Prioritatile de investitii ale primariei s-au schimbat

duminică, 01 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Prioritatile de investitii ale primariei s-au schimbat

Botosanenii trebuie sa isi ia adio de la citeva din marile obiective ale fostei administratii. La inceputul anului 1997, la sase luni dupa instalarea in functie, primarul Ioan Cojocariu, viceprimarii Ioan Ciobanu si Romulus Eram, impreuna cu directorii si sefii de servicii din cadrul institutiei au alcatuit un program de dezvoltare economico-sociala a municipiului conceput pe o perioada pina dupa 2004. Acesta stabilea prioritatile administratiei locale si cele mai importante investitii. Un plan asemanator a pus la punct si noua conducere a primariei. Acesta este insa esential diferit de cel precedent.
In primul rind orasul va ramine, cel putin in urmatorii trei ani, cu aceleasi doua linii de circulatie a tramvaielor. La inceputul lui 1997, primaria concepuse o strategie de extindere a transportului local. Pentru anii 1997 – 2000 era programata realizarea legaturii rutelor 101 si 102 printr-o linie care sa strabata strazile Primaverii si Nicolae Iorga, pina la intersectia cu Calea Nationala. Lungimea acesteia era de 1,8 km iar la acea ora costurile investitiei erau estimate la 5,19 miliarde lei. In perioada 1999 – 2000, pentru 1,6 miliarde lei trebuia sa se extinda linia spre Catamarasti, pentru ca intre 2003 – 2006 sa se realizeze o noua linie, pe traseul Luceafarul – Grivita – Gara, cu 5,075 miliarde lei. Nerealizate in timpul administratiei Cojocariu, investitiile, estimate acum la circa 82,6 miliarde lei, nu au fost cuprinse in strategia noii conduceri a primariei. "Un asemenea obiectiv nu se mai justifica pentru Botosani din punct de vedere financiar. Totodata, s-a pierdut importanta strategica a anumitor zone, iar in unele locuri liniile ar trebui sa treaca peste citeva proprietati, lucru care ar deranja", explica primarul Florin Egner.
O alta investitie majora prevazuta de fostii sefi ai municipalitatii consta in construirea unui sediu pentru Filarmonica de Stat. Aceasta urma sa fie ridicat pe locul gradinii de vara din str.Cuza Voda. Investitia era estimata atunci la circa 6 miliarde lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind programate sa fie alocate in perioada 1998 – 2000. Din lipsa mijloacelor financiare, nu s-a mai turnat nici macar fundatia cladirii, noua administratie renuntind si la acest obiectiv. "Nu poti sa incepi o asemenea lucrare fara sa dispui de banii necesari finalizarii. Investitia este acum una de ordinul zecilor de miliarde de lei", afirma Felicia Ruxandar, sef serviciu investitii in cadrul primariei. Se pare insa ca in curind va fi emisa o hotarire de guvern prin care Casele de Cultura vor trece in subordinea Consiliilor Judetene, in Casa din municipiu preconizindu-se sa isi desfasoare activitatea si Filarmonica de Stat Botosani.
Alte doua obiective importante ce vor trebui sa mai astepte ani buni privesc centrul istoric al orasului. Vechea administratia concepuse doua planuri, unul in valoare de zece miliarde lei, pentru modernizarea zonei, iar celalalt, de 2,5 miliarde lei, pentru consolidare, ambele trebuind sa aiba loc in perioada 1997 – 2000. Nerealizate in perioada mentionata, ele ar costa acum circa 100 miliarde lei, suma practic imposibil de alocat din surse bugetare locale. "La acest capitol am modificat strategia. Investitia am abandonat-o din punctul de vedere al bugetului local si incercam sa o realizam prin atragerea unor surse de finantare straine. Pentru renovarea completa ar fi vorba de 100 milioane dolari, bani cu care reabilitam de doua ori termoficarea", ne declara primarul Egner. O alta investitie care va trebuie sa mai astepte minim un an este consolidarea versantului de la bariera Sucevei. "Avem realizat studiu de fezabilitate pentru el. In acest an fondul special al drumurilor ne-a prins in program doar cu bani pentru proiectare", afirma Maria Strugariu, sef serviciu edilitare din cadrul primariei.
Daca la unele investitii s-a renuntat, modul de punere in practica a altora s-a schimbat esential. Un astfel de obiectiv il constituie reabilitarea factorilor de mediu la groapa de gunoi a orasului. In acest caz nu s-a renuntat la proiect, doar ca el a fost modificat esential. "Lucram acum la un alt proiect. Este vorba de amenajarea unei gropi ecologice la Hutani si de o alta modalitate de colectare a gunoiului, prin intermediul pubelelor ecologice", afirma edilul-sef al municipiului. Investitia se doreste a se realiza in anul 2002 prin credit finantator de la o firma straina astfel incit cheltuielile sa fie platite incepind cu 2004. Totodata, in privinta locuintelor sociale, desi se construiesc in continuare blocuri prin fonduri guvernamentale, s-a ales varianta achizitionarii de catre primarie a unor foste camine (precum blocul 135 din Parcul Tineretului sau ex-caminul Moldova). Si strategia drumurilor a fost modificata. Astfel, s-a renuntat pentru acest an la modernizari si ranforsari realizate din fonduri prevazute la investitii, preferindu-se reparatii curente, in timp ce iar banii de la investitii sint folositi pentru realizarea de parcari si cai pietonale.
In ceea ce priveste strategia actualei conduceri a primariei, ea este pliata pe reabilitarea sistemului termic, peste 60% din fondurile prevazute la investitii fiind directionate spre acest domeniu. "Actionam fundamental, pe tot sistemul: distributia agentului termic, transport, contorizare si producere. Am inceput toate aceste capitole si dorim sa le finalizam in anii 2006 – 2007", afirma primarul. Al doilea sector important spre care sint directionate investitiile este reprezentat de locuintele sociale, in timp ce la al treilea sint incluse aproape toate obiectivele: drumuri, piete, renovarea primariei, parcari.
In acest an s-au alocat 60 miliarde lei pentru intreg segmentul de investitii. Modificarea esentiala a strategiei investitionale a primariei tinde sa arate ca, desi structura populatiei si necesitatile ei sint cam aceleasi, prioritatile celor 130.000 de botosaneni depind decisiv de primar, ultimii ani aratind ca acestea sint unele pentru o echipa de conducere a primariei si altele pentru celelalte echipe. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii