Botosanenii nu se vor mai imbata la fel de repede

joi, 08 octombrie 1998, 23:00
2 MIN
 Botosanenii nu se vor mai imbata la fel de repede

Incepind cu 1 octombrie, prin hotarire de Guvern s-au majorat accizele datorate de producatorii de alcool statului. Astfel, de la 200 de ECU pe hectolitru de bauturi spirtoase se va plati catre bugetul de stat 220 de ECU. Pentru alcool rafinat a ramas aceeasi acciza de 200 de ECU pentru un hectolitru. In schimb, comerciantii de bauturi au dreptul de a deduce acciza la cumparare, dar numai 200 de ECU, 20 de ECU pe hectolitru platesc statului.
Mihai Tibuleac, directorul SC Vinalcool SA Botosani, declara ca, in felul acesta, statul a corectat o greseala: "In vechea ordonanta, cea valabila de la 1 ianuarie 1998, s-a spus in mod gresit ca pentru bauturi spirtoase nu se datoreaza accize".
Majorarea este de 10%, dar preturile bauturilor vor fi afectate cu mai mult. SC Vinalcool a scumpit, de exemplu, vodca Saniuta, la sticla de 500 ml, de 33 de grade cu 600 de lei, cu mai mult de 10%. Nemultumirea cea mai mare in rindul producatorilor de alcool este ca accizele sint calculate in ECU. Datorita devalorizarii leului in raport cu moneda Comunitatii Europene, accizele sint din ce in ce mai mari. In plus, ele se calculeaza pentru o saptamina in functie de cotatia din fiecare zi de joi. Mihai Tibuleac declara: "Eu nu pot sa-mi fac cite un buget de venituri si cheltuieli in fiecare saptamina, in fiecare zi de joi. Ar fi bine sa existe o taxa fixa pentru plata, indexabila in fiecare luna sau trimestru. O greseala pe care se spune ca o fac guvernantii este stabilirea valorii accizelor netinindu-se cont de costurile procesului de fabricatie a alcoolului. Pentru un litru de alcool in stare pura, tot procesul de fabricatie costa 5.000 de lei. In schimb, producatorul era nevoit sa vinda bautura cu 30.000 de lei litrul sau cu 35.000 litrul pentru a face fata taxelor impuse de Ministerul Finantelor si pentru a scoate minimul de profit.
Directorul SC Vinalcool este de parere ca "orice taxa, oricit ar fi de speciala, trebuie sa aiba o fundamentare economica. Trebuie sa plece in primul rind de la costurile procesului de productie. Cel care a stabilit aceasta acciza nu tine cont decit de dorinta scriptica de a atrage bani la buget. In felul in care se procedeaza acum, se incurajeaza evaziunea fiscala, ori se serveste unui grup de interese care face bani prin economie subterana".
Exemplul oferit de Mihai Tibuleac este elocvent: "Daca cineva vrea sa faca un litru de rachiu dublu rafinat si cumpara zahar la pretul pietii, va scoate acel litru de rachiu prin productie proprie la un pret de trei ori mai mic decit orice producator autorizat din Romania. In curind, foarte multa lume va cumpara sau isi va confectiona cazane pentru alcool". (Ionut POCLID)

Comentarii