Ceata deasa la IMB

miercuri, 05 septembrie 2001, 23:00
10 MIN
 Ceata deasa la IMB

Situatia terenului Insulei Mari a Brailei ramine in continuare confuza: autoritatilor judetene tot nu le-a fost prezentat contractul de arenda incheiat intre Agentia Domeniilor Statului si SC "TCE 3 Brazi" SRL Neamt. Asta, desi, ieri, s-a aflat la Braila insusi Cristian Candet, directorul ADS. Acesta a participat, in sediul Prefecturii, la o intilnire cu prefectul Viorel Popescu, directorul Directiei Agricole, Gheorghe Voicu, directorul IMB SA, Liviu Titianu, si reprezentanti ai Casei Judetene de Pensii, Directiei de Finante si "Bankcoop", in calitate de creditori principali ai IMB. Discutiile au durat citeva ore, iar jurnalistii, care au asteptat pe hol in tot acest rastimp, au sperat ca, la final, vor primi raspunsuri concrete in privinta unor chestiuni ambigue. Nu a fost sa fie, insa! Odata sedinta terminata, am incercat sa obtinem o declaratie de la directorul Candet. "Nu va pot spune nimic, deocamdata. Vrem sa clarificam anumite lucruri si, intr-o zi-doua, vom comunica presei rezultatul la care am ajuns", ne-a zis mai-marele ADS. Intrebat direct daca s-a semnat, totusi, contractul de arenda cu firma nemteana, el a raspuns ca da, s-a semnat si va intra negresit in vigoare.
Surse autorizate ne-au informat ca scopul vizitei lui Candet la Braila a fost acela de a-i convinge pe creditorii IMB SA sa accepte arendarea celor aproape 60.000 ha din Insula. Asta, fara a le oferi nici o garantie in ceea ce priveste recuperarea datoriilor, ce se ridica la 600 miliarde lei. "In timp, urmeaza sa se privatizeze unitatea si, asa, se vor plati si datoriile", se pare ca a promis Candet, dar promisiunile sale au fost primite cu multa suspiciune de catre creditori.
Dupa cum se stie, IMB SA se afla in procedura de reorganizare judiciara, fiind la dispozitia Adunarii Creditorilor, a unui judecator sindic si a unui administrator judiciar. Pentru stingerea datoriilor, actionarul majoritar, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, a intocmit un plan de reorganizare, prin care terenul era incredintat unitatii, din exploatarea lui urmind sa se obtina banii necesari acoperirii celor 600 de miliarde. ADS, cu acordul Ministerului, a semnat in luna mai a.c., un contract prin care incredinta managementul IMB SA, firmei "Reen Import Export" SRL Bucuresti. "Reen" s-a angajat sa exploateze pamintul in asa fel incit, in patru ani, sa achite integral datoriile.
Contractul de management a intrat in vigoare abia la sfirsitul lunii iulie, dupa ce a fost parcursa greoaia procedura ce decurge din situatia juridica a IMB SA. Cu toate acestea, firma "Reen" a fost acuzata ca nu s-a achitat de sarcini, de catre ADS, care a amenintat-o ca va rezilia contractul. Asta, desi nici unul dintre termenele de plata prevazute in intelegere nu a fost incalcat. Conform lui Fernando Enciu, patronul "Reen" SRL, contractul de management este in vigoare, iar semnarea unui contract de arendare a terenului cu o alta firma este ilegala.
