Consilierii i-au urat multi ani academicianului Ion Bancila

luni, 19 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Consilierii i-au urat multi ani academicianului Ion Bancila

Simbata dimineata, la Teatrul "Maria Filotti" a avut loc sedinta solemna a Consiliului Local Municipal, dedicata sarbatoririi academicianului Ion Bancila, care pe 2 februarie a implinit 100 de ani. Cu acest prilej au reamintit brailenilor cine este Ion Bancila primarul Anton Lungu, directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea, si alti reprezentanti ai autoritatilor locale. Din partea Academiei Romane a participat prof. dr. Dan Balteanu, care dupa ce a trecut in revista si alte mari personalitati ale culturii si stiintei nationale ce au vazut lumina zilei la Braila, a facut citeva aprecieri asupra vietii de un secol a academicianului Ion Bancila. Dan Balteanu a spus ca, desi toata viata Ion Bancila a fost marginalizat, el a reusit sa faca stiinta, sa aiba contributii remarcabile in geologie, in special legate de aspectele tectonice. De asemenea, a mai amintit contributiile deosebite la construirea barajelor si a porturilor Constanta si Mangalia.
A multumit academicianului brailean ca exista, urindu-i multi ani, si directorul Scolii generale nr. 8, prof. Ioana Patra. Institutia amintita se va numi "Ion Bancila", incepind cu 1 martie 2001, hotarire luata la initiativa Primariei Braila. Si primarul din Scortaru Nou, Ionel Tataranu, a tinut un scurt discurs consilierilor si elevilor prezenti in sala, pentru ca la Scortaru Nou au vazut lumina zilei fratii Bancila: Vasile devenind un reputat filozof, iar Ion un cunoscut om de stiinta. Un moment important in viata lui Ion Bancila l-au constituit anii in care a urmat cursurile Colegiului "Balcescu", ani despre care a spus citeva cuvinte actualul director de la "Balcescu", Tudorel Joghiu. Pentru a marca momentele importante, profesorul Joghiu s-a folosit de documentele aflate in arhiva scolii si de propriile marturisiri ale lui Ion Bancila, publicate inca din 1999 in cartea "Arc peste timpuri" la editura "Istros". Un moment sensibil si emotionant l-a constituit discursul profesorului Viorel Mortu, care a schitat in citeva cuvinte universul copilariei lui Ion Bancila, singura zona luminoasa din intreaga viata a academicianului. In final, a fost citit de catre consilierul Nicolae Fratila un scurt mesaj de binecuvintare din partea PS Casian Craciun, dupa care s-a trecut la cea de-a doua parte a spectacolului, momentul artistic.
Darul elevilor Liceului de Arta "Hariclea Darcle" si al corului barbatesc "Armonia"
Pentru ca intre cele doua parti ale spectacolului s-a facut o pauza, necesara pentru ca prezidiul manifestarii, in frunte cu primarul Anton Lungu si prefectul Viorel Popescu, sa treaca in loja oficiala, majoritatea consilierilor si-au adus aminte ca mai au si alte treburi de rezolvat simbata si au plecat, renuntind sa mai asiste la spectacolul sustinut de elevii Liceului de Arta "Hariclea Darcle" si corul barbatesc "Armonia".
Desi primele rinduri au fost goale, elevii aflati in spatele salii au stiut sa compenseze lipsa, aplaudind mult dupa fiecare evolutie a elevilor de la Arta. Spectacolul a inceput cu partea I a Sonatei in sol major de Beethoven, interpretata la pian de Adrian Iordachi, elevul profesorului Mircea Bogatu, dupa care a evoluat la vioara elevul profesorului Ionel Filip, Leonard Hotea. A urmat o piesa de Heiller, interpretata la pian de Diana Preoteasa, eleva profesoarei Adriana Burca, iar Marius Eftimie, indrumat de profesoara Mariana Iordache, a cintat liedul "De ce?", din creatia compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski. A urmat o "Balada" din creatia lui Dumitru Ungureanu, interpretata la clarinet de Aurelian Bacan, elevul profesorului Gogu Petrescu, un duet la fagot cintat de Tudor Popescu si Sorin Sanaploianu, elevii profesoarei Ioana Paraschiv, o piesa de Chopin, cintata la pian de Anamaria Gheorghe, eleva profesoarei Adriana Burca, iar in finalul spectacolului elevilor a evoluat cu mult aplomb Daniela Burlacu, eleva profesoarei Mariana Iordache. Corul barbatesc "Armonia", condus de Petrica Gogu, a cintat citeva piese atit din repertoriul national cit si din cel international. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii