Facilitati pentru tineri: 650 de milioane un apartament!

duminică, 23 aprilie 2000, 23:00
4 MIN
 Facilitati pentru tineri: 650 de milioane un apartament!

Tinerii braileni, casatoriti sau nu, care au visat la ziua in care isi vor putea cumpara o locuinta, au acum o sansa unica. Cu "numai" 650 milioane lei, visul lor poate deveni realitate!
Neverosimila suma trebuie platita de catre temerarul care intentioneaza sa intre in posesia unui apartament cu 3 camere situat in blocul A31 din Ansamblul Buzaului. Valoarea totala a lucrarilor executate si decontate la data de 31 decembrie 1999, pentru blocul cu pricina, a fost de 20 miliarde lei, constructia acestuia demarind in luna octombrie 1995.
Istoria blocului A31 se intinde pe o perioada de 5 ani
Inca din 1993, in conformitate cu prevederile HG nr.391/1993, Consiliul Judetean Braila s-a implicat in coordonarea constructiilor de locuinte. In anul 1994, hotarirea de guvern a fost modificata si completata de OG nr. 19/1994. Programul constructiilor de locuinte stabilit conform acestor acte normative prevedea construirea unui numar de 1024 apartamente. Cum realizarea programului a fost corelata in permanenta cu posibilitatile de asigurare a surselor de finantare, din cele 1024 de apartamente, la inceputul anului 1999 se aflau in executie doar 554. Printre acestea se numarau si apartamentele din blocul A31 din Ansamblul Buzaului. Mai precis 32, deoarece un prim tronson cu 16 apartamente a fost predat in luna octombrie 1998. Pe data de 22 iunie 1995, societatea Energoconstructia SA Bucuresti – filiala Braila a cistigat licitatia pentru realizarea lucrarilor de executie, valoarea contractata fiind de 2,53 miliarde lei pentru 12 luni.
In mod automat, ordonatorul de credite, respectiv Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT), trebuia sa aiba in vedere acest lucru si sa vina cu fondurile pentru care a fost adjudecata licitatia. Neavind insa posibilitatile financiare necesare, MLPAT accepta ideea ca, din cind in cind, sa se incheie acte aditionale la expirarea termenului prevazut in contract, ceea ce conduce la majorarea pretului de executie a lucrarilor. In cazul in speta au fost incheiate nu mai putin de 5 acte aditionale la contractul de executie nr. 681/1995, ajungindu-se in final ca valoarea totala a lucrarilor sa depaseasca 20 miliarde lei.
Evolutia preturilor a stagnat la pragul de 650 milioane
La Braila, pina la inceputul acestui an, factorii implicati in programul constructiilor de locuinte au fost Consiliul Judetean – in calitate sa de autoritate publica si coordonator al procesului investitional, RAATCVI "Aptercol" Braila – coordonator tehnic si responsabil cu asigurarea dirigintiei de santier si contractarea locuintelor – si Inspectia de Stat in Constructii.
Cei trei actori aveau puterea de a decide ce situatii de lucrari se deconteaza. In baza acestor lucrari, verificate inclusiv de Directia de Urbanism a CJ, s-a facut decontarea lucrarilor si pentru blocul A31.
Construit in forma de "L", blocul A31 are un regim de inaltime P+4, C+4, C+5,6,7. Primul tronson, C+4, cu 16 apartamente, a fost dat in folosinta in octombrie 1998. Preturile acestora, functie de etaj, sint urmatoarele: intre 174 si 189 milioane lei – apartamentul cu o camera, intre 223 si 249 milioane lei – apartamentul cu doua camere si intre 285 si 322 milioane lei – apartamentul cu trei camere. Al doilea tronson, P+4, cu 14 apartamente, a fost dat in folosinta in decembrie 1998. Preturile lor se situeaza intre 271 si 324 milioane lei – apartamentul cu doua camere si 398 milioane lei – apartamentul cu trei camere. Ultimul tronson, C+5,6,7, cu 18 apartamente, a fost dat in folosinta in luna ianuarie 2000. Preturile acestora depasesc cu mult si cele mai grozave plasmuiri: intre 327 si 342 milioane lei – apartamentul cu o camera si intre 577 si 650 milioane lei – apartamentul cu trei camere.
"Sincer, eu unul nu am inteles cum s-a ajuns la aceste preturi. Si daca eu nu am inteles, nici dumneavoastra nu va pot explica, si puteti scrie asta", ne-a declarat, vizibil derutat, Adrian Ritzinger, vicepresedintele CJ, presedintele "Comisiei de studiu si aprobare a fondului de locuinte la Ordonanta 19/1994".
"Ce pot sa va spun este ca la fel de surprinsi s-au aratat si cei de la Energoconstructia cu care am purtat o convorbire telefonica. Nici ei nu isi pot explica aceste preturi. Mi-au spus ca doar «Aptercol» poate oferi o justificare. Am vorbit si la «Aptercol», care mi-a pus la dispozitie o gramada de documente din care insa nu am inteles nimic", a adaugat Ritzinger ridicind din umeri.
La un asemenea raspuns "convingator", nu ne ramine decit sa facem cunoscut de ce dotari si finisaje au beneficiat apartamentele din blocul A31, ale caror preturi se apropie de cele ale unor veritabile vile.
Un apartament de 650 de milioane are o suprafata de 104 mp. Dispune de contorizari la apa calda, apa rece si gaze, balcoane inchise, ferestre cu timplarie din aluminiu si geamuri termopan, radiatoare bimetal, parchet tristrat, flise, gresie, chiuveta din inox, izolatii cu cochilii la conducte. Deci, nimic iesit din comun. In afara de pret! Cu toate acestea, citiva tineri "cu posibilitati financiare reduse" au contractat 7 din cele 13 apartamente cu trei camere cite numara ultimul tronson dat in folosinta in ianuarie 2000. Vom reveni. (Mircea CIUCASU)

Comentarii