Arta plastica, muzica si poezie

duminică, 28 martie 1999, 23:00
3 MIN
 Arta plastica, muzica si poezie

Simbata, la Galeriile de Arta, a avut loc vernisajul celei de-a V-a editii a salonului anual "Violon d’Ingres", al membrilor cenaclului "Arthur Verona". Alveolele spatiului expozitional au fost impartite astfel incit fiecare a devenit o microexpozitie ce vorbeste despre altceva.
Prima expozitie in miniatura sta sub semnul spiritului, amintind apropierea sfintelor sarbatori ale Pastelui. "Crucea, chipul lui Iisus si casa lui Dumnezeu apar in desenele preotului Marin Postolache, in reliefurile sculptate de Florin Constantin si de Maria Nica sau in desenele Constantei Abalasei Donosa si ale Mariei Biro", a spus criticul de arta Maria Stoica. Lucrarile din cea de-a doua alveola stau sub semnul luminii, "calda, asa cum apare ea in lucrarile lui Radu Ionel, o lumina tamaduitoare, cum o exprima in lucrarile sale Gheorghe Filote, sau o lumina mingiietoare, cum apare in picturile Mariei Biro", a spus Maria Stoica. Centrul de expresie si de greutate al acestei microexpozitii este sustinut de lucrarile Danielei Nica, care au o hotarire si o forta revigoratoare. Ultima alveola prezinta lumea asa cum este, cu bune si rele, considera criticul Maria Stoica. "A discerne intre bine si rau necesita un efort de cunoastere. Aici sint de toate: si materie, si spirit, si hrana, si ceea ce ramine in urma consumarii hranei, fiecare tablou transmitind privitorului un alt mesaj", a mai spus sursa citata. A fost mentionat efortul teribil al Elenei Manole, care "incearca ceva ce este aproape imposibil", modelul ei fiind Salvador Dali, au mai fost remarcate portetele Vioricai Olaru, una din lucrari reprezentindu-l pe artistul si profesorul Constantin Boer Dondos, un om intotdeuna aproape de framintarile pictorilor amatori braileni, si "tehnica de bijutier" folosita de Gheorghe Dicu in lucrarile sale. Maria Stoica a prezentat publicului si lucrarile "remarcabile" realizate de doi artisti galateni, Sterica Badalan si Relu Angheluta, primul avind si o impresionanta cariera internationala.
Debut editorial Arthur Verona
Cu prilejul acestui vernisaj a debutat editorial, cu volumul de poezii "Ploaie de stele", Arthur Verona, urmasul renumitului pictor Arthur Verona. Despre tinarul autor, Fanus Neagu scria, in urma cu numai o saptamina: "Studentul si cintaretul Arthur Verona scrie versuri pentru ca iubeste muzica, isi imparte sufletul naiv si fraged in ritmuri, ca riurile cind se strecoara in uriasul trup al Dunarii. Este, fara indoiala, talentat, pe linia poetilor clasici proveniti de la Braila, si sint ferm incredintat ca volumul de fata va fi urmat de altele mai implinite." Nascut la Braila, in 1978, Arthur Verona este student la Medicina si la Facultatea de ingineria mediului si imbunatatiri funciare, fiind pasionat de muzica, sah si literatura. "Am privit lumea inconjuratoare cu un ochi critic, an incercat sa punctez realitatea cit mai bine, si, din pacate, o parte din versurile mele o arata. Sper, ca peste citva timp, aceste cuvinte sa nu mai fie de actualitate, atunci putind sa dispara pesimismul lor", a mai spus tinarul Verona. Manifestarea s-a incheiat cu un spectacol de muzica folk, sustinut de Arthur Verona impreuna cu prietenii sai. La eveniment au fost prezenti directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu, vicepresedintele Consiliului Judetean, Adrian Ritzinger si urmasii pictorului Arthur Verona. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii