Comerciantii trebuie sa treaca pe la Registrul Comertului

marți, 27 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Comerciantii trebuie sa treaca pe la Registrul Comertului

La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, Primaria municipiului a demarat activitatea de punere in aplicare a prevederilor OUG nr. 99/2000, referitoare la reglementarea activitatii de comert in Romania. Intrata in vigoare incepind cu 1 ianuarie 2001, Ordonanta cu pricina a fost suspendata intre timp, prin OUG nr.21/8 februarie, pina la adoptarea de catre Parlament a unei legi care sa aprobe sau sa respinga respectivul act normativ.
In atari conditii, Gica Murgulet, seful departamentului "Inmatriculari si Mentiuni" din cadrul Oficiului Registrului Comertului al CCIA Braila, reaminteste comerciantilor persoane fizice sau asociatii familiale obligativitatea inmatricularii in conformitate cu prevederile Legii nr.26/1990, modificata si completata. Potrivit acestui act normativ, "comerciantii au obligatia ca, inainte de inceperea comertului, sa ceara inmatricularea in registrul comertului, iar in cursul exercitarii si la incetarea comertului, sa ceara inscrierea in acelasi registru a mentiunilor privind actele si faptele a caror inregistrare este prevazuta de lege". In caz contrar, cei care trebuie sa ceara inmatricularea sau inregistrarea unei mentiuni, sa depuna o semnatura sau anumite acte si care nu respecta dispozitiile legii si termenul prevazut vor fi obligati, prin hotarire judecatoreasca, la plata unei amenzi civile de la 50.000 – 500.000 lei.
Exceptie fac asociatiile familiale si persoanele fizice prestatoare de servicii. "Legea nu prevede, dar nici nu obliga inmatricularea acestora. Oricum, noi nu ii respingem daca ne solicita acest lucru. Inmatricularea la ORC le ofera o mai mare incredere din partea partenerilor de afaceri, in special a bancilor", a precizat Murgulet.
Sursa citata a tinut sa reaminteasca totodata si prevederile referitoare la regimul firmelor si emblemelor. Astfel, de retinut este faptul ca firma unui comerciant, persoana fizica, se compune din numele comerciantului scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia. De asemenea, nici o mentiune care ar putea induce in eroare asupra naturii sau intinderii comertului ori situatiei comerciantului nu poate fi adaugata firmei. Se vor putea face mentiuni care sa arate mai precis persoana comerciantului sau felul comertului sau. (Mircea CIUCASU)

Comentarii