Dinu "Vama" nu-si recunoaste vina

marți, 18 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 Dinu "Vama" nu-si recunoaste vina

Senatorul PSD de Braila, Viorel Balcan, si omologul sau din judetul Giurgiu, Sin Niculae, au prezentat in plenul sedintei Senatului, din data de 10 septembrie, o interpelare adresata guvernului (Ministerului Finantelor Publice – Directia Generala a Vamilor) pe tema Deciziei nr.753/4.04.2001, semnata de directorul DGV, Dinu Gheorghe, si intitulata "Norme tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale si evidenta operativa a marfurilor aflate in zonele libere".
Potrivit prevederilor deciziei respective, tot ce misca in zonele libere trebuie taxat, inclusiv cladirile, considerate si acestea marfuri introduse in zona. Ca urmare, investitorii care opereaza in cele sase zone libere existente in Romania – deci si General Investment Group, Pancronex si Blumstahal din Zona Libera Braila – sint pusi sa plateasca pentru cladirile construite aici, taxe vamale, comisioane, TVA, majorari de intirziere pentru comision si TVA.
Interpelarea avea ca obiect punerea de acord a prevederilor Codului Vamal cu cele ale Legii nr. 84/1992, in privinta bunurilor si materialelor care provin din strainatate, folosite de catre utilizatorii zonelor libere la realizarea investitiilor in sectoarele respective.
De asemenea, a scos in evidenta, neconcordante si incalcari ale legislatiei romane in vigoare, cuprinse in Normele Tehnice aplicate prin decizia DGV nr. 753/2001, semnata de insusi directorul general al DGV. In interpelare fusese evidentiat faptul ca se introduce un paralelism intre atributiunile administratiei zonelor libere si ale organelor vamale, ceea ce conduce la restringerea, ilegala si abuziva, a facilitatilor regimului de zona libera. De asemenea, contravin si directiei urmarite de reglementarile internationale privind fluidizarea circulatiei internationale a marfurilor. In plus, creeaza diferente intre regimul bunurilor straine din zonele libere si acela ale bunurilor straine in porturile romanesti, ce vor beneficia de facilitati in baza Ordonantei 131/31.08.2000.
Povesti de adormit senatori
Dupa doua saptamini de la interpelarea senatoriala, Dinu Gheorghe a catadicsit sa ofere un raspuns parlamentarilor "razvratiti" si, odata cu ei, investitorilor care asteptau, cu sufletul la gura, o "mea culpa" din partea directorului DGV. Rezultatul insa, este o pagina umpluta cu vorbe goale, ce denota clar fixismul autorului in a-si sustine teza, Decizia. Pentru a va edifica, redam integral raspunsul lui Dinu Vama:
"1. Legea nr. 141/1997, privind Codul vamal al Romaniei, instituie principiile si normele vamale aplicabile pe intreg teritoriul Romaniei, inclusiv in zonele libere (conform art. 2 din Legea nr. 84/1992 "Zonele libere fac parte integranta din teritoriul statului roman si li se aplica legislatia nationala", iar art. 1 din Codul vamal "Codul vamal se aplica in mod uniform si nediscriminatoriu pe intreg teritoriul Romaniei"). Facem precizarea ca prevederile Legii nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei sint armonizate cu cele ale Codului vamal al Uniunii Europene.
Spre deosebire de Codul vamal al Romaniei, Legea nr. 84/1992 nu este armonizata cu legislatia similara in vigoare din Uniunea Europeana. Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere are ca principal obiectiv stabilirea cadrului legal de infiintare si de gestionare a zonelor libere si nu regimul vamal aplicabil marfurilor care intra, ies sau stationeaza in aceste perimetre.
Mentionam ca armonizarea reglementarilor vamale nationale cu cele din Uniunea Europeana a fost apreciata pozitiv de Comisia Europeana in cadrul reuniunilor de examinare analitica a gradului de armonizare legislativa, de curind luindu-se hotarirea deschiderii oficiale a negocierilor de aderare pentru Capitolul nr. 25 (Uniune vamala).
Prin urmare, consideram ca se impune modificarea de urgenta a Legii nr. 84/1992, in sensul eliminarii srticolelor care se refera la regimul vamal aplicabil marfurilor care intra, ies sau stationeaza in zonele libere.
2. Prevederile Normelor tehnice privind aplicarea uniforma a reglementarilor vamale si evidenta operativa a marfurilor aflate in zonele libere, aprobate prin Decizia Directorului general al Directiei Generale a Vamilor nr. 753/2001, nu extind si nici nu incalca reglementarile prevazute in Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei si in Regulamentul de aplicare a acestuia, aprobat prin H.G. nr. 626/1997. Elaborarea acestor norme a avut drept scop aplicarea uniforma a prevederilor mentionate la nivelul tuturor zonelor libere din Romania, avind in vedere ca in intervalul de timp scurs de la aparitia Codului vamal al Romaniei si a Regulamentului de aplicare a acestuia si pina in prezent s-au constatat abordari diferite ale reglementarilor vamale atit la nivelul birourilor vamale, cit si la nivelul administratiilor zonelor libere si operatorilor ce isi desfasoara activitatea in aceste perimetre. Totodata, prin aceste Norme s-a urmarit eliminarea posibilitatilor de incalcare a reglementarilor vamale prin stabilirea formalitatilor procedurale care trebuiesc indeplinite la intrarea si iesirea marfurilor in si din zonele libere si a unei evidente clare a marfurilor aflate in aceste zone".
Pentru a fi cit mai (ne)convingator, Dinu Gheorghe anexeaza la raspuns un tabel comparativ "care sustine identitatea dintre prevederile cuprinse in Codul vamal al Romaniei si cele din Normele la care am facut referire".
Urmeaza o noua interpelare
Contactat telefonic, ieri, la Senat, Viorel Balcan, si-a exprimat profunda nemultumire vizavi de raspunsul primit din partea directorului DGV.
Balcan a reiterat o declaratie facuta anterior conceperii interpelarii spunind ca, prin aceasta decizie, "«Vama» nu face altceva decit sa frineze si sa se opuna dezvoltarii zonelor libere". Mai mult, senatorul PSD a subliniat ca directorul DGV nu respecta legea, "deoarece o norma tehnica impusa de directorul general al vamilor nu poate fi mai puternica decit o lege, o hotarire de guvern sau o ordonanta.
Totodata, Viorel Balcan a dat asigurari ca va continua demersurile pe aceasta tema, zilele urmatoare sau saptamina viitoare, direct la minstrul Finantelor, Mihai Tanasescu.
"De data asta, sper sa-i atrag de partea mea si pe ceilalti senatori din cele patru judete unde exista zone libere – Constanta, Arad, Galati si Tulcea", a conchis Viorel Balcan. (Mircea CIUCASU)

Comentarii