Invatamint Braila

luni, 18 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Invatamint Braila

Teleconferinta de vineri, una ce parea obisnuita din toate punctele de vedere, a lovit salariatii din sistemul de invatamint exact atunci cind se asteptau mai putin. Premierul Adrian Nastase a declarat ca nu va mai acorda tichete de masa in sistemul de invatamint pentru ca, dupa aceea, vor dori tichete si alte categorii de bugetari, iar bugetul Romaniei nu poate suporta acest lucru. Mai mult, prim-ministrul Adrian Nastase a pus sub semnul intrebarii acordarea tichetelor si angajatilor firmelor private, considerind ca aceste venituri sint neimpozitate si sint cheltuite in mod necorespunzator. In ceea ce priveste sistemul de invatamint, el considera mai potrivita o marire de salariu decit acordarea tichetelor de masa si ca se va avea in vedere acest lucru la realizarea noii Legi a salarizarii bugetarilor.
Liderii sindicali din invatamint au fost consternati de aceste declaratii. Primele pozitii impotriva anularii hotaririi de acordare a tichetelor au aparut abia simbata, cind liderii au declarat la unison ca se va declansa un conflict major in invatamint. "Este surprinzatoare declaratia prim-ministrului, pentru ca el era un sustinator al invatamintului. In decembrie 2001 a spus: «Am dat dispozitii pentru cautarea solutiilor ca sa se acorde tichete de masa pentru invatamint si sanatate.» Exista si acoperirea legala, erau prevazute si in contractul colectiv de munca, iar acum totul este piedut. Pe 19 februarie se implineste un an de cind ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a promis ca se vor acorda tichete, incepind cu luna mai 2001. Din mai s-a ajuns in septembrie, dupa care au spus ca de la 1 ianuarie se vor acorda sigur. In februarie au spus ca se vor acorda, chiar si retroactiv pentru ianuarie, iar acum am ajuns total perdanti. Alternativa, nu stiu cit este de reala, de a aduce salariului nostru 400.000 de lei, ar fi lipsita de importanta. Singura solutie ar fi renegocierea Legii salarizarii, pentru ca salariile din invatamint trebuie aduse la o valoare acceptabila. Avem nevoie de un ministru demn si decent, care sa ne serveasca interesele, in care sa avem incredere. Nu stiu care va fi urmarea, dar constat cu durere ca in invatamint numai prin forta se poate cistiga ceva. Acum doi ani, dupa ce s-a facut greva generala doua luni, s-a obtinut o crestere de 80% a salariilor. Va fi un conflict de proportii si ar fi nevoie de solidaritate intre bugetari la nivel national", a spus presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene.
Deocamdata, in sistemul de invatamint, salariul mediu pentru personalul didactic este de 2,5 milioane, pentru personalul didactic auxiliar 2,2 milioane, iar pentru personalul nedidactic este sub 2 milioane, sume considerate de salariati absolut injuste, tinind cont de cresterile preturilor. Conducerile operative ale celor patru federatii din invatamint au hotarit sa se intilneasca azi la ora 12.00 la Casa Corpului Didactic si Bucuresti, ca sa hotarasca un demers comun la nivel national. In timp ce greva generala, la nivel national, pare inevitabila, la nivelul judetelor prefectii incearca sa semneze acorduri sociale, pentru a evita conflictul, insa salariatii din sistem sint mult prea infuriati pentru a putea fi pacaliti in acest fel. La Braila, cel putin, liderii grupelor sidicale din judet au fost in unanimitate impotriva semnarii unui acord social cu prefectul. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii