Dictatura din Cazasu

sâmbătă, 12 ianuarie 2002, 00:00
5 MIN
 Dictatura din Cazasu

Comuna Tudor Vladimirescu a fost zguduita in 2001 de mai multe scandaluri, de care este legat si numele primarului PSD al acestei asezari, Ionel Popescu. Toate aceste scandaluri au vizat doar satele Cazasu Vechi si Cazasu Nou. Un nou conflict a izbucnit joi, la ora 10.00, cind Primaria comunei Tudor Vladimirescu, din care fac parte localitatile mentionate, a convocat la scoala din Cazasu Vechi 57 de persoane din aceste doua sate, care au dreptul de a primi vetre de casa, conform Legii nr. 1/2001, asa-zisa Lege Lupu. Intilnirea a avut ca scop stabilirea amplasamentului acestor terenuri. Desi aceste persoane au depus la Primaria comunei cereri de retrocedare inca din perioada 1993-2000, abia acum edilii s-au gindit sa le rezolve solicitarile. De mentionat ca exista numeroase persoane interesate sa dobindeasca prin retrocedare sau sa achizitioneze vetre de casa in aceste localitati, avind in vedere ca aceste proprietati pot deveni o afacere profitabila. De ce? Un loc de casa se vinde cu minim 5 dolari pe metru patrat. Dovada stau numeroasele vile luxoase, care se ivesc la tot pasul.
Terenul pentru case nu beneficiaza de utilitati publice
Conform propunerii primarului Ionel Popescu, vetrele de casa ar urma sa fie amplasate pe un teren extravilan, caruia i s-ar schimba destinatia in intravilan. Pentru a capata aceasta destinatie, terenul trebuie parcelat si stabilita pozitia viitoarelor drumuri ce il vor traversa. Pentru a nu exista suspiciunea favoritismelor, primarul a propus ca parcelele sa fie trase la sorti, astfel incit sansele unui amplasament cit mai bun sa fie egal accesibile viitorilor beneficiari.
La prima vedere, gestul edilului este salutar. Exista, insa, numeroase probleme legate de acest teren. Principala este ca, pe o portiune din aceasta suprafata extravilana, exista deja proprietari. Pentru a solutiona situatia, Primaria a contactat persoanele in cauza si le-a propus sa renunte la aceste terenuri, cu conditia de a primi, compensatoriu, suprafete agricole in alta parte. Desi proprietarii au acceptat, problema nu s-a rezolvat astfel. Zona in care este amplasata aceasta suprafata de teren nu dispune de nici un fel de utilitati, precum apa potabila, canalizare, electricitate si gaze, nemaipunind la socoteala ca nu exista drumuri de acces.
Primarul este cercetat de politie pentru abuz in serviciu
Avind in vedere aceste neajunsuri, la care se adauga si faptul ca multi solicitanti revendica locuri de casa pozitionate in interiorul satelor, propunerea primarului a generat proteste vehemente din partea celor care ar trebui sa beneficieze de reimproprietarire. Protestele au devenit si mai vehemente in momentul in care primarul a declarat ca exista suprafete intravilane, care ar fi putut avea aceasta destinatie, dar pe care Primaria doreste sa le scoata la licitatie. Ca urmare a acestor afirmatii, discutiile au degenerat intr-o polemica intre primarul Ionel Popescu si cei convocati. Cetatenii au scos la iveala numeroase nemultumiri si acuze la adresa lui. Cei mai multi au reclamat numeroasele sale abuzuri in ceea ce priveste acordarea locurilor de casa, datind din ’93, de cind acesta ocupa functia de primar al comunei Tudor Vladimirescu. Acuzele cetatenilor par a fi sustinute de faptul ca, pe numele primarului, exista un dosar de cercetare penala, cu numarul 81318/2001, conform adresei Inspectoratului Judetean de Politie nr. 2517/9740, din data de 21 noiembrie 2001. Conform aceleiasi adrese, obiectul dosarului il reprezinta cercetarea abuzurilor reclamate de numerosi cetateni.
Ionel Popescu face abstractie de ordinul prefectului
