Corneliu Caranica – un luptator disparut prea devreme

miercuri, 04 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Corneliu Caranica – un luptator disparut prea devreme

Marti dimineata a incetat din viata profesorul Corneliu Caranica. Trista veste a bulversat intreaga lume a invatamintului. Profesori in activitate sau pensionari si-au manifestat tristetea, dorinta de a aduce un omagiu celui disparut si de a ajuta familia ramasa fara cel mai important sprijin. La sediul Sindicatului Invatamintului Braila incepusera de ieri sa soseasca nenumarate faxuri din toata tara, atit de la sindicatele afiliate la "Spiru Haret" cit si de la alte organizatii, care nu aveau nici o legatura cu organizatia al carui presedinte a fost Corneliu Caranica.
Profesorul Caranica s-a nascut pe 13 iunie 1951, la Braila, iar in 1979 a absolvit Universitatea Bucuresti, Facultatea de limbi straine. Mai bine de zece ani si-a facut meseria de dascal in judet, facind naveta intre oras si localitatile unde preda limba engleza. Dupa cinci ani de la absolvirea facultatii a sustinut examenul de definitivat in invatamint, in 1989 a sustinut examenul pentru gradul II, iar in 1994 a dat examenul pentru gradul I. Firea de luptator l-a determinat sa intre in sindicat, iar din 1996 a devenit presedinte al Federatiei "Spiru Haret".
Colegii de sindicat si cei de catedra sint profund indurerati de disparitia sa. Membrii SIB au declarat ca organizatiile in care a activat, SIB si "Spiru Haret" vor exista si mai departe, insa nu vor mai fi la fel. "El era motorul actiunilor nostre. Facea sindicalism din pasiune. Credea in ceea ce facea, considera ca numai asa se pot obtine drepturi pentru salariatii din invatamint. Pierderea pe care am suferit-o este cu atit mai grea cu cit Corneliu Caranica era singurul reprezentant de federatie sindicala din invatamint care isi indeplinea misiunea de dascal la catedra. Ceilalti lideri nu predau si nu cunosteau asa exact problemele invatamintului", a spus Magda Rodeanu.
Scoala nr. 20 este in doliu
Disparitia prematura a profesorul Caranica a adus doliul si in Scoala nr.20. Directorului, prof. Georgeta Marioru, ii era greu ieri sa-si adune cuvintele. "Era un om cu totul si cu totul deosebit, care ne-a ajutat pe multi din scoala, asa cum a ajutat pe orice salariat din invatamint."
De fapt, intreaga scoala era impietrita de durere. Fosta colega de cancelarie a profesorului Caranica, prof. Mariana Nalbaru, director adjunct al Scolii nr. 20, a spus, cu vocea sugrumata de emotie, cite ceva despre orele pe care Corneliu Caranica le sustinea. "A fost un profesor exceptional. Tinea ore de un inalt nivel de pregatire si era foarte iubit de elevi. Isi facea meseria din pasiune si era foarte devotat scolii. Nu exista o chemare a scolii la care sa nu raspunda. Era sufletul oricarei activitati, nu lipsea, nu intirzia. El nu a transmis elevilor numai cunostinte de limba engleza, ci si de cultura generala. Avea o cultura generala extraordinara. Putea sa sustina o discutie oricind, despre orice si cu oricine. Tot personalul din scoala l-a apreciat si toti isi doreau sa fie alaturi de el pe ultimul drum. De aceea am primit aprobarea Inspectoratul Scolar pentru ca orele de miine (astazi – n.r.) sa le recuperam simbata dimineata, iar miine (astazi – n.r.) sa mergem toti cei din scoala la inmormintare. Scoala nr. 20 este in doliu."
Relatii de colaborare a avut si cu actualul inspector scolar general Mircea Spiridon, care considera disparitia profesorului Caranica drept o foarte grea pierdere pentru invatamintul brailean. "A fost unul dintre oamenii cei mai echilibrati, care a stiut sa apere cu demnitate drepturile profesorilor, dar sa-i si determine sa creasca nivelul caliativ al invatamintului. Are o contributie considerabila in elaborarea Statutului Cadrelor Didactice. A fost apreciat si de conducerea Ministerului Educatiei ca o persoana cu care se putea discuta. Sintem alaturi de familie in aceasta grea pierdere."
Ieri la prinz, corpul neinsufletit al presedintelui Fderatiei "Spiru Haret" Corneliu Caranica a fost depus in biserica "Sfintul Nicolae", lacasul de cult urmind sa fie deschis toata noaptea pentru priveghiul la care au sosit oameni din toate colturile tarii. Inmormintarea are loc astazi, la ora 12.00. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii