In pat cu tramvaiul

joi, 01 martie 2001, 00:00
5 MIN
 In pat cu tramvaiul

Un accident demn de cartea recordurilor s-a inregistrat, ieri dimineata, pe strada Apollo, cind un tramvai al SC "Braicar" SA a deraiat si s-a pravalit peste casa cu numarul 40. Un eveniment similar s-a consumat in toamna anului trecut: un sofer aghezmuit a virat in dormitorul unei batrine si a speriat-o pe biata femeie care a crezut c-au venit OZN-urile in patul ei. Cam tot pe atunci, doua tramvaie buclucase s-au intilnit pe aceeasi linie si s-au pupat de si-au spart geamurile si i-au facut pe calatori sa se cruceasca. De asta data, imobilul in care la data de 19 ianuarie ’97, s-a produs o deflagratie soldata cu ranirea grava a trei persoane, a fost degradat partial de un tramvai marca Tatra.
Pamintul s-a zguduit ca la cutremur
Cele trei familii locatare ale cladirii cu numarul 40 au ramas, pur si simplu, cu toalele sub cerul liber. Zidul din fata al casei s-a facut praf, iar jumatate din peretele dinspre strada s-a prefacut intr-un morman de caramizi si moloz. Camaruta in care s-a oprit tramvaiul era locuita de trei persoane, doi batrini si un copil de opt ani, si s-a transformat intr-un mic santier, aratind trecatorilor doar imaginea unei bucati de zid stirb, incarcat cu paritare si polite de bucatarie.
Ieri, in jurul orei 5.30, vatmanul Elisabeta Vasiliev, 32 de ani, care conducea vagonul Tatra 26, pe strada Apollo, a pierdut controlul masinariei, din pricina ghetii depuse pe sinele tramvaiului. Bolidul a deraiat si a luat-o spre dreapta, mincind soseaua si trotuarul. S-a oprit cu o busitura puternica in imobilul cu numarul 40, reusind sa bage in sperieti toata strada.
"Eu eram treaz cind s-a intimplat. Stateam intr-un fotoliu si, dintr-o data, s-a zguduit pamintul si am auzit o izbitura puternica. Lustra s-a balanganit de vreo trei ori si am sarit in picioare, crezind ca-i cutremur. Am vrut sa scol toata casa, dar s-a oprit. Am fost convins ca s-a petrecut un cutremur. M-am culcat si abia dimineata, pe la 9.00, am aflat ce s-a intimplat, de fapt", ne-a povestit un vecin al respectivei case.
Tot la cutremur s-au gindit si cele trei familii chiriase ale imobilului spart. "Dormeam si am crezut ca este cutremur. Zidul s-a prabusit peste noi si am vazut farurile tramvaiului. Eram buimaca, nu stiam ce s-a petrecut. M-am speriat ingrozitor. Mosul meu a fost ingropat pina la piept in caramizi, iar eu pina la briu. Copilul care dormea in aceeasi incapere cu noi nu a patit nimic. Insa s-a speriat ingrozitor, a inceput sa tipe ca din gura de sarpe", ne-a declarat sotia batrinului care a fost, pina la urma, singurul ranit in urma coliziunii. Alexandru Stan, 73 de ani, a suferit multiple escoriatii si nu a fost internat in spital. Ieri, cind au ajuns reporterii nostri la fata locului, barbatul era plecat sa-si cumpere niscaiva hap-uri de calmare, fiindca se speriase ingrozitor.
Vatmanita a scapat intreaga si nevatamata, desi geamul tramvaiului s-a spart peste ea, nemaiputind sa schiteze vreun gest dupa impactul bolidului cu peretele.
"Vina apartine societatii «Braicar», fiindca nu a curatat terasamentul si linia de tramvai. In cauza, s-a intocmit un dosar de cercetare, tinind cont de faptul ca «Braicar» are oameni platiti pentru a verifica linia respectiva", ne-a declarat cpt. Cornel Cimpeanu, seful Biroului Politiei Rutiere Braila. Se pare ca in tramvaiul cu pricina erau putini calatori. Acestia s-au speriat, de asemenea, ingrozitor.
Problema cea mai grava este faptul ca, in plina iarna, trei familii, chiriase in cele trei camere ale imobilului administrat de Primarie, au ramas cu blidele si bodrentele afara. Doua dintre zidurile casei au fost sparte complet, iar imobilul prezinta pericol de prabusire, fiind crapat pe la toate incheieturile. Cincisprezece suflete nu mai au unde sta, iar daca stau, totusi, sub acel acoperis, nu se pot incalzi decit la un foc de tabara. "Directorul de la «Braicar», dl. Sandulescu, a venit aici si ne-a spus ca va trimite o echipa sa ridice zidurile si sa repare dezastrul de aici. Ori, la noapte, noi n-avem cum sta aici. Uitati, este deja ora 10.00 (ieri – n.n) si n-a venit nimeni. In cita vreme ar putea sa repare, cum ne incalzim noi?", a adaugat un alt chirias, Valter Nica. Ieri, la orele 10.00, cei 15 ocupanti ai imobilului 40 se adunasera intr-un cotlon al casei si tremurau copios. Tincii, unii de numai citeva luni de zile, tipau de mama focului, iar femeile ii incalzeau sub geci.
O comisie va stabili cauzele accidentului
Conducerea "Braicar" spune ca nu se poate sti, momentan, cine este cu adevarat vinovat de producerea accidentului. "Intr-adevar, era gheata pe linie, dar trebuie tinut cont ca majoritatea autovehiculelor circulau pe linia de tramvai deoarece carosabilul nu era curatat de zapada pina la bordura. Linia a fost curatata de zapada chiar de utilajele noastre, dar masinile au adus inapoi pe sine zapada topita. Inca nu se stie cine este vinovat. O comisie va merge la fata locului si va stabili cauzele producerii accidentului. Vom face o evaluare si apoi vom recurge, sau nu, la reparatii", ne-a declarat ing. Cornel Sandulescu, directorul general al SC "Braicar" SA.
Nici situatia proprietarului imobilului si a locatarilor acestuia nu e elucidata, existind multiple semne de intrebare. Din verificarile "Braicar", se pare ca proprietar este o persoana fizica si ca impozitul pe cladire nu s-a mai platit din 1998. In plus, cei 15 locatari locuiau acolo fara forme legale. "Nici unul dintre acestia nu avea mutatia la acea adresa. Batrinul peste care au cazut caramizile avea in buletin adresa str. Arad nr. 24, Lacu Dulce. Ce cautau cei 15 acolo? In mod normal, ei ar trebui sa doarma acum acolo unde au adresa, adica cea din buletin", a mai spus directorul Sandulescu.
Imobilul are "cazier" in ceea ce priveste catastrofele
Ca un facut, in acelasi imobil, in urma cu patru ani, s-a produs o explozie de proportii, care a trimis trei persoane pe pat de spital. Atunci, 19 ianuarie 1997, din pricina acumularii de gaze, peretii imobilului au crapat de o palma, geamurile au zburat cit colo, iar trei persoane au suferit arsuri de gradele 2 si 3. La acea data, victimele deflagratiei, sotii Moldoveanu, erau disperate fiindca investisera peste sase milioane in casa. Culmea, in ’91, acelasi imobil mai fusese devastat de o explozie. Cladirea a fost renovata si consolidata in mai multe rinduri. Acum, chiriasii cladirii nu au nici curent si nici gaz metan. Cum, necum, si ei au fost urmariti de necaz, fiind obligati sa doarma printre caramizi, la -8 grade Celsius. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii