Hariclea Darclée: 120 de ani de la debut

joi, 30 august 2001, 23:00
2 MIN
 Hariclea Darclée: 120 de ani de la debut

La 120 de ani de la debutul legendarei Hariclea Darclée, care, timp de 25 de ani, a fost cea mai mare cintareata a lumii, arta si cariera ei, destinul si glorios, si dramatic in acelasi timp, locul ei in arta lirica a timpului au fost evocate, miercuri, la Teatrul "Maria Filotti".
Dumitru Avakian, Sorin Bottez, Ada Brumaru, Grigore Constantinescu, Mihai Cosma, Costin Popa, Costin Tuchila si Elena Zottoviceanu sint criticii care au subliniat momentele reprezentative ale vietii Haricleei Darclée, cea care si-a dedicat intreaga existenta artei, sacrificindu-si viata de familie.
Criticii prezenti, miercuri, la Teatrul "Maria Filotti", au apreciat ca divei Hariclea Darclée, "regina cintaretelor noastre", "glorie a artei lirice europene si romanesti, "o personalitate complexa, de o covirsitoare anvergura", "maiastra pasare de basm", cum a fost numita de-a lungul timpului, i-a fost harazit "un destin uman tragic, in pararel cu o traiectorie artistica remarcabila".
Soprana a avut o voce cum rar se intilneste, care a facut cunoscuta Romania peste hotare. Ea a avut un repertoriu complex si variat, incluzind peste 60 de roluri, si a colaborat cu cei mai mari artisti lirici ai timpului. Cu un joc de scena "pasionat pina la extrema", cum au precizat vorbitorii, distinsa, eleganta, senzuala, dar cu o personalitate puternica in acelasi timp, a fost ovationata cu inflacarare pe marile scene ale lumii. Cu toate acestea, Haricleei Darclée ii placea sa cinte cel mai mult in Romania.
In cursul aceleiasi seri, publicul prezent, miercuri, la Teatrul "Maria Filotti", a putut asculta glasul celebrei soprane din cele doua inregistrari din 1905, ramase in arhiva Radiodifuziunii Romane, care au ilustrat cuvintele rostite anterior. In continuare, se lucreaza zi si noapte la pregatirea evenimentelor artistice, articulate in cadrul Concursului International de Canto "Hariclea Darclée". Pentru a li se oferi celor care nu mai au acces in sala, datorita spatiului prea mic in raport cu cererea de bilete, posibilitatea de a urmari spectacolul, "Studio Video Art" a instalat, in fata Teatrul "Maria Filotti", un video wall 3×4 m. (Elena RADUCANU)

Comentarii