Justitia face dreptate in Zona Libera

duminică, 17 mai 1998, 23:00
9 MIN
 Justitia face dreptate in Zona Libera

In anul 1995, Ministerul Transporturilor a organizat un concurs pentru ocuparea functiei de manager al Regiei Autonome – Administratia Zonei Libere Braila, concurs cistigat de Ioan Oprisanescu. In baza acestuia a fost incheiat contractul nr. 2940/AN/1995, inregistrat la Camera de Comert Braila sub nr. 3284/26.09.1995. Odata cu numirea, pe 6 ianuarie 1997, lui Vasile Ion ca director general interimar al regiei, acesta a dispus, mai intii, pensionarea pentru limita de virsta si apoi, retroactiv, incadrarea lui Oprisanescu in functia de sef serviciu exploatare. Considerind decizia luata ca nelegala, Oprisanescu actioneaza in justitie regia la Judecatoria Braila, la Tribunalul Braila, apoi la Curtea de Apel Galati unde, in final, a avut cistig de cauza. In aceasta situatie, Oprisanescu va putea ocupa din nou fotoliul managerial al regiei detinut in prezent de Stefan Gurgu.
Infiintarea Zonei Libere Braila
Ioan Oprisanescu, in virsta de 67 ani, de profesie inginer navalist, a fost timp de 28 ani directorul Portului Braila pina in anul 1990 cind a devenit consilier in Departamentul Transporturi Navale din cadrul Ministerului Transporturilor. Ministrul de atunci, Aurel Novac, i-a cerut lui Oprisanescu sa redacteze si sa sustina Legea Zonelor Libere, lege inexistenta in acel moment. Impreuna cu un colectiv ministerial, Oprisanescu a elaborat legea, a sustinut-o pentru ca, in final, ea sa fie promovata. Auzind de acest lucru, prefectul Brailei la vremea respectiva, Viorel Patra, primarul Aurica Avram si inca doua persoane s-au deplasat la Bucuresti in ideea de a-l convinge pe Oprisanescu sa vina la Braila pentru a infiinta Zona Libera. Delegatia braileana impreuna cu Ioan Oprisanescu a purtat o discutie cu ministrul Aurel Novac. Acesta l-a insarcinat pe Oprisanescu sa mearga in teritoriu pentru a ajuta la promovarea unei hotariri de guvern prin care sa ia fiinta, la Braila, Zona Libera.
Lucrurile au trenat iar intre timp prefectul Viorel Patra a fost schimbat, locul lui fiind luat de Ilie Lascu. In luna mai 1994, o delegatie condusa de Lascu se deplaseaza din nou la minister pentru a-l solicita din nou pe Oprisenesu. In final, acesta accepta sa vina la Braila. Cum Zona Libera nu era infiintata, deci nu dispunea de fonduri de la buget, Oprisenescu este numit si va fi platit ca director al societatii "Braila Nav" cu conditia sa se ocupe de infiintarea Zonei Libere Braila.
Hotarirea de guvern a fost elaborata, apoi sustinuta de Oprisanescu, prefectul Lascu si arhitectul Dragan in sedinta de guvern din 22 mai 1994. Dupa aceea a fost promovata, publicata in Monitorul Oficial astfel ca, in luna august 1994, ia fiinta Zona Libera Braila. Este inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului Braila sub nr. J09/1300 din 24.08.1994, iar sediul regiei figureaza in corpul D, ap. 2, in Casa de Cultura a Tineretului.
Cum se fac primele angajari
Pe 6 iunie 1994, deci inainte de infiintarea regiei, prefectul Ilie Lascu trimite la Ministerul Transporturilor adresa nr. 1911 in care propune 5 persoane pentru a fi trimise la specializare in strainatate, in ideea ca ulterior sa devina angajati ai Zonei Libere. Cei vizati au fost Mihaela Popescu, profesor de limba engleza la Scoala Generala nr. 11; Aurel Gabriel Simionescu – inginer mecanic, sef serviciu la SC "Dunacor", absolvent doi ani al Scolii Nationale de Administratie si Management; Cornel Covaci, inginer mecanic, sef serviciu proiectare la SANAB; Violeta Cirjan, inginer aeronave Craiova, disponibilizata la somaj si George Valentin Stanescu, inginer mecanic, adjunct sef sectie la SC "Laminorul", analist programator pe microcomputere IBM PC.
Odata cu infiintarea Zonei Libere Braila, in august 1994, datorita volumului mare de munca ce trebuia desfasurat aici, Oprisanescu solicita ajutorul Prefecturii. Acesta nu intirzie sa apara, asa ca Rodica Jantea, salariata a Prefecturii, este detasata pentru o perioada de timp determinata sa lucreze la Zona Libera.
Au trecut citeva saptamini. Oprisanescu a fost chemat la Prefectura unde Lascu i-a prezentat-o pe Domnica Doroftei ce urma sa ocupe functia de director economic al regiei. La sfirsitul anului 1994, apare la Zona Libera si un director tehnic, in persoana lui Cornel Covaci, impus tot de prefectul Lascu.
Pe 27 decembrie 1994, odata cu reasezarea bugetului, Oprisanescu obtine 100 milioane lei din fondurile Ministerului Transporturilor ce nu au fost consumate de alte societati. Cu acesti bani cumpara doua masini si mobilier pentru sediu. Ca salarii, ii plateste pe Doroftei, Covaci si doi soferi. Au mai fost angajate citeva persoane astfel ca, la inceputul anului 1995, la Zona libera isi desfasurau activitatea 13 persoane.
Contractul de management
S-a plecat de la premisa ca activitatea Zonei Libere va fi una de anvergura. In luna mai 1995 un colectiv format din 5 persoane s-a prezentat la minister pentru sustinerea concursului de manageriat. Cei 5 au fost: Ioan Oprisanescu, Domnica Doroftei, Cornel Covaci, Cornel Matei si Stelica Constantin. Prima etapa a concursului s-a desfasurat la CEMAT Bucuresti unde au sustinut un test psihologic. A urmat apoi examenul sustinut in fata unei comisii ministeriale formate din 7 membri. Surpriza! Cu toate ca examenul a fost luat in formula de 5, cind s-a constituit colectivul managerial, au fost chemati sa semneze contractul doar 3: Oprisenescu, Doroftei si Covaci. Contractul de management nr. 2940/AN/1995 a fost incheiat pe durata a 4 ani, 1.06.1995-1.06.1999, si a fost inregistrat la Camera de Comert Braila sub nr. 3284/26.09.1995.
Activitatea la Zona Libera a demarat cu adevarat abia in 1996. Din fondurile de investitii obtinute s-au imprejmuit doua din cele trei perimetre ale Zonei: unul de 8,5 ha situat intre Agentia Navrom si Pescarie iar celalalt, de 28 ha, la Varsatura. In urma licitatiilor organizate pentru concesionarea de terenuri in perimetrele Zonei, au fost incheiate 13 contracte cu preturi cuprinse intre 3-10 $/mp/an. In noiembrie 1996, a fost inaugurat actualul sediu al regiei, situat pe strada Mihai Eminescu. Tot in 1996, prin ordinul ministrului 287/26.07.1996 a fost numit Consiliul de Administratie format din urmatoarele persoane: Ioan Oprisanescu – manager general, Corneliu Top – reprezentantul Ministerului Finantelor, Vasile Popescu – reprezentantul Ministerului Transporturilor, Mihai Matetovici, inginer specialist (senator PDSR), Nicolae Bateanu, inginer specialist (deputat PDSR) si Oana Plostinaru, inginer specialist.
Incep frictiunile in cadrul colectivului managerial
Pe 11 octombrie 1996, Oprisanescu isi ia concediu de odihna si pleaca in Franta, la baiatul lui. Intre timp, colaboratorii directi, Doroftei si Covaci, "trec la treaba". "Aveau, domnule, tendinta asta de marire. Se ajunsese la un moment dat ca ei sa aiba salarii de 1,3-1,4 milioane lei iar ceilalti doar 250-300.000 lei", sustine Oprisanescu. "In Franta m-am trezit sunat de Matei Cornel si Constantin Stelica. Echipa Doroftei-Covaci l-a retrogradat pe Matei si i-a desfacut contractul de munca lui Constantin, spunindu-le ca decizia imi apartine. De fapt, cei doi foarte bine pregatiti profesional, erau singurii care duceau greul la Zona Libera. Adevarul este ca lipsa de consens a stat la baza deciziei".
Revenit in tara pe 16 noiembrie 1996, Oprisanescu convoaca de urgenta Consiliul de Administratie si se revine asupra deciziei.
Se incearca incartiruirea conducerii Zonei in PDSR
"Eu nu eram membru al nici unui partid politic", sustine Oprisanescu. "Atit Mihai Matetovici cit si deputatul Bateanu au facut presiuni asupra mea ca sa intru in PDSR. Am avut o discutie si cu prefectul Lascu. Pe 17 noiembrie ’96 a chemat tot colectivul managerial si ne-a inminat niste cereri pentru a ne inscrie in PDSR. Le-am completat, urmind ca a doua zi sa mergem la sediul partidului pentru a finaliza formalitatile de inscriere. Eu nu m-am dus, asa ca nu m-am inscris in partid", a precizat Oprisanescu. Propuneri de inscriere in partid au venit si de la PNTCD si