Capii Sanatatii au luat pulsul spitalelor restructurate

marți, 12 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Capii Sanatatii au luat pulsul spitalelor restructurate

La sfirsitul lunii februarie, Spitalul Faurei si Spitalul Ianca au fost restructurate, cel din Faurei devenind sectie a Spitalului Judetean, iar cel din Ianca, sectie exterioara a celui din Faurei. Aceasta restructurare a condus la reducerea personalului din aceste unitati sanitare si, implicit, la scaderea calitatii actului medical in zona. Primarul din Ianca si-a exprimat nemultumirea fata de aceasta decizie, fapt prezentat de cotidianul "Monitorul". Ca urmare a articolului in cauza, Gabriel Gheorghiu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP), a anuntat ca se va deplasa la fata locului, pentru a verifica informatiile oferite de primarul din Ianca, Traian Cismas.
Saptamina trecuta, pe 7 martie, o echipa formata din reprezentanti ai DSP, ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) si ai Colegiului Medicilor (CM) s-a deplasat in Ianca si Faurei. Din echipa, au facut parte directorul DSP, Monica Smochina – directorul CJAS, si Mariana Tarachiu – presedintele CM. Daca la Faurei, unde primarul este membru al PSD, cei trei si-au anuntat vizita, la Ianca, unde primarul este din PD, vizita a fost inopinata. Prin urmare, Traian Cismas considera ca cei trei politizeaza activitatea institutiilor pe care le conduc. "Cind te duci in casa cuiva, il anunti, nu intri precum un hot. De ce, la Faurei, au putut anunta primarul, iar pe mine, nu? Consider ca este lipsa de respect fata de mine si fata de institutia pe care o conduc", a adaugat Cismas. In plus, primarul din Ianca a declarat ca, la intrarea celor trei in spitalul din localitate, acestia au inceput sa-l critice pentru declaratiile din presa si pentru apartenenta sa politica.
Desi nu vizitasera spitalul, pentru a se convinge de modul in care este intretinut si de utilitatea lui, conform declaratiilor primarului PD, cei trei sefi de institutii dadusera deja verdictul negativ asupra acestei unitati. Insa, dupa o scurta vizita prin saloane, Gheorghiu, Smochina si Tarachiu au ramas impresionati de curatenia ce domnea acolo, de faptul ca existau caldura, medicamente si hrana pentru bolnavi, iar, conform spuselor primarului, acestia au declarat ca arata mai bine decit oricare alt spital din municipiu. Ca urmare a acestei constatari, Cismas a declarat ca cei trei capi ai Sanatatii judetului au promis ca vor sustine aceasta unitate sanitara.
"Spitalul din Ianca nu-si justifica activitatea"
In contradictie cu afirmatiile primarului Cismas, rezultatele controlului efectuat de reprezentantiii Directiei de Sanatate Publica, ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si Colegiului Medicilor la Ianca, in sectia externa a Spitalului Faurei, au condus la concluzia ca unitatea nu-si justifica activitatea. Dr. Gabriel Gheorghiu, director al DSP, ne-a spus ca "spitalul din Ianca nu-si are rostul nici macar drept Centru de permanenta. Acolo sint deja cinci medici de familie, dintre care patru stau in oras si asigura asistenta in permanenta". De aceeasi parere este si dr. Mariana Tarachiu, presedinte al Colegiului Medicilor din Braila, care a mai adaugat ca decizia finala privind unitatea din Ianca urmeaza sa fie luata in cursul acestei saptamini, de catre o comisie de evaluare a spitalelor, formata din reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Ministerului Sanatatii si Familiei.
"Concluzia finala si destinatia pe care o va avea spitalul Ianca se
vor stabili dupa concluziile comisiei de la Bucuresti. Dupa parerea mea, insa, Spitalul din Ianca nu-si justifica internarile, pentru ca afectiunile respective puteau sa fie rezolvate si de catre medicii de familie", a precizat dr. Mariana Tarachiu, presedinte al CM, medic de familie.
Pe de alta parte, surse din cadrul unitatii din Ianca sint de parere ca locuitorii din aceasta zona au nevoie de un spital. Dupa opinia medicilor, atit in orasul Ianca, cit si in satele limitrofe, bolnavii care apeleaza la serviciile medicale spitalicesti nu-si pot permite nici macar sa plateasca transportul pina la un spital din Braila sau Faurei. Sint batrini cu pensii de citeva sute de mii de lei pe luna, someri sau angajati cu salarii foarte mici, care, la Ianca, au fost si sint tratati la fel ca in oricare alt spital din Braila.
"Sint o serie de bolnavi care, dupa opinia comisiei, nu ar fi facut obiectul internarii, avind spondiloze sau hipertensiune, dar astfel de cazuri sint si in celelalte spitale. La Ianca, insa, conditiile din spital sint deosebit de bune, iar reprezentantii DSP, CJAS si ai CM chiar au laudat curatenia exemplara din spital, faptul ca sint medicamente, ca este caldura. Ni s-a promis ca problema functionarii spitalului va fi discutata si la Ministerul Sanatatii si Familiei si cred ca ar trebui sa se tina seama de faptul ca Ianca este oras si are nevoie de spital, nu de o sectie externa a Spitalului Faurei", sint de parere medicii din aceasta unitate.
Ce se va intimpla, insa, cu asistenta spitaliceasca la Ianca, vom afla in scurt timp, dupa evaluarea efectuata de comisia de la Bucuresti, care este asteptata la Braila, astazi sau miine. (Dragos VASILE, Tudorita TARNITA)

Comentarii