Gunoierii ne "curata" buzunarele

luni, 04 februarie 2002, 00:00
9 MIN
 Gunoierii ne "curata" buzunarele

Modul in care societatea de salubrizare "Brai-Cata" SA a intrat pe piata braileana, in detrimentul "RER Ecologic Service" SRL, continua sa fie invaluit in ceata. Cel putin asa reiese analizind documentele care au stat la baza acestei mutari precum si discutiile pe aceasta tema ce au avut loc in ultima sedinta a Consiliului Local Municipal, desfasurata pe data de 30 ianuarie. In legatura cu acest aspect, interpelarea adresata de consilierii PD directorului economic al primariei, Stoica Anghelescu, s-a soldat cu un raspuns ce a lasat asistenta perplexa. In pofida faptului ca noua societate si-a intrat in piine de la 1 ianuarie, incheind deja si contracte, Anghelescu a declarat ca, "la aceasta data, Brai-Cata se afla in studiu de piata".
Mai mult, in presa centrala din ultimele zile au fost publicate o serie de dezvaluiri socante, cu privire la operatiuni de spalare de bani in favoarea mafiei italiene prin intermediul unor firme infiintate pe teritoriul Romaniei. Printre cetatenii italieni ai caror firme sint verificate in prezent de Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din Romania, in colaborare cu anchetatori din cadrul Directiei de Investigatii AntiMafia din Italia, se afla si Rosario Raneri, administratorul SC "Brai-Cata".
Discutiile au avut ca baza de pornire un contract de asociere in participatiune ce dateaza din anul 1997.
Pe scurt, este vorba despre o hotarire a Consiliului Local, nr.152/28.11.1997, prin care s-a aprobat asocierea CLM si a operatorilor de servicii de salubrizare cu societatea "Sater Romania" SRL, in vederea realizarii si exploatarii in comun a unui centru de ingropare tehnica a deseurilor. Ulterior, prin HCLM nr.15/1998, asocierea a fost cesionata catre SC "Sater Braila" SRL cu care s-a perfectat contractul de asociere nr.16772/12.05.1998, iar miercurea trecuta, printr-o ultima hotarire a CLM, asocierea respectiva a fost transmisa de la SC "Sater Braila" SRL la SC "Tracon" SRL Braila, succesoarea de drept rezultata in urma unei fuziuni prin absorbtie.
Initial, parti in acest contract, alaturi de "Sater Braila" SRL, erau Consiliul Local Municipal, Regia Autonoma de Transport in Comun si Gospodarire Locala, societatea RW "Ecologic Service" (RWE) SRL Braila si "orice alta persoana juridica al carui obiect de activitate va fi colectarea si transportul deseurilor".
De retinut este faptul ca, in contractul de asociere, este prevazut ca "in situatia in care la nivelul municipiului vor aparea alte persoane juridice al caror obiect de activitate va fi colectarea si transportul deseurilor, CLM va impune acestora sa devina parti ale prezentului contract, insusindu-si in totalitate elementele acestuia. Un act aditional la prezentul contract de asociere va fi semnat de partile existente si noua parte, de fiecare data ce o astfel de noua parte va aparea".
Intrebari cu raspuns cotit
Consilierul PD Daniela Vasioiu a solicitat directorului economic al primariei, Stoica Anghelescu, sa explice in plenul sedintei daca societatea "RER Ecologic Service" SRL (fosta RWE) mai actioneaza pe raza municipiului si, in plus, cum a intrat pe piata Brailei societatea "Brai-Cata".
"Sint agenti economici care, in pofida faptului ca au contracte in derulare cu RER, au primit adrese de la primarie prin care li se solicita expres sa incheie contracte de salubrizare cu Brai-Cata, societate de care eu nu am stiinta ca a intrat legal pe piata Brailei.
Mai ales ca, in acest contract de asociere spune ca, in conditiile in care mai apar agenti economici care au obiect de activitate salubrizarea, pot intra, mai mult, CLM ii obliga sa intre, pe piata orasului, in conditiile in care accepta conditiile contractuale, daca in prealabil sint atestati si, ulterior, se face un act aditional la acest contract, act aditional semnat, evident de catre executiv, respectiv primarie. Eu nu am stiinta ca Brai-Cata sa fi solicitat sa intre pe piata Brailei. Nu am stiinta sa existe, de fapt nici nu vad la mapa (mapa cu proiectele de hotarire – n.r) vreun act aditional prin care sa fi intrat in legalitate. Ceea ce stiu, si se vede cu ochiul liber, este ca, de la 1 ianuarie, opereaza in municipiul Braila si nu stiu care este baza legala. Ba, mai mult, agentii economici sint indusi in eroare, au intrerupt contractul cu RER, probabil nu stiu ce ii asteapta in continuare, probabil, procese, si au incheiat contract cu o unitate care nu este atestata sa functioneze, pentru ca asa au primit indicatii printr-o adresa de la primaria municipiului Braila", a spus Vasioiu.
