Noi masuri de protectie a consumatorului

joi, 22 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Noi masuri de protectie a consumatorului

Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAA) a cerut celor 1000 de agenti economici din judet care au ca obiect de activitate producerea de alimente sa incheie contracte pentru efectuarea de analize de laborator care sa certifice calitatea produselor. Cei care peste o luna nu vor putea prezenta contractul amintit se vor expune sanctinii de ridicare a licentei de fabricatie. In sistemul actual de control, verificarea calitatii produselor in toate fazele de fabricatie, incepind cu materia prima si terminind cu produsul finit, trebuie realizata de producator. Cum legea nu ii impune acestuia sa aiba un laborator propriu pentru a realiza acest lucru, agentii economici se pot adresa unui laborator acreditat, stiut fiind ca pentru produsele alimentare fabricate in Romania, raspunderea privind calitatea revine in intregime celui sub a carui marca se comercializeaza produsele. Printre altele, aceasta cerinta a incheierii de contracte pentru efectuare de analize la alimente, a fost impusa inca din 1995 pentru a impiedica producerea unor evenimente de genul celui de la Recopan.
In Botosani, sint doua laboratoare capabile, in principiu, sa efectueze analize ale produselor alimentare, unul la Directia Sanitar-Veterinara (DSV) si unul la Inspectia Sanitara de Stat (ISS), insa nici unul nu incheie contracte cu agentii economici. Motivele invocate sint diferite. Astfel, laboratorul de la ISS nu este acreditat si efectueaza analize numai in limita capacitatii. In ce priveste laboratorul de la DSV, Eugen Arama, directorul acestei institutii, a apreciat: "In prezent nu putem incheia contracte, pentru ca sintem in reparatii capitale si nici nu avem un laborator cu o capacitate corespunzatoare. La aceasta situatie se adauga si costul ridicat al analizelor care ii face pe cei interesati sa renunte". Practic, datorita insuficientei dotari tehnice a acestor laboratoare, nu se poate indeplini cerinta incheierii contractelor, iar daca va fi aplicata masura ridicarii licentelor, un numar apreciabil de societati comerciale care produc alimente isi vor inceta activitatea.
Pina in prezent, in urma unei intelegeri intre Ministerul Agriculturii si Ministerul Sanatatii, laboratoarele incheiau numai conventii prin care efectuau analize numai in limita posibilitatilor. "Am luat aceasta masura pentru ca trebuie sa intram in legalitate. Voi prezenta situatia conducerii ministerului, impreuna cu propunerile noastre pentru inbunatatirea sistemului de control al alimentelor. Vom propune stabilirea clara a atributiilor pentru fiecare organ de control si modificarea legislatiei de asa maniera incit institutia noastra sa verifice dotarea cu utilaje si sa monitorizeze fluxul tehnologic" a declarat Ioan Toma, directorul DGAIA Botosani.
O solutie pentru rezolvare situatiei ar consta in infiintarea de laboratoare particulare de profil, asa cum sint in judetele Iasi si Suceava, initiativa privata suplinind in acest caz indiferenta cu care statul trateaza dotarea propriului sistem de control al alimentelor si implicit securitatea alimentara a populatiei. (E. COMANAC)

Comentarii