Problema punerii in posesie a solicitantilor de vetre de casa nu este de ieri, de azi. Ea persista de mai multi ani, ceea ce i-a determinat pe multi nemultumiti sa se adreseze prefectului Viorel Popescu. Ca urmare a solicitarilor acestor cetateni, precum si a analizei documentelor prin care acestia isi justificau cererile, problema a fost dezbatuta si in sedinta Comisiei Judetene de Fond Funciar, de la sfirsitul lunii octombrie 2001. La aceasta sedinta, a participat si primarul din Tudor Vladimirescu, in calitate de presedinte al Comisiei Comunale de Fond Funciar. Dupa sedinta, prefectul a transmis un ordin primarului Ionel Popescu, prin care ii cerea in mod expres sa solutioneze problema vetrelor de casa, prin punerea in posesie a terenurilor existente deja in interiorul acestor sate. Un asemenea teren, destinat constructiei de locuinte, este cel pe care Primaria doreste sa il scoata la licitatie. Terenul este reprezentat de clinul pe care il formeaza intersectia dintre soseaua ce duce la Romanu si cea dinspre Movila Miresei. Pe acest teren, au fost pusi in posesie, pina in prezent, tinerii casatoriti. Conform spuselor cetatenilor, exista, insa, si alte persoane care au beneficiat de vetre de casa in acest amplasament, desi primarul dezminte afirmatiile lor.
Senatorul Alexandru declara ca primarul incalca legea
La intilnirea de joi, dintre primar si cei 57 de vladimiresteni, a participat si senatorul PRM Ionel Alexandru, invitat de unii dintre nemultumiti. Dupa ce a ascultat declaratiile si solutia propusa de primar, parlamentarul brailean a dorit sa-si exprime opinia fata de acestea. "Situatia este destul de simpla, dupa parerea mea. Nu e normal ca sa se acorde o serie de terenuri la unii care urmeaza sa participe la o licitatie, in timp ce altii au facut cererea din timp, conform legii, dar nu li s-a dat nici un fel de teren. Domnul primar ar trebui sa aplice ordinul prefectului, care spune ca trebuie sa le acorde prioritate celor care sint proprietarii de drept al terenului. Nu este normal sa vina unul din alta parte, sa ia terenul cetateanului care, conform documentelor de la arhiva, au dreptul dupa lege. In ceea ce priveste licitatia, aceasta reprezinta un abuz. Conform legii, nu se poate face licitatie pe terenul oamenilor care au facut cerere si trebuia, cu prioritate, sa-si primesca pamintul. Primarul incalca legea", a declarat parlamentarul PRM.
La auzul acestui verdict, primarul Ionel Popescu a sarit ca ars. "Nu este adevarat. Tot locuitori ai satului sint si cei care participa la licitatie, iar legea nu se incalca, pentru ca o organizez in urma unei hotariri a Consiliului Local", a ripostat primarul Popescu. Referitor la faptul ca unii oameni au de trei-patru ani cereri depuse pentru teren intravilan, edilul a intrebat ironic: "De ce si-au adus aminte de terenurile intravilane in ’98, si nu in ’91?"
Primarul i-a aratat parlamentarului securea razboiului
Pentru ca prezenta si afirmatiile senatorului din opozitie il iritau, primarul de PSD Ionel Popescu a pornit un adevarat tir de acuzatii si ironii la adresa acestuia. Acuzele au mers pina acolo, incit a afirmat ca senatorul peremist a transformat intilnirea organizata de Primarie, in sedinta de partid, desi nu fusese invitat de autoritatile locale.
Ca urmare a intorsaturii pe care a luat-o discutia, parlamentarul s-a retras si a promis ca va interveni la toate institutiile competente pentru a se lua masuri impotriva primarului. Promisiunea a fost indeplinita in aceeasi zi, senatorul adresindu-i-se prefectului Viorel Popescu si cerindu-i sa rezolve problema primarului din Tudor Vladimirescu. Ionel Alexandru a declarat, ulterior, ca va lua legatura si cu ministrul Administratie Publice, Octav Cozminca, caruia ii va aduce la cunostinta cele petrecute si ii va cere o rezolvare rapida a acestui caz.
Pentru ca spiritele se incinsesera prea mult, iar cei prezenti se impartisera in doua tabere – sustinatorii si opozantii primarului -, intilnirea s-a incheiat in "coada de peste". Primarul a decis sa se intocmeasca doua liste, pentru fiecare tabara – desi nu au nici o valoare legala -, din care sa reiasa cine aproba propunerea lui si cine nu. In fata atitudinii primarului, pe care unele voci au catalogat-o ca neprofesionista, majoritatea celor prezenti au decis sa se retraga de la intilnire si sa astepte o viitoare convocare. (Dragos VASILE)

Comentarii