele mai importante cauze ale consumului haotic de antibiotice este reprezentata de modalitate de prescriere a acestor medicamente de catre medici. „Exista medici care nu respecta regulile de prescriere a antibioticelor din comoditate, din necunoastere sau din cauza slabiciunii in fata pacientului. De asemenea, unii dintre medici prescriu antibiotice cu caracter profilactic, cum fac spre exemplu in cazul virozelor respiratorii. Acestea nu trebuie tratate cu antibiotice, si totusi multi fac asta", a mai spus dr. Cepoi.

Pacientul care a inghitit medicamente de un miliard

In acelasi timp insa, medicii recunosc si faptul ca exista o lupta intre medicul prescriptor, pacient si producatorul de medicamente. „Sistemul de sanatate nu reuseste sa tina pasul cu producatorii de medicamente si nu are solutii sa contracareze reclama agresiva pe care si-o fac acestia", a adaugat seful DSP. De asemenea, desi in mod normal inainte de administrarea unui antibiotic ar trebui sa se faca o antibiograma si sa se stabileasca foarte clar care este cel mai potrivit medicament pentru acel pacient, multi medici prefera sa administreze direct antibioticul, fara a mai face antibiograma. „Microbul se adapteaza foarte repede, mai ales daca se foloseste acelasi antibiotic foarte des, chiar daca justificat. Problema e ca nu se mai fac examene microbiologice, si ar trebui", a precizat dr. Irina Teodorescu, medic in cadrul Spitalului de Boli Infectioase. Pe de alta parte, medicii de familie acuza faptul ca pacientii isi mai cumpara antibiotice si fara prescriptie medicala, desi acest lucru este ilegal. „Trebuie informat corect pacientul. Sint unii medici pentru care antibioticul este cel mai folosit medicament", a declarat si dr. Aurel Condrea, medic de familie. Medicii spun ca in Iasi antibioticele sint folosite nejustificat mai ales in cazul infectiilor virale. Un consum mare de antibiotice se inregistreaza in Spitalul „Sf. Spiridon". „La noi vin cazuri foarte grave, inclusiv cele de la Spitalul de Boli Infectioase. Am avut un pacient cu pancreatita acuta cu complicatii care a stat trei luni in Clinica de Terapie Intensiva si pentru care s-au platit medicamente in valoare de aproximativ un miliard de lei vechi. Noi facem antibiograma in toate cazurile in care este necesar. Antibiograma se repeta daca pacientul sta mai mult in ATI, pentru ca in timp poate dezvolta rezistenta la un anumit antibiotic, si acesta trebuie schimbat", a spus conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

Comentarii