Inspectorul scolar general a declarat razboi "manelelor manageriale"

marți, 08 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Inspectorul scolar general a declarat razboi "manelelor manageriale"

Inspectoratul Scolar a declansat operatiunea de monitorizare a unitatilor scolare care au obtinut in anul scolar trecut procente slabe la examenele nationale, procentul de alarma fiind considerat 40%. "A devenit o obsesie faptul ca Braila a avut in ultimii cele mai slabe rezultate la examenele nationale, care au situat judetul in coada clasamentului. Aceste rezultate sint alarmante. Nu putem sa le acceptam, nu putem sa stam nepasatori vazind ca aceasta este o realitate scolara", a declarat inspectorul scolar general Viorel Mortu.
In judetul Braila, 47 de scoli au rezultate sub 40% la examenele nationale. Ele sint in majoritate scoli din mediul rural, dar si citeva din municipiu. Liceele care au rezultate slabe sint: "Moisil", "Brancusi", Agricol, "Edmond Nicolau", Agricol Ianca si Maxineni. Dintre unitatile de gimnaziu au avut rezultate proaste Scolile nr.5, nr.9, nr.13, nr.16, nr.22 si nr.24. In scolile din mediul rural cea mai grava situatie o au cele unde nu este nici un promovat la capacitate: Liscoteanca si Spiru Haret. Apoi sint institutii cu procente de promovabilitate sub 20%: Scortaru Vechi, Romanu, Valea Cinepii, Gemenele, Unirea, Victoria, Plopu, nr.2 din Viziru. Inspectorul scolar general a declarat ca pentru a incerca sa indrepte aceasta situatie grava a facut o fisa de monitorizare prin care evalueaza periodic directorii, adica urmareste deciziile luate la nivelul scolii pentru controlarea activitatii desfasurate la disciplinele la care se da capacitate: cunoasterea legislatiei, inspectii ale directorilor la ore, sedinte cu parintii, ore de pregatire la scoala, teste model SNEE sau MEC aplicate elevilor, analiza rezutatelor, consilierea elevilor prin orele de dirigentie.
Directorii stiu ca saptaminal trebuie sa aiba un raport privind realitatea scolara si, cind ajunge in scoala un inspector, acestuia i se raporteaza activitatile desfasurate. "Aceste rezultate slabe arata ca este munca manageriala slaba, profesori slab pregatiti, inspectori dezinteresati si, de ce nu, intreaga structura intra sub semnul mediocritatii. Greu de acceptat aceasta realitate. La examenele nationale exigenta va fi cea data de structura probei respective, dar vrem ca elevii sa stie mai multe, profesorii sa predea mai bine, directorii sa faca mai bine evaluarea profesorilor, astfel incit sa avem mai bune rezultate. Aceste scoli au un numar mare de profesori necalificati. Pedeapsa pentru ei este simpla. Nu-i mai angajam anul viitor. Dar cum este mai bine? Sa angajez un om nou, care acum invata tainele unei lectii bune, moderne, sau unul care a mai predat si care printr-o forma de colaborare cu directorul pot sa-l am sub control? Pe mine ma intereseaza dezvoltarea componentei manageriale. Managerii din invatamint nu sint pe nivelul exigentelor noastre. Managementul din invatamintul brailean este unul care are foarte multe semne de mediocritate. Evident ca sint si oameni de toata isprava, profund seriosi si responsabili, dar este si foarte mult belferism, foarte multa demagogie, foarte multa mediocritate si persoane care practica manele manageriale. Ne intereseaza eficienta actului managerial, care deocamdata nu se vede. Vom croi o echipa de directori, fie cei care sint acum pe noile exigente, fie cei care vor lua unele concursuri, astfel incit printr-un management scolar modern sa sporim si eficienta actului didactic", a explicat prof. Viorel Mortu. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii