Adio, salarii compensatorii

luni, 02 august 1999, 23:00
3 MIN
 Adio, salarii compensatorii

Ordonanta 98/1999 ofera posibilitatea firmelor private de a face concedieri colective in urma aplicarii unor planuri de restructurare. Muncitorii care astfel isi vor pierde locurile de munca vor primi, ca si angajatii din sectorul de stat, cite 6, 9, sau 12 salarii. In zonele unde somajul este ridicat, depasind media pe tara, sumele vor fi marite cu inca un salariu. Firmele care vor aplica aceasta ordonanta vor putea beneficia de credite avantajoase. Aceasta ordonanta nu poate fi insa aplicata deoarece nu exista norme de aplicare. Proiectul acestor norme a fost primit insa de Agentia Judeteana de Formare si Ocupare Profesionala. Surprinzator, aceste norme in loc sa relanseze si sa faca mai viabila aplicarea unor planuri de restructurare, o ingreuneaza. Spre deosebire de Ordonanta nr.9/1997, care oferea salarii compensatorii angajatilor din sectorul de stat, aceste norme mai adauga o veriga intermediara in aprobarea planurilor de restructurare, si anume Agentia Romana de Dezvoltare. Aceasta va evalua si certifica planurile de restructurare intocmite de agentii economici. Daca aceste planuri de restructurare nu intrunesc exigentele ARD, vor fi respinse, iar muncitorii nu vor mai putea fi trecuti in somaj cu prevederile Ordonantei nr.98.
La certificarea planurilor de restructurare, care trebuie depuse la ARD in termen de 30 de zile de la data aprobarii AGA de aplicare a Ordonantei, se vor lua in considerare mai multe criterii. Astfel vor fi verificate pierderile si arieratele societatii, precum si cauzele care le-au produs, masurile propuse pentru redresarea societatii, vor fi estimate costurile economice ale redresarii, precum si efectele acesteia. ARD isi va da acordul si asupra numarului de personal care va pleca in somaj si va stabili daca numarul celor ramasi este optim pentru desfasurarea activitatii in continuare. Dupa toate acestea, ARD va publica in Monitorul Oficial daca societatea are planul de restructurare aprobat sau nu. Toate operatiunile enumerate fac ca timpul de aprobare a unui plan de restructurare si implicit de primire a banilor de catre cei disponibilizati sa se lungeasca cu citeva luni. Minimum, specialistii cred ca intreg acest proces se va lungi cu trei sau patru luni.
Bineinteles, certificarea ARD va trebui platita de agentul economic care depune planul de restructurare, dar tarifele inca nu sint stabilite. Sumele incasate pentru evaluarea planurilor de restructurare se vor constitui in resurse financiare pentru plati compensatorii. Este limpede deci ca taxa de certificare si aprobare nu va fi deloc mica, dat fiind faptul ca statul isi propune sa faca plati compensatorii din acesti bani. Practic, o parte din salariile compensatorii acordate angajatilor din sectorul privat care-si pierd locurile de munca sint platite chiar de agentul economic ce urmareste sa se restructureze.
Cristian Bazic, directorul Agentiei Judetene de Formare si Ocupare Profesionala, admite ca aceste norme metodologice vor lungi procesul de restructurare: "Va dura mai mult timp, dar nu stiu cit. Normele de aplicare ale Ordonantei 98 nu au aparut inca desi proiectul acesta mai poate suferi modificari. Nu stiu ce sa spun despre rolul ARD. Cred ca vom avea normele clare in jurul datei de 15 august". Dupa ce aceste norme vor fi publicate in Monitorul Oficial, ARD va trebui sa-si faca propriile norme dupa care va verifica si certifica planurile de restructurare. Acest lucru ar insemna ca se va putea trece efectiv la aplicarea acestei ordonante abia in septembrie. Asa cum stau lucrurile, dupa toate planurile care trebuie facute si dupa toate aprobarile si certificarile care trebuie primite, un muncitor concediat in octombrie va putea primi salariul compensatoriu abia in luma martie a urmatorului an. Acest lucru se va intimpla doar in cazul in care unitatea care aplica planul de restructurare reuseste sa faca toate calculele economice si sa termine dosarul intr-o luna. Lucru putin probabil. Acest lucru este valabil si pentru angajatii din sectorul particular si pentru cei din sectorul de stat. (Ionut POCLID)

Comentarii