Pina una-alta, arendarea pamintului reiese doar din declaratiile directorului ADS si ale actionarului majoritar al firmei "TCE 3 Brazi", deputatul PSD Culita Tarata. Prefectul Viorel Popescu nu a vazut pina acum nici un document care sa ateste acest lucru. "Directorul Candet nu ne-a prezentat nici un contract", ne-a declarat prefectul, dupa intilnirea de ieri. Va prezentam, mai jos, reactiile parlamentarilor de Braila si ale presedintelui Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, legate de impactul acestui contract asupra intereselor Brailei. Precizam ca ne-a fost imposibil sa il contactam telefonic pe deputatul PSD George Dragu, singurul implicat direct in discutiile dintre noul arendas si conducerea SC IMB SA. (Florentin COMAN)
"MAAP a lucrat si lucreaza ilegal si acel contract de arenda este ilegal"
Indignarea senatorului PSD Viorel Balcan, declansata de felul in care ministrul Agriculturii a dat un curs neasteptat destinului SC IMB SA, sta in relatie nemijlocita cu lumina nefavorabila in care arendarea celor 60.000 hectare de teren arabil, pe 20 de ani, ii aseaza pe parlamentarii partidului de guvermint, la Braila. "Cred ca MAAP a lucrat si lucreaza ilegal, consider ca acel contract de arenda (incheiat cu firma deputatului PSD, Culita Tarata – n.n.) este ilegal si sint convins ca presedintele partidului si premierul Romaniei, dl Adrian Nastase, va avea intelegere si va aplica o strategie concordanta cu asteptarile administratiei publice locale, in privinta SC IMB SA", a declarat, ieri, presedintele PSD Braila. "Noi am promis, in campania electorala, ca terenul IMB va trece in administrarea CJ, intrucit surse de venit la bugetul CJ nu prea sint, iar redeventele incasate de pe terenul Insulei ar face mai indestulator bugetul CLM. Am inaintat, in acest sens, la MAAP, un proiect de Hotarire de Guvern, asupra caruia nu s-a decis nimic pina acum. Ministrul Agriculturii a luat decizii contradictorii, care nu sint in asentimentul PSD Braila, iar tinind cont de discutiile noastre cu el, una ni s-a spus, alta s-a facut."
Un alt motiv de suparare pentru presedintele PSD Braila este ca ministrul Ilie Sirbu, desi a promis ca orice decizie privind SC IMB SA va fi precedata de "consimtamintul administratiei publice locale si al parlamentarilor braileni", nu s-a tinut de cuvint. "Ne aflam in situatia in care sintem tratati cu indiferenta si se iau decizii anapoda", a rezumat senatorul PSD. Precizind ca pozitia sa nu ascunde o pledoarie in favoarea unei anumite firme sau persoane, Balcan a enumerat aspectele negative ale concesionarii aranjate de titularul de la Agricultura: intrarea in faliment a societatii IMB, disponibilizarea si trecerea in somaj a angajatilor acesteia, pierderea, de catre stat, a circa 50-60% din totalul datoriei istorice acumulate de Insula Mare. Pe de alta parte, el a recunoscut ca, in pofida nemultumirilor legate de "rezultatele obtinute la productia de paioase", contractul de management incheiat intre IMB si SC "Reen Import Export" SRL prezinta cel putin doua avantaje: conserva schema locurilor de munca si, conform obligatiilor asumate, firma bucuresteana plateste, esalonat, datoriile IMB catre masa creditorilor.
Anuntind ca, pentru saptamina viitoare, a obtinut promisiunea premierului pentru o intrevedere, senatorul Balcan a precizat ca, in cadrul acesteia, va pleda pentru clarificarea statutului juridic al terenului SC IMB si pentru recuperarea datoriilor firmei. Balcan crede ca, odata cu adoptarea Legii exploatatiilor agricole, situatia SC IMB se va limpezi rapid. "Pamintul IMB va deveni o exploatatie agricola moderna, prin impartirea in loturi care, prin licitatii publice, sa fie incredintate mai multor firme cu sediul la Braila". Senatorul Viorel Balcan va incerca sa obtina sprijinul intregii echipe parlamentare a Brailei. Interesant este ca, desi nu s-a indoit de sprijinul parlamentarilor PRM, liderul PSD nu a exclus posibilitatea ca, in rindul colegilor sai de partid, "sa existe opinii diferite". In acest sens, Balcan a spus ca nu intelege in ce calitate a participat deputatul George Dragu la intilnirea recenta, dintre conducerea IMB si actionarul majoritar al SC "TCE Trei Brazi", Culita Tarata, dar ca va avea o discutie lamuritoare in acest sens.
