Din nou antrax la Botosani

joi, 11 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Din nou antrax la Botosani

Antraxul sau "buba neagra", asa cum mai este cunoscuta in popor, a facut o noua victima, la numai o luna de la semnalarea primului caz de antrax din acest an. Un barbat de peste 30 de ani, din Ripiceni, a fost internat miercuri la Spitalul de Boli Infectioase din Botosani, fiind suspect de antrax. La sfirsitul lunii septembrie, un satean din Ripiceni a observat unele semne de imbolnavire la o bovina din gospodaria sa. Pentru a nu pierde animalul, acesta l-a sacrificat, dupa care l-a transportat la un abator din localitate. La abator, Aurica Manea (foto) a transat animalul. "Cind am incercat sa-l curat de maruntaie, am observat ca avea splina foarte marita, asa cum nu mai vazusem nicidata. Atunci, ne-am gindit ca ar fi bine sa chemam medicul veterinar. Acesta a observat si el ca este ceva in neregula, astfel incit a recoltat probe pe care le-a trimis la Botosani. In aceeasi seara, au sosit rezultatele, care au confirmat faptul ca vaca suferise de antrax", a declarat barbatul.
In aceste conditii, Directia Sanitar Veterinara a luat masurile impuse in astfel de cazuri. Astfel, carcasa animalului a fost arsa, spatiile cu care animalul luase contact au fost dezinfectate cu soda caustica, iar cazul a fost anuntat dispensarului uman. Nimeni din cei care au avut contact cu animalul nu a dat vreun semn de imbolnavire, cu exceptia lui Aurica, caruia i-a aparut pe mina stinga o leziune caracteristica. "Mi-a aparut pe mina o buba neagra, insa nu am dat initial importanta, crezind ca este un furuncul. Scarpinindu-ma si vazind ca buba creste in volum, m-am speriat si m-am hotarit sa ma duc la dispensarul din sat. Medicul de familie si-a dat seama despre ce este vorba, mai ales ca fusese toata tevatura cu vaca bolnava. Asa am ajuns la Botosani", mai spune Manea. Medicii au recoltat imediat probe biologice, pentru a vedea daca este vorba despre antrax, insa dupa cum declara dr. Ecaterina Chihaia, epidemiologul-sef al judetului, se pare ca probele se confirma.
Antraxul este o boala contagioasa extrem de periculoasa care, daca nu este tratata la timp si corespunzator, poate duce la decesul bolnavului. Transmiterea bolii se face pe cale cutanata si mai rar pe cale digestiva sau respiratorie, prin contactul cu animalele bolnave, in special cu oi sau vaci. Erbivorele se contamineaza cu antrax din sol, unde sporii bacilului carbunos proveniti din dejectiile animalelor salbatice ramine activ citeva zeci de ani. Antraxul nu se transmite de la om la om, ci doar de la animalul bolnav la om. Din fericire, Aurica Manea a inceput tratamentul la timp, bolnavul aflindu-se in acest moment in afara oricarui pericol. Deocamdata, celelalte persoane care au luat contact cu animalul bolnav nu au prezentat semne de imbolnavire, insa medicii ramin in alerta maxima. (Lucian SIMINIUC)

Comentarii