Stoica Anghelescu a explicat ca, pina in luna iulie, anul trecut, a functionat pe raza municipiului "RW Ecologic Service", iar "din informatiile pe care le am, acesta si-a vindut activele la un alt partener, formind o noua societate, RER Ecologic. Deci, nu are loc o cesiune de creante ca sa poata continua activitatea. Este o noua societate. Aceasta noua societate, nu a oprit-o nimeni sa se prezinte la municipalitate pentru a fi autorizata. Deci, din 26 iunie 2001, pina la acesta data, RER Ecologic nu s-a prezentat cu documentatia pentru a obtine avizul necesar din partea autoritatilor locale".
Cit priveste modul in care a intrat pe piata "Brai-Cata", directorul economic a invocat articolul din contractul de asociere amintit anterior, dupa care a adaugat surprinzator, provocind stupoare in sala, ca, "la acesta data, Brai-Cata se afla in studiu de piata. Si-a depus documentele pentru autorizatie. Este autorizata si se afla in studiu de piata".
Daniela Vasioiu a replicat ca, de la 1 ianuarie, "Brai-Cata" opereaza pe raza municipiului Braila si, in conditiile in care este autorizata sa functioneze, ar trebui sa existe un act aditional la contractul de asociere. "Nu o vad inclusa in acest proiect de hotarire. Ceva nu este in regula. La momentul de fata, societatea functioneaza si sint contracte intre «Brai-Cata» si agentii economici, la solicitarea expresa a Institutiei Primarului, prin adresa oficiala", a mai spus Vasioiu. Raspunsul in completare, dat de Stoica Anghelescu a fost ca "orice societate are o perioada pentru a-si realiza studiul de piata asupra calitatii. La o urmatoare sedinta a CLM, va promitem ca venim cu un act aditional".
Nemultumit de explicatiile oferite de directorul economic, un alt consilier democrat, Ionel Mihalache, a spus ca in decizia primarului nu au fost invocate aceste aspecte, ci faptul ca RER nu s-a dotat cu utilaje si a asigurat salarii de mizerie angajatilor. Referitor la acest ultim aspect, Mihalache a spus ca nu are stiinta "daca institutia primarului are in obligatie sa verifice un agent economic privat, vizavi de drepturile salariale. Acesta are dreptul sa dea salariul minim pe economie. Mai mult, prin serviciile prestate de RER, orasul nostru a luat locul I pe tara in campania «Om curat, om bogat»".
In final, a intervenit primarul Anton Lungu, fara, insa, a oferi lamuriri suplimentare cu privire la legalitatea intrarii pe piata de salubritate a Brailei a operatorului "Brai-Cata". "Nu mi-am propus sa fac in decizie un pomelnic de nemultumiri. Am ales doar doua chestiuni. Insa, problemele sint mult mai adinci si complicate. Nu cu RER am luat locul I, ci cu cetatenii Brailei, care au muncit la curatenia orasului, cu asociatiile de proprietari, cu agentii economici etc. Aceasta unitate, cu toate angajamentele, cu toate termenele pe care le-a dat ca se va dota cu utilaje, nu a facut nimic. N-a dotat unitatea cu nici o masina. Dl. Apostol (fostul director executiv al RER – n.r.) s-a chinuit, in cooperare cu «ECO» (societate de salubrizare aflata in subordinea CLM – n.r.) si cu altii, sa faca treaba. Acesti domni nu au facut decit sa ia bani. I-am chemat aici, am discutat cu ei. M-am pomenit cu un director de la Tulcea pe care l-au adus sa-l puna aici, pentru, chipurile, sa imbunatateasca activitatea, platit cu 60 milioane lei salariu. Ce ati fi spus dv. daca am fi continuat colaborarea cu el, ca nu se gaseste in orasul asta un brailean capabil sa conduca societatea? A ramas asta de la Tulcea.
Am analizat toate aspectele astea si am decis rezilierea contractului", a incheiat subiectul Anton Lungu. Totusi, chiar si inainte, director general al SC RER Braila nu era un brailean, ci un galatean. Este vorba despre Mihai Turcu, cel care, dupa cum a declarat intr-o conferinta de presa, i-a prezentat pe investitorii italieni, actionari la "Brai-Cata". Ceea ce ar fi inlaturat orice umbra de indoiala cu privire atit la "maturarea" SC RER Ecologic Service cit si la intrarea SC "Brai-Cata" pe piata de salubritate a Brailei era organizarea unei licitatii publice, organizata conform legii, in conditii de transparenta, cerinta absolut obligatorie potrivit art. 20 (4), din Legea nr.326/28 iunie 2001, privind serviciile publice de gospodarire comunala.
S-a organizat sau nu licitatie?!
