Criza la singe

marți, 11 decembrie 2001, 00:00
7 MIN
 Criza la singe

Spitalele brailene se confrunta cu o acuta criza de singe. Ca urmare a nedecontarii bonurilor valorice de alimente pentru donatorii de singe de catre Primarie, de aproape trei saptamini, la Centrul de Transfuzie Sanguina, se inregistreaza cel mai scazut numar de donari. Daca, pina la 23 noiembrie, se prezentau pentru donare de singe 50 de braileni pe zi, la sfirsitul lunii au fost zile in care nu s-a facut nici o recoltare. Pentru a putea face fata situatiei, conducerea Centrului de Transfuzii a apelat la ajutorul armatei si al rudelor celor care urmau sa fie operati, dar si la spitalele din judetele limitrofe.
Medicii Spitalului de Obstetrica-Ginecologie s-au confruntat, recent, cu o situatie disperata, cauzata de lipsa singelui. Pentru a salva viata unei tinere de 27 de ani, au fost nevoiti sa apeleze la ajutorul colegilor lor din Galati, Buzau, Focsani si Slobozia, spre a face rost de o punga de singe grupa A2 negativ. Cu ajutorul lucratorilor de la Serviciul Judetean de Ambulanta, care au reusit sa aduca singele solicitat intr-un timp record, viata femeii a putut fi salvata pe ultima suta de metri.
"Femeia a ajuns la Maternitate intr-o situatie disperata, adusa de la domiciliu. In spital, nu exista grupa de singe A2 negativ, necesara pentru transfuzie, si nici macar 0 negativ, de donator universal. Am intervenit si la Galati, la Buzau, la Focsani, dar nici acolo nu aveau nici macar 0 negativ. Am reusit sa gasim o punga de singe la Spitalul Judetean din Braila, dar era un caz dramatic, pentru ca nu aveau cum sa-i salvam viata. Este cumplit sa te uiti la bolnav, sa stii ca poti sa ajuti, dar sa nu ai cu ce… Dupa o noapte intreaga de disperare, abia spre dimineata, am reusit sa rezolvam situatia, dupa nenumarate demersuri. Ne-au ajutat si femeile de la «Braiconf», care au donat singe pentru tinara respectiva, si conducerea Directiei de Sanatate Publica si a Centrului de Transfuzii si Salvarea, si am salvat-o pe ultima suta de metri, dar situatia nu trebuie sa se mai repete. In Maternitate, sint complicatii dramatice citeodata si, daca nu avem singe, putem pierde pacienta, fie prin soc hemoragic, fie prin tulburari de coagulare, de aceea trebuie sa se faca ceva. Oamenii trebuie sa inteleaga si sa ne ajute cu singe, pentru a putea salva cazurile grave", ne-a spus dr. Mioara Salcudean, director al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie.
Cu astfel de aspecte s-au confruntat, in ultima perioada, nu numai medicii din Maternitate, ci si cei din celelalte spitale ale judetului, care au fost nevoiti sa apeleze la apartinatorii bolnavilor, pentru a dona singe atunci cind era nevoie sa fie salvata viata pacientilor.
Numarul donatorilor s-a redus la zero
La 27 noiembrie, Centrul de Transfuzie Sanguina Braila a tras primul semnal de alarma, atentionind atit spitalele din Braila, cit si Primaria municipiului, asupra crizei de singe. "Incepind cu 23 noiembrie, unitatea noastra nu a mai acordat donatorilor de singe bonuri valorice de masa si adeverinta de transport, intrucit acestea nu au mai fost decontate de catre Primarie. In aceste conditii, numarul donatorilor de singe a scazut foarte mult, la 3 donatori pe zi, si chiar 0, in ziua de 27 noiembrie. Am avertizat spitalele sa indrume apartinatorii pacientilor ce au nevoie de transfuzie spre Centrul de Transfuzie Sanguina si am rugat Primaria sa ia masurile ce se impun", am aflat de la Magdalena Iugulescu, director al CTS Braila. Potrivit sursei citate, in tot acest interval de timp, cererile de singe pentru spitalele brailene au fost onorate cu sprijinul armatei si angajatelor de la "Braiconf", cit si prin donarile facute de rudele si colegii celor care aveau nevoie de transfuzie.
Cei aproximativ 50 de donatori care se prezentau zilnic la Centrul de Transfuzii au refuzat sa-si mai dea singele pe gratis, cind au aflat ca nu mai pot beneficia nici macar de bonurile care valorau 200.000 lei pentru o donare. Despre firma care a cistigat, in luna septembrie a.c., licitatia pentru desfacerea produselor alimentare catre donatorii de singe, dr. Magdalena Iugulescu ne-a spus ca aceasta si-a onorat pe deplin angajamentele contractuale cu Centrul de Transfuzie. "Societatea Comerciala «Omogen», al carui patron este Paul Stoian, a investit foarte mult de la cistigarea licitatiei, dar a primit de la Primarie doar o parte din bani. Din aceasta cauza, din 23 noiembrie si pina pe 6 decembrie, nu am mai eliberat bonuri de masa pentru donatori. Din 10 decembrie, bonurile de alimente nu se mai ridica de la Centrul de Transfuzie, ci de la SC «Omogen», prin unitatile din cartierul Chercea si din Islaz. Zilele acestea, am mai eliberat citeva bonuri de masa pentru donatori, care s-au deplasat la firma respectiva, dar, daca societatea nu va primi bani de la Primarie, nu stim ce se va mai intimpla de miercuri incolo", am mai aflat de la dr. Magdalena Iugulescu.
"Singele este vital si voi continua sa investesc pentru donatori"
Despre nedecontarea bonurilor valorice de alimente pentru donatorii de singe de catre Primarie, Paul Stoian, patronul SC "Omogen", ne-a spus ca valoarea acestora se ridica la aproape 200 milioane de lei.
"Am cistigat licitatia in luna septembrie si, pe 1 octombrie, am dat drumul activitatii in spatiul din Centrul de Transfuzie Sanguina. Am investit, la inceput, 200 milioane de lei si am mers numai in pierdere. Din cele 12 persoane angajate, am transferat 2 la Centrul de Transfuzie, iar acum oamenii respectivi stau acasa, pentru ca Primaria nu ne da bani. Am primit, initial, 85 milioane, din care 35 milioane i-am dat Trezoreriei, iar diferenta am investit-o pentru donatorii de singe. In opt saptamini, am dat 400 milioane de lei si am primit doar jumatate din bani. Singele este vital, iar eu voi continua sa investesc pentru donatori. De joi, am reinceput sa dam produse pe bonurile valorice eliberate de Centrul de Transfuzie, dar nu la sediul unitatii respective, unde am cistigat licitatia, ci la unitatile firmei, din Chercea si Islaz", am aflat de la Paul Stoian, care a mai adaugat ca a incercat in repetate rinduri sa rezolve situatia cu reprezentantii Primariei, dar ca, pina acum, nu s-a rezolvat inca nimic privind decontarea bonurilor valorice.
Primarul a dispus masuri urgente pentru rezolvarea crizei singelui
"In situatia in care este lipsa acuta de singe, am sa trimit la Centrul de Transfuzii citiva «voinici» de la Primarie. O sa adun 100 de insi, iar dupa efectuarea analizelor s-or gasi 50-60 apti sa doneze singe", au fost primele cuvinte ale primarului Anton Lungu, dupa ce redactorul "Monitorului" i-a expus, pe scurt, criza de la Centrul de Transfuzii. "Trebuie sa facem o miscare acum, cit sa treaca acest soc. Nu se poate ca intr-un spital sa nu existe singe. Eu am fost in spital si stiu ce inseamna asta. Apoi, va trebui sa intervenim cu bani", a adaugat Lungu.
Primarul a cerut apoi Directiei Economice sa il informeze despre situatia platilor catre firma care asigura bonurile valorice de alimente.
Conform datelor prezentate de contabilul sef al institutiei, Camelia Balanica, Primaria a achitat firmei "Omogen" SRL suma de 247 milioane de lei, platile fiind efectuate in zilele de 6, 9, 16 si 30 noiembrie. Suma restanta este de aproximativ 200 milioane de lei.
Balanica a precizat insa ca, in contractul incheiat cu firma "Omogen" SRL, se prevede ca plata facturii sa fie efectuata in termen de 15 zile de la data emiterii acesteia. "Ca urmare, in momentul de fata, pentru facturile emise, din cele 200 milioane pe care le avem de platit, sintem in termenul prevazut in contract", a informat contabilul sef.
Chiar daca, potrivit contractului, platile sint in grafic, primarul a dispus ca, pina la finele saptaminii in curs, sa fie lichidata intreaga datorie si a subliniat: "Pregatiti-va sa dam iar o suma de bani."
Totodata, Anton Lungu l-a chemat la ordine pe Nicolaie Surdeanu, inspector in cadrul Corpului de Control al Primariei, caruia i-a cerut sa se duca de urgenta la Centrul de Transfuzii Sanguine, pentru a afla de ce nu mai vin oamenii sa doneze singe, citi donatori au fost, citi bani au primit, cine le-a dat de mincare, de ce nu le mai da, unde este singele, ce cantitate de singe e in stoc.
Nu in ultimul rind, la sugestia redactorului "Monitorului", Iorga Stoian, secretarul general al Primariei, a primit dispozitie sa intreprinda toate masurile necesare organizarii "Zilelor donatorilor de singe", in perioada care a mai ramas pina la finele anului.
"Luati legatura cu toti sefii de directii si servicii. Facem apel la ai nostri, intii. Pe ei trebuie sa-i mobilizam primii. Apoi, va ocupati de apelul catre cetatenii Brailei. Ia legatura cu Centrul de Transfuzie, sa stie ca venim. Sa aiba usa deschisa. Sa nu spuna, apoi, ca nu are eprubetele pregatite sau seringile. Sa salvam putin situatia. Pe urma, ne ocupam noi, gindim noi problema, pentru ca astia nu au nici o treaba", a ordonat primarul, ca la razboi, declansind astfel, inca de ieri, campania "Zilele donatorilor de singe".
De aceeasi parere este si dr. Gabriel Gheorghiu, directorul Directiei de Sanatate Publica-Braila, care a informat ca problemele privind lipsa singelui dureaza de mai mult timp. "Primaria nu a avut bani sa plateasca, am informat si prefectul, care stie si el situatia, dar cred ca ar trebui sa facem un apel la populatie, in acest sens", a precizat sursa citata. (Tudorita TARNITA, Mircea CIUCASU)

Comentarii