"Daca a venit la IMB cineva cu putere financiara si e din partidul nostru, cu atit mai bine"
De la Geneva, unde participa la reuniunea Parlamentului European, deputatul PSD Mihai Tudose si-a exprimat increderea in decizia asumata, la nivelul membrilor Cabinetului Nastase, in privinta SC IMB SA. "Cred ca decizia MAAP a fost foarte bine cintarita, pentru ca nu cred ca Guvernul risca sa incredinteze aceasta afacere unui afacerist care este si deputat al PSD, fara siguranta ca o poate administra". Despre lipsa de transparenta a ministerului de resort, despre ignorarea lobby-ului facut de parlamentarii PSD de Braila privind trecerea terenului IMB in administrarea CJ, despre nonsalanta cu care statul accepta sa puna cruce banilor pe care i-a bagat in firma braileana, singura replica a europarlamentarului de Braila a fost: "Nu raspund eu de actiunile MAAP." Intrebat daca apartenenta la PSD a noului arendas al Insulei nu comporta interpretari defavorabile unui partid care a pledat, permanent, impotriva abuzurilor si clientelei puterii, Tudose a replicat: "Totul poate fi interpretat. Dar daca afaceristul scoate 8.000 kg de griu la hectar, e bine, daca nu, fiind deputatul nostru, ia bataie de doua ori. Daca a venit la IMB cineva cu putere financiara si e din partidul nostru, cu atit mai bine." Cit despre amenintarea cu falimentul IMB si disponibilizarea angajatilor sai, deputatul PSD a spus ca "nici nu vad alta iesire in afara acesteia". In opinia sa, fiind vorba despre pamint care trebuie, oricum, lucrat, somerii IMB se vor reangaja la firma care preia terenul in arenda. Viziunea optimista asupra IMB, in lumina contractului de arenda incheiat de MAAP, nu l-a impiedicat, insa, pe Mihai Tudose sa riste, intrind pe terenul contradictiei dintre propriile declaratii: "Asta nu ne va impiedica, insa, sa sustinem in continuare proiectul initiat de noi, privind trecerea terenului IMB in administrarea CJ Braila."
"Mi s-a atras atentia sa nu discut la telefon"
Deputatul PSD Ion Stefan, membru in Comisia de agricultura a Camerei, a refuzat sa faca orice comentariu pe marginea contractului de arenda, perfectat de ministerul de resort. "Mi s-a atras atentia sa nu discut la telefon." Intrebat cine anume i-a interzis acest lucru, Stefan nu a fost chiar explicit: "Prea multe vreti sa stiti si dvs, iar eu nu am timp de discutii."
"Am inteles ca Tarata e un bun specialist"
Deputatul PSD Tarata Culita a primit o sustinere entuziasta si din partea opozitiei. Deputatul PRM de Braila, George Moisescu, a realizat un portret magulitor pentru omul de afaceri din Piatra Neamt. "Acesta este membru in Comisia de Agricultura si Silvicultura a Camerei, are afaceri mari in aceste domenii. Din discutiile mele cu membrii Camerei, am inteles ca e un bun specialist – a obtinut peste 5.000 kg pe hectar la productia de griu, muncitor, are o mare putere financiara. Urmeaza, zilele acestea, sa am o intilnire cu dumnealui si sa vad ce proiecte de viitor are pentru Insula Mare." Deputatul Moisescu, surprinzator pentru statutul de opozant si pentru aspectul specific adus in discutie, nu s-a aratat deranjat de lipsa de transparenta a ministrului Sirbu. Multumit ca firma "Reen" a fost scoasa din joc – ignorind, insa, aspectele de ordin juridic -, George Moisescu chiar a oferit explicatii binevoitoare reprezentantului Executivului: "Chiar daca singurul dezavantaj pentru Braila este ca s-a intirziat atita indepartarea firmei «Reen», care a luat doar bani de la IMB, fara sa aduca nimic, probabil ca, dupa ce a fost indepartata, ministerul a cautat un partener de specialitate, puternic." Moisescu spune ca, la minister, s-au depus trei oferte si ca, pina nu le cunoste pe toate, pina nu discuta cu deputatul Tarata, nu poate afirma ca, in felul acesta, interesele MAAP au prevalat, din nou, asupra intereselor Brailei.
"A plecat omul CDR, a venit omul PSD, adica deputatul Culita Tarata"
Dupa ce a criticat Ministerul Agriculturii in legatura cu actiunile gresite, puse in practica la IMB si intre care un loc important revenea contractului de asociere in participatiune, incheiat cu firma "Reen", "fara sa tina cont de conflictul de interese evident, intre calitatea de manager si aceea de asociat intr-un contract de participatiune", senatorul PRM Ionel Alexandru a conchis pe marginea noului contract de arenda, girat de acelasi minister: "Toata lumea constata ca a plecat omul CDR si a venit omul PSD, adica deputatul Culita Tarata. Mai mult chiar, acesta are tupeul sa declare ca prevederile contractului sint secrete! Tot asa declarau si taranistii, contractul fiind tinut secret, iar, acum, ies la iveala zeci de miliarde de lei prejudicii". Senatorul Alexandru ii adreseaza ministrului Ilie Sirbu, urmatoarele intrebari: "Unde este transparenta de care aminteati? Sau ceea ce faceti reprezinta schimbarea unei mafii cu alta?" In total dezacord cu actiunea titularului MAAP, parlamentarul de Braila i-a solicitat acestuia sa isi dea demisia, precizind ca, "de data aceasta, ea nu mai este nici macar onorabila, in conditiile in care, pentru dvs, legea nu mai exista". Desi a criticat asocierea IMB cu "Reen", senatorul PRM a observat, obiectiv, ca principiul separatiei puterilor in stat a fost incalcat: "Este o ilegalitate si in privinta acestei societati, pe care a comis-o ministerul. Contractul lor de asociere in participatiune a fost validat prin hotarire judecatoreasca, practic, este legal, iar suspendarea lui nu vad ce temei juridic are, din moment ce incalca un contract aprobat de judecatorul sindic."
"Transparenta" declarata la Snagov s-a transformat in "opacitate" la Braila
Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judetean, ne-a declarat
ieri, ca, la nivelul administratiei locale brailene, nu exista nici un fel de contract si nimeni nu a fost consultat in legatura cu oportunitatea incheierii unui contract intre Agentia Domeniilor Statului si firma "TCE Trei Brazi" Piatra Neamt, avind ca obiect arendarea, pe o perioada de 20 de ani, a terenului din Insula Mare a Brailei. Presedintele CJ a precizat ca nu are o confirmare a relatiei contractuale, "decit ce a spus cutare si cutare". Simionescu a adaugat ca nu se poate pronunta asupra acestei probleme "pina nu avem un contract in care sa vedem clauzele, in ce conditii a fost incheiat, care sint prevederile de renuntare la contract, ce obligatii isi asuma concesionarul si concendentul". Cit priveste suspiciunile fata de modul in care s-a semnat contractul respectiv, Simionescu a spus ca trebuie sa raspunda cei care l-au incheiat. La intilnirea de lucru cu membrii "Cabinetului Nastase", desfasurata saptamina trecuta, la Snagov, una dintre problemele la care liderii administratiei locale brailene sperau sa primeasca un raspuns ferm, o rezolvare, a fost situatia de la IMB.
In preambulul reuniunii, presedintele CJ i-a inminat ministrului Agriculturii, Ilie Sirbu, un material in care erau inserate o serie de propuneri in legatura cu modul de solutionare a situatiei de la IMB.
In principiu, era vorba despre doua posibilitati, respectiv administrarea Insulei de catre ADS sau, a doua varianta, trecerea IMB in administrarea CJ Braila. In ambele situatii, erau oferite mai multe variante de exploatare a pamintului. "Am explicat ca problemele noastre vizavi de Insula sint doua: IMB sa fie lucrata si sa produca la nivelul capacitatii de productie, iar firma sau firmele care opereaza aici sa verse taxele si impozitele la Braila. Ministrul mi-a dat dreptate, mi-a zis ca trebuie sa rezolvam odata si odata problema in Insula si ca aceasta solutie, dincolo de elementele ei juridice, va fi o solutie transparenta, care va viza organizarea unei licitatii si incredintarea Insulei, firmei sau firmelor care prezinta bonitate, capacitate de a lucra pamintul etc.", a spus Aurel Simionescu. Problema IMB a fost rezolvata. Fara transparenta, fara licitatie, in beneficiul unei firme cu cea mai convingatoare bonitate posibila: cea conferita de PSD. (Cristiana APOSTOLESCU, Mircea CIUCASU)

Comentarii