Administratia locala braileana propune executivului "grila familiilor eligibile"

miercuri, 15 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Administratia locala braileana propune executivului "grila familiilor eligibile"

Premierul Mugur Isarescu, insotit de o echipa formata din secretari de stat din Ministerul de Finante, Ministerul Functiei Publice si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, s-a intilnit luni cu prefectii si presedintii de consilii judetene din toata tara pentru o discutie avind ca tema gasirea unor solutii privind asigurarea caldurii si apei calde pentru populatie in iarna 2000-2001.
Pornind de la datoria aferenta activitatii de producere, distributie si consum a energiei termice, estimata actual la 3.357 miliarde lei, premierul a prezentat propunerile sale de solutionare a acestei probleme prin doua modalitati: o anulare conditionata a datoriilor – anularea datoriei istorice si plata datoriei curente – sau o anulare neconditionata a datoriilor vechi.
"Bineinteles, au fost idei pro si contra", a subliniat Aurel Simionescu, presedintele CJ. In esenta, cei care s-au impotrivit au aratat ca se creeaza un precedent, adica toata lumea va intelege ca poate consuma fara sa plateasca aceste servicii si nu numai. Adeptii propunerilor premierului au sustinut ca nu poate fi vorba cu adevarat despre o rea credinta din partea oamenilor si ca, de cele mai multe ori, este vorba despre imposibilitatea, despre incapacitatea efectiva de plata a persoanelor aflate in aceasta situatie.
"In finalul discutiei, s-a decis ca toti cei prezenti sa transmita azi (ieri – nr), functie de propunerile primului ministru, propriile propuneri vizavi de modul in care vad solutionata aceasta problema, pentru ca in sedinta de guvern de miine se doreste elaborarea unei hotariri in acest sens", a precizat Simionescu, adaugind ca a facut propunerile respective, le-a prezentat si prefectului Teodor Caprita, care a fost de acord cu ele.
Partea braileana propune o combinatie intre cele doua variante prezentate de premier, respectiv realizarea unei grile a asa numitor gospodarii eligibile – familii care pot beneficia de o astfel de subventie – grila care sa tina cont de venitul mediu pe membru de familie. Grila este impartita in 5 categorii si porneste de la familiile care au sub 500.000 lei pe membru de familie. Urmeaza apoi inca 4 categorii, din sfert in sfert de milion, ajungind la familii care au sub 1,5 milioane pe membru de familie. Pentru familiile din grupa "0", deci cele care au sub 500.000 lei/membru, eventual si pentru cele din grupa I – 750.000 lei/membru, se propune stergerea neconditionata a datoriilor si subventionarea totala a costului energiei termice pe viitor. Pentru celelalte familii, este prevazuta stergerea conditionata a datoriilor si subventionarea partiala a energiei termice, astfel incit, daca la nivelul primei categorii subventia este de 80%, la nivelul celei din urma se ajunge la 20%. "Aceasta in paralel cu controlul costului si al pretului gigacaloriei, pentru ca este inadmisibil ca unele societati comerciale de termoficare sa produca gigacaloria cu 300-400.000 lei, iar altele cu 700-800.000 lei. Undeva se intimpla ceva si nu este normal ca statul sa subventioneze pierderile unora sau salariile mari ale altora in detrimentul caldurii si apei calde din casele oamenilor. In plus, noi am propus ca printr-un text de lege sa se defineasca foarte clar ce insemna rea credinta si astfel de situatii sa fie solutionate de Justitie, in regim de urgenta", a conchis Aurel Simionescu. (Mircea CIUCASU)

Comentarii