Medicii recomanda atentie la ce si cit mincam de Craciun

sâmbătă, 23 decembrie 2000, 00:00
2 MIN
 Medicii recomanda atentie la ce si cit mincam de Craciun

In casele crestinilor, Craciunul este sarbatorit cu mese imbelsugate, stropite din abundenta cu tot soiul de vinuri, cu votca, tuica sau sampanie. Pentru aceasta sarbatoare, gospodinele se intrec in a pregati mincaruri care de care mai sofisticate. La loc de cinste stau friptura, sarmalele, raciturile si salata boeuf "asezonate" cu bauturi autohtone sau de import. Chiar si cei mai "cuminti" care au avut grija un an intreg sa-si menajeze stomacul, inima sau ficatul renunta in aceste zile la regim. Numai ca, spun medicii, excesul alimentar din perioada sarbatorilor de iarna ii poate costa pe imprudenti destul de scump. Abuzul de alimente ravaseste un stomac mai sensibil accentuind o serie de boli deja instalate cum ar fi gastrita sau ulcerul, provoaca afectiuni pancreatice, biliare sau intestinale si cresteri alarmante ale tensiunii arteriale.
Pentru ca foarte multi dintre botosaneni nu sint ponderati cind vine vorba de mincare, sarbatoarea Nasterii Domnului este simtita din plin dar din pacate nu ca pe ceva special de catre cadrele medico-sanitare care efectueaza garzi in zilele de Craciun si in cele care urmeaza. Medicii chirurgi, internisti si cardiologi sint in aceasta perioada extrem de solicitati. Ei sint deja obisnuiti cu numarul mare de persoane care vin tinindu-se cu miinile de burta. Pentru ca bucuria uneia dintre cele mai mari sarbatori a crestinilor sa nu fie umbrita de aspecte negative legate de starea de sanatate, medicii recomanda in primul rind evitarea grasimilor, prajelilor si a consumului exagerat de carne, in special de porc. "Problemele medicale care pot aparea in perioada sarbatorilor de iarna din cauza abuzului alimentar sint din pacate multiple. Pentru unele persoane, faptul ca nu maninca cum trebuie si cit trebuie poate fi foarte daunator si le poate pune viata in pericol. Fortarea tubului digestiv are citeodata drept urmare cedarea pancreasului, fapt care duce la aparitia unei pancreatite acute, afectiune grava din cauza careia se poate muri. De asemenea, unele afectiuni deja existente, precum cele gastrice, biliare sau intestinale, care desi au fost bine tolerate, se pot declansa in cazul consumului exagerat de mincare si alcool", precizeaza medicii. (M.B.)

Comentarii