Dintr-o ruina, o minune de scoala

luni, 28 mai 2001, 23:00
2 MIN
 Dintr-o ruina, o minune de scoala

Ieri, a avut loc receptia lucrarilor de reconstructie si consolidare a scolii din Chiscani. Au fost finalizate lucrarile la noua sali de clasa, doua laboratoare – unul de fizica-chimie si altul de biologie, in care vor invata aproape 400 de elevi. La eveniment au fost prezenti inspectorul scolar general, Viorel Mortu, presedintele Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, vicepresedintele CJ, Alexandru Sculschi, primarul comunei Chiscani, Gheorghe Dragomir, viceprimarul Relu Bogdan si reprezentanti ai firmei "Constar", cea care a realizat constructia.
Proiectul finalizat ieri a fost demarat inca din 1995, cind ISJ Braila a propus Bancii Mondiale (BM) noua scoli din mediul rural pentru reconstructie. Astfel, din partea BM s-au primit, numai pentru Chiscani, peste 100.000 de dolari. Consiliul Judetean a participat la rindul sau cu trei miliarde, fapt care a ridicat valoarea investitiei la sase miliarde. Acesti bani au facut minuni. Dintr-o scoala in ruina, in care copiii se aflau mereu in pericol, deoarece oricind le putea pica in cap tavanul, zugravita si vopsita in culori triste, in care oricit de multa curatenie s-ar fi facut mizeria reusea sa iasa la iveala, a aparut o minune. Clase incredibil de mari, luminoase, zugravite si vopsite in culori calde, instalatii moderne de iluminat si de incalzit, grupuri sanitare moderne, cu flise si gresie, o scoala cum si-ar dori orice parinte pentru copilul sau. In citeva zile va sosi si mobilierul nou, realizat dupa cele mai moderne norme europene, contravaloarea lui fiind achitata tot de Banca Mondiala.
Satisfactia celor implicati in realizarea proiectului era evidenta. Directorul scolii, prof. Daniela Ipati, a spus ca finalizarea constructiei este o mare realizare, o mare bucurie, dar si o mare responsabilitate, ca toti cei care vor intra in scoala vor trebui sa pastreze ceea ce au. Inspectorul scolar general Viorel Mortu a mai precizat ca aceasta scoala nu este singura inclusa in proiectul finantat de Banca Mondiala, in citeva saptamini urmind sa se demareze lucrarile la Scoala nr. 16. "De asemenea, alte zece scoli mici, din mediul rural, vor fi finalizate pina in 2003, iar in aceste zile ISJ va propune ministerului si Bancii Mondiale alte 20 de scoli si speram ca macar o parte din ele sa primeasca fonduri." Presedintele CJ, Aurel Simionescu, a spus ca este multumit numai pe jumatate de ceea ce a vazut. "Deocamdata am vazut doar localul in care se vor face orele. Cind voi vedea si tablele, bancile, cuiere, cind totul va semana cu o scoala, atunci voi putea fi pe deplin multumit, pentru ca va fi o dovada ca si in mediul rural se pot crea conditii foarte bune de invatatura. In fond, sint copiii nostrii si trebuie sa avem grija de ei." (Cristina DOSULEANU)

Comentarii