Consilierii judeteni si municipali sint curati

miercuri, 13 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Consilierii judeteni si municipali sint curati

Presedintele Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, a declarat ieri ca, potrivit unei situatii intocmite deja de secretarul judetului, nici un consilier judetean nu se afla in vreuna din posturile incriminate de OUG nr. 5/2002, privind instituirea unor interdictii pentru alesii locali si functionarii publici. "Noi am facut o analiza, am luat toate datele necesare de la Registrul Comertului si, potrivit acestor informatii oficiale, nu am gasit nici un consilier cu asemenea probleme, care sa fie acum obligat sa renunte la una din calitatile pe care le are, potrivit Ordonantei. Am avut discutii si cu primarii de la comune si am purtat chiar o corespondenta cu ei in acest sens, solicitindu-le sa verifice situatia tuturor consilierilor si sa le ceara acestora sa dea o declaratie, dupa un model pe care l-am trimis deja la nivelul fiecarei localitati. Oricum, la comune este mai putin probabil sa apara asemenea cazuri, fiindca acolo nu prea sint societati cu care primariile sa deruleze contracte."
Aurel Simonescu a mai precizat, insa, ca exista unele neclaritati in prevederile OUG nr. 5, una dintre ele fiind legata de confuzia ce poate aparea in ceea ce priveste notiunea de "actionar semnificativ": "Nu sint clare notiunea de «entitate contractuala» si aceea de «actionar semnificativ». Spre exemplu, exista o multitudine de interpretari a acestui din urma termen. Daca discutam in conformitate cu teoria economica, actionar semnificativ poate fi, la o societate mare, chiar unul care detine 5% din actiuni. La noi, prin actionar semnificativ se intelege, in general, cel care detine minim 33% din actiuni, ceea ce ii permite sa aiba drept de veto la luarea hotaririlor importante. Dar acestea sint doar discutii tehnice, care sper sa fie remediate odata cu aprobarea legii in Parlament." Aurel Simionescu a mai spus ca, in cazul consilierului judetean Petre Bunea, director la Societatea Judeteana de Apa, unde actionar majoritar este chiar CJ, nu este vorba despre incompatibilitate, conform OUG 5, intre cele doua calitati pe care el le detine: de director si de consilier judetean.
Secretarul judetului, Nicu Filote, a declarat ca toti consilierii din judet trebuie sa semneze declaratii pe propria raspundere, iar daca aceste declaratii se vor dovedi false, semnatarul risca pedeapsa penala pentru fals in declaratii, respectiv intre 3 luni si 2 ani inchisoare, sau amenda penala.
Nu-s probleme nici in CLM
Iorga Stoian, secretarul general al Primariei municipiului, ne-a declarat, ieri, ca nici un consilier municipal nu are relatii contractuale cu Primaria sau cu societatile comerciale si regiile aflate in subordinea sa, care sa contravina prevederilor OUG nr. 5/2002.
Iorga a precizat ca au existat doua cazuri, insa anul trecut, ce aveau legatura cu doi consilieri municipali: Cristian Radulescu si Traian Comsa, prin fiul sau. Este vorba despre doua societati care au avut contracte cu municipalitatea, privind efectuarea unor lucrari de reparatii la scolile din municipiu. "Contractele s-au derulat, iar in momentul de fata, singura legatura cu Primaria a celor doua firme este ca mai au de primit bani pentru lucrarile efectuate", a spus secretarul general al Primariei.
Reamintim ca, potrivit OUG nr. 5/2002, societatile comerciale la care alesii locali sint manageri, actionari semnificativi, asociati, cenzori, membri in consiliul de administratie sau la care detin alte functii de conducere "nu pot incheia contracte comerciale de prestari servicii, de executare de lucrari sau furnizare de bunuri cu autoritatile administratiei publice locale, din care fac parte alesii locali mentionati, cu regiile autonome de interes local, aflate sub autoritatea consiliului respectiv, sau cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau judetene". Prin "alesi locali", se intelege consilieri locali si judeteni, primari si viceprimari, presedinti si vicepresedinti ai CJ, precum si rudele lor pina la gradul II, inclusiv, la care se adauga si functionarii publici din institutiile respective. Ordonanta a intrat in vigoare simbata, 2 februarie, iar in termen de 5 zile calendaristice, toti alesii locali trebuiau sa se pronunte in privinta situatiei lor, declarindu-si eventuala incompatibilitate, conform acestei reglementari, si precizind si calitatea la care renunta. (Mihaela DAN, Mircea CIUCASU)

Comentarii