Admiterea computerizata nu avantajeaza liceele din mediul rural

marți, 19 februarie 2002, 00:00
2 MIN
 Admiterea computerizata nu avantajeaza liceele din mediul rural

In urma admiterii computerizate, la majoritatea liceelor din mediul rural a scazut media de admitere. Acesta a fost efectul direct al noului sistem, efect cit se poate de normal, avind in vedere ca repartizarea se face in functie de media de admitere. Ca urmare, un elev cu nota mare poate foarte bine sa prinda un loc intr-un liceu din Braila, chiar un liceu bun daca are medie competitiva, si nu va mai ramine in mediul rural. Optind pentru un liceu mai bun nu risca prea mult daca optiunile sint trecute cu atentie pe cerere.
De exemplu, la Grupul Scolar Insuratei media generala de admitere a scazut in anul scolar 2001-2002 cu 6,06% fata de anul scolar 2000-2001, in timp ce gradul de omogenitate a crescut, fata de acelasi an, cu 12,18%.
"Admiterea computerizata este in avantajul copiilor cu note bune, insa liceele mai putin cautate sint dezavantajate. La noi ajung copiii cu performante scazute. Elevii buni pleaca in oras", a spus, dezamagita, profesoara Stela Bici, directorul unitatii scolare. Faptul ca elevii buni pleaca la liceele din oras si la cele cu prestigiu este dovedit si de cifrele statistice. Anul trecut, dupa primul semestru nu a fost nici un corigent la clasele a IX-a de la Insuratei, in timp ce in acest an au fost patru. Ca urmare, se poate spune ca la liceele slabe si cele din mediul rural, odata cu cresterea omogenitatii elevilor admisi la licee, se remarca o crestere a calitatii elevilor la scolile cu renume si o scadere a performantelor celor admisi la liceele din mediul rural sau la cele mai putin cautate, fapt care se va reflecta in mod sigur asupra performantelor scolii respective. La scolile bune rezultatele vor fi din ce in ce mai bune, in timp ce la cele mai putin cautate performantele vor scadea. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii