Brailenii nu au ajuns inca la consumul de droguri majore

marți, 02 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Brailenii nu au ajuns inca la consumul de droguri majore

Directia de Sanatate Publica Braila a demarat actiunea de prevenire si combatere a consumului de droguri in rindul copiilor si tinerilor din judet.
In acest sens, la sfirsitul saptaminii trecute, dr. Gabriel Gheorghiu, directorul DSP, a invitat, la sediul unitatii pe care o conduce, toti factorii de decizie in prevenirea si combaterea fenomenului de consum de droguri. La masa discutiilor, s-au asezat reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, ai Politiei, Colegiului Medicilor si Colegiului Farmacistilor, inspectorul general al Inspectoratului Scolar, medici specialisti, reprezentanti ai Directiei de Tineret si Sport, ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si ai Directiei de Protectia Copilului.
"Initiativa noastra a fost inainte de aparitia Ordinului Ministrului Sanatatii si Familiei, de infiintare a Centrului Antidrog in cadrul Prefecturii, si ne-am intilnit pentru a sti exact care e situatia la Braila. Cei care pot avea un cuvint de spus in combaterea consumului de droguri, ne-am adunat pentru a stabili ce putem face in lupta antidrog si sa nu ajungem la consumul de droguri majore in judet. Deocamdata, Braila este intr-o situatie oarecum fericita, in sensul ca drogurile majore n-au patruns inca aici. Copiii si tinerii utilizeaza droguri mai slabe, usoare, ca amestecul de alcool cu diazepam sau fortral", a precizat dr. Gabriel Gheorghiu, directorul DSP. In opinia sursei citate, in momentul de fata, fiecare dintre factorii implicati in lupta antidrog cauta solutiile cele mai bune pentru combaterea acestui flagel, urmind ca, peste doua saptamini, sa se reuneasca in aceeasi formatie si sa se analizeze concret ce este de facut de catre fiecare institutie.
"Exista o propunere foarte buna, a prof. Viorel Mortu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar, in sensul ca trebuie sa stam de vorba nu numai cu elevii, ci si cu parintii acestora. Vom incerca sa stringem parintii copiilor si sa le explicam care sint efectele drogurilor, in asa fel incit ei sa fie sensibilizati si sa-si urmareasca indeaproape copiii, iar peste doua saptamini, vom sti exact ce avem de facut", ne-a mai declarat dr. Gabriel Gheorghiu.
Directorul DSP a mai adaugat ca, in lupta pentru combaterea consumului de droguri, urmeaza sa se formeze un front comun, medici si farmacisti, pentru urmarirea retetelor in baza carora se elibereaza diverse medicamente care au efecte halucinogene, intrucit, de multe ori, acestea sint false.
"Pe plan local, putem stabili ca farmaciile sa nu mai elibereze astfel de medicamente fara reteta; in clipa in care farmacistii primesc retete cu fortral – sau alte medicamente asemanatoare -, pot verifica daca acestea sint false, contactindu-l pe medicul care le-a eliberat, sau pot tine evidente speciale, pentru a se verifica cine sint cei care utilizeaza astfel de medicamente", am mai aflat de la dr. Gabriel Gheorghiu, care ne-a asigurat ca toate propunerile institutiilor implicate in lupta antidrog vor fi inaintate Prefecturii Braila. (Tudorita TARNITA)

Comentarii