Bomba toxica

vineri, 19 decembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Bomba toxica

Ieri, in sedinta Comitetului Director, Marius Beschea, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului a detonat o bomba. Astfel, din raportul intocmit de APM reiese ca la ora actuala, in incinta RENEL Termocentrale se afla blocati 23.000 litri de "Termolyt", o substanta descoperita a fi reziduu toxic. Aceasta cantitate a fost introdusa ilegal in tara de o firma din Brasov, patronul fiind in prezent dat in urmarire generala de IGP. In mod suspect, Dan Popa, directorul comercial al Termocentralei ne-a declarat ca nu stie absolut nimic.
In incinta RENEL Termocentrale Braila se afla stocate, la ora actuala, 23.000 litri de Termolyt. Ca urmare a interventiei Agentiei de Protectie a Mediului Braila, Inspectoratului de Politie Braila, Inspectoratului de Politie Galati, Agentiei de Protectie a Mediului Galati, Inspectoratului General al Politiei si in urma efectuarii analizelor chimice de laborator ale produsului, s-a constatat ca el contine compusi de sinteza proveniti din activitatea industriala chimica, context in care s-a stabilit ca produsul este un reziduu toxic.
Prezenta substantelor toxice pe teritoriul judetului se datoreaza faptului ca RENEL Electrocentrale Braila a acceptat efectuarea unui experiment prin folosirea produsului Termolyt (CT 27), considerat aditiv pentru pacura, in scopul imbunatatirii factorilor de ardere pacura, reducerea noxelor din gazele arse si protejarea instalatiilor din cazan. In acest sens, SC "Enco Elvetia" SRL Brasov a introdus in tara, prin Vama Galati, cu destinatia Electrocentrale Braila, produsul mai sus amintit. Ca urmare a rezilierii contractului dintre RENEL Electrocentrale Braila si "Enco Elvetia" SRL Brasov, cei 23.000 litri Termolyt au ramas stocati in incinta termocentralei brailene. In conditiile in care s-a stabilit ca produsul este un reziduu toxic, patronul firmei brasovene a fost dat in urmarire generala, iar firma vinzatoare, "Amco Anstalt Elvetia", a fost solicitata sa se prezinte in tara pentru a se stabili masurile ce trebuie luate cu produsul Termolyt.
In data de 8 octombrie 1997, a avut loc la Ministerul Apelor, Padurilor si Protectia Mediului o analiza, cu participarea reprezentantilor de la "Amco Anstalt Elvetia", RENEL Braila, APM Braila, APM Galati, IGP, ocazie cu care s-a stabilit returnarea in tara de origine a produsului Termolyt, cheltuielile fiind suportate de "Amco Anstalt Elvetia". Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului a inaintat la Parchetul General al Romaniei cererea de incepere a urmaririi penale impotriva celor care au introdus produsul si au inlesnit importul de reziduuri in Romania.
In sedinta Comitetului Director Teritorial al Judetului Braila, desfasurata miercuri, subiectul "deseuri toxice", a trecut aproape neobservat cu toate ca a fost inclus in "Raportul de activitate al APM in anul 1997", raport aflat in mapa fiecarui membru al comitetului.
Luind cuvintul pentru a face citeva completari pe marginea materialului intocmit, Marius Beschea, directorul agentiei, a apreciat cazul in speta ca cea mai mare problema cu care s-a confruntat "APM" pina in prezent. "In citeva zile sper sa reusim returnarea produsului in tara de origine" – a declarat Beschea. Intrebat fiind, ce informatii noi poate oferi despre patronul firmei brasovene, aflat in urmarire generala, col. Traian Jipa, comandantul Politiei, a raspuns sec: "Se cerceteaza inca." Nimeni dintre cei prezenti le sedinta nu a considerat necesar sa ceara amanunte suplimentare in acest caz.
"Monitorul" a incercat sa-i controleze telefonic pe capii termocentralei brailene. Ieri, situatia se prezenta astfel: directorul general, Viorel Cotiga, in concediu, alti doi directori plecati in delegatie, iar directorul comercial, Dan Popa nu stia "absolut nimic". Dindu-si seama ca reporterul "Monitorului" detine informatii certe, Popa a incheiat discutia spunind: "Stiti, avem un purtator de cuvint. Caragea se numeste."
Discutia reporter-purtator de cuvint, s-a derulat in "doua runde". In prima nu s-a putut afla nimic, iar in cea de a doua, nimic plus numele intreg al purtatorului de cuvint, Camelia Caragea, si "nu sint abilitata sa va ofer informatii despre acest caz".
Vom reveni cu amanunte, in masura in care reprezentantii la virf ai termocentralei vor "realiza" ca au, totusi, in incinta societatii 23.000 litri de deseuri toxice. (Mircea CIUCASU)

Comentarii