Anterior sedintei CLM, administratorul firmei "Brai-Cata", italianul Rosario Raneri, a aceptat o intrevedere, subiectul in discutie fiind, desigur, modul in care firma pe care o administreaza aduna gunoaiele din Braila. Abilul sicilian a ocolit cit a putut de mult raspunsurile directe, mai cu seama ca a acceptat sa prezinte acte doveditoare la o proxima intrevedere, care insa n-a mai avut loc.
Intrebat cum anume o firma infiintata in decembrie 2000, care nu a strins nici macar un gram de gunoi de pe strazile Brailei, reuseste sa intre intr-o relatie de afaceri cu Primaria, Raneri a vorbit despre o anume bonitate ce o confera un mare grup italian de firme, "Termo Tehnica". Este, de fapt, doar una din multitudinea de firme ale caror reprezentant este in Romania prin intermediul propriei societati "Erre 2" (actele acestei firme au fost ridicate de politistii romani in vederea verificarii – n.n). Raneri spune ca grupul de firme italian are o divizie speciala denumita "Termo Ecologica" ce a infiintat societati similare cu "Brai-Cata" in mai multe orase din Italia. "Deci experienta si bonitate exista. Intrarea pe piata Brailei era prognozata in vara anului trecut, atunci cind de fapt au fost cumparate si 10 masini noi-noute in valoare de 1,2 milioane marci germane. Ele nu au fost cumparate special pentru Braila. Oferte similare am facut mai multor consilii locale din tara. Deci, nu am cumparat masinile degeaba. Nu reuseam la Braila, plecam in alta parte. Nu era nici o problema", spune Raneri. O perioada de timp, a existat insa o problema. Firma care opera deja in municipiu: RER Ecologic.
Problema, insa, a "disparut" intre timp, iar "Brai-Cata" i-a luat locul. Cum? Raneri nu a pomenit absolut nimic despre un contract de asociere, ci despre participarea la o licitatie. De fapt, a raspuns dupa cum a fost intrebat. Ati participat la o licitatie, cind a avut loc? "Sigur ca da. Am participat la o licitatie. A fost, nu mai retin exact, undeva in luna octombrie", a spus Raneri.
Pe de alta parte, intr-o adresa oficiala transmisa prefecturii, Simion Lucian Eduard, actualul director general al RER Braila, sustine ca pe data de 31 octombrie 2001 a avut loc o licitatie, insa aceasta a fost organizata in scopul asigurarii serviciului de iarna (care cuprinde activitati specifice, care nu sint incluse in serviciul de salubrizare stradala, respectiv activitati de deszapezire si combaterea poleiului). "Or, contractul de prestari servicii dintre SC RER Braila si Primarie enumera expres si limitativ, in cap.III pct.3, lucrarile ce formeaza obiectul sau: maturat manual de baza, maturat de intretinere, maturat mecanizat, curatat rigole prin razuire, stropit, spalat, maturat alei si trotuare, transport gunoi din maturat stradal. Pentru nici una dintre aceste activitati nu s-a organizat licitatie" – sustine actualul director RER. In acelasi document, Simion afirma ca schimbarea lui Mihai Turcu din functia de director general "a avut drept consecinta schimbarea atitudinii d-lui primar" fata de SC RER.
Gunoiul ne costa mai scump
Din toata aceasta tevatura, brailenii s-au ales cu tarife "consistente" pentru activitatile componente ale serviciului public de salubrizare. Pe scurt, masina de vot a Consiliului Local Municipal a functionat si de aceasta data impecabil, astfel incit, miercurea trecuta, au fost aprobate noile tarife pentru prestarea activitatilor ce alcatuiesc Serviciul public de salubrizare, pentru anul 2002.
Potrivit hotaririi CLM, incepind cu 1 februarie, brailenii care locuiesc la bloc vor scoate din buzunar intre 31.600 lei – 32.600 lei/luna/persoana. Cei care locuiesc la case vor plati mai mult, respectiv intre 32.600 lei – 34.100 lei/luna/persoana. In cazul persoanelor juridice si a institutiilor publice tarifele sint situate intre 692.128 lei/to si 785.258 lei/to. Asadar, cu exceptia consilierilor PD, alesilor din CLM li se pare normal ca o familie cu 5 membri, care plateste de se "cocoseaza" la intretinere, sa cotizeze lunar cu inca cel putin 150.000 lei pentru gunoi. Detalii despre modul cum au fost calculate aceste tarife, precum si despre cine va gestiona cele 100 de miliarde de lei, adica aproximativ 3 milioane de dolari, bani ce se string doar din "cotizatia" populatiei Brailei, care insumeaza 237.000 de locuitori, vom prezenta intr-unul din numerele viitoare ale ziarului nostru. (Monica PARASCHIV, Mircea CIUCASU)

Comentarii