Razboi pentru conductele RajApa

vineri, 13 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Razboi pentru conductele RajApa

Reteau de apa a municipiului a devenit obiectul celei mai importante dispute patrimoniale post-revolutionare dintre Consiliul Judetean (CJ) si Consiliul Local Botosani (CL). In sedinta din 29 iunie, CL si-a insusit prin hotarire "Lista bunurilor apartinind domeniului public al municipiului Botosani". Normativul, care la acea data a fost votat fara probleme si discutii contradictorii, evidentia printr-o anexa toate bunurile din oras care apartin domeniului public. Alaturi de imbracaminti asfaltice, semafoare sau puncte termice, erau trecute si retelele de apa rece de pe teritoriul municipiului. Marea problema deriva insa din faptul ca reteaua de apa rece din orasul Botosani a fost deja insusita si introdusa in patrimoniul Consiliului Judetean printr-o hotarire votata anul trecut.
La inceput, dat fiind faptul ca anexa mentionata este la fel de groasa ca un dictionar, nu s-a sesizat nici de catre consilierii locali si nici de CJ ca municipalitatea a preluat reteaua RAJ"Apa". Observind in a doua parte a acestei saptamini ca ar putea ramine peste noapte fara reteaua municipala de apa, Consiliul Judetean a informat prefectura si chiar guvernul de cele intimplate. "Doi proprietari pe acelasi bun nu pot exista. Eu cred ca municipiul si-ar lua o obligatia in plus prin preluarea retelei din oras. Am fost suprins cind am vazut ca dumnealor se agata de alte probleme, atunci cind sint atitea alte chestiuni importante de rezolvat", ne declara Constantin Contac, vicepresedintele CJ. Acesta mai spune ca, in cazul in care CL nu va revoca hotarirea, CJ o va ataca la instanta de contencios administrativ.
In lista ce evidentiaza bunurile publice ale municipiului sint enumerate 80 de obiective pentru reteau de apa rece, interesant fiind ca la valoarea de inventar a tuturor acestora este scrisa cifra zero. Desi a fost trecuta cu vederea la votare, reteau de apa nu a fost introdusa in anexa fara stiinta executivului primariei, institutia dorind sa preia aceste obiective. De altfel, dupa ce a aflat de continutul anexei, sefii CJ l-au invitat pe primarul Florin Egner la o discutie, acesta afirmind raspicat ca nu va renunta la reteaua de apa. Totusi, in lipsa primarului, viceprimarul Ion a evitat sa dea o declaratie transanta: "Am vazut si eu hirtia astazi (ieri – n.r.) la prefectura. Nu ma pot insa pronunta, deoarece au am lipsit de la acea sedinta a Consiliului Local".
Cu toate ca a votat pentru trecerea retelei de apa in patrimoniul municipiului, Daniel Afrasinei, directorul general al RAJ"Apa", sustine acum ca nu este posibil ca aceasta sa revina municipiului. "Ce pot sa spun eu este ca retelele de pe intreg sistemul sint in patrimoniul Consiliului Judetean. Printr-o hotarire a Consiliului Local s-a incercat trecerea retelei municipale in patrimoniul local al Botosaniului, dar nu s-a reusit", afirma Afrasinei care a recunoscut ca a votat "pentru" necunoscind tot cuprinsul anexei.
Din punctul de vedere al Legii domeniului public 213/1998, hotarirea luata de CL Botosani este perfect legala. In respectivul act normativ se arata ca orasele, comunele si municipiile isi pot insusi retelele de apa de pe teritoriul pe care il administreaza. Pe de alta parte, in acelasi normativ se specifica si faptul ca CJ are dreptul sa isi includa in patrimoniu retelele de apa din judet. "Dreptate au amindoua consilii. Normal ar fi fost ca inainte de a lua aceste hotariri sa discute si sa se puna de acord. Pina la urma ar trebui sa ajunga la o intelegere, avindu-se in vedere ca nu exista o sursa de apa separata in oras din care sa se poata alimenta municipiul. Daca nu se inteleg pe cale amiabila, cazul se va decide la instanta de contencios administrativ", afirma Mihai Elvadeanu, directorul directiei controlul legalitatii actelor din cadrul prefecturii. Aceasta institutie nu a luat inca o pozitie ferma fata de cele intimplate, pentru ca nu poate ataca HCL 146/2001 deoarece normativul este unul legal.
Dincolo de toate aceste chestiuni, trebuie sa va spunem ca, in cazul in care hotarirea mentionata nu va fi revocata, in domeniul administratiei si al apei se vor produce modificari majore. In primul rind, CL ar trebui sa isi infiinteze o societate care sa se ocupe cu distribuirea apei in oras, unitatea trebuind sa o cumpere de la actuala regie si apoi sa il vinda populatiei si agentilor economici din municipiu, asa cum se intimpla la Dorohoi. Aparent, trecerea ar fi profitabila pentru municipalitate pentru ca, chiar cu un adaos foarte redus, s-ar cistiga ceva bani. Insa, lucru probat deja de cele 30 miliarde lei pe care botosanenii ii au de achitat regiei, incasarea s-ar face foarte greu. Apoi, daca ar prelua reteaua, municipalitatea ar prelua si contractele cu BERD-ul pe care RAJ"Apa" le-a facut pentru oras. Daca totusi aceste lucruri se vor intimpla, urmind exemplul municipiului si celelalte comune strabatute de retele ar putea sa isi treaca in patrimoniu conductele de apa astfel incit RAJ"Apa" ar ramine fara obiect de activitate.
In final, probabil ca intreaga chestiune va fi transata de catre guvern. Luni 15 iulie este data limita pina la care administratiile locale trebuie sa remita guvernului hotaririle privitoare la patrimoniu. Executivul va emite ulterior o hotarire de guvern referitoare la patrimoniu, iar aceasta ar putea specifica si cine va detine retele de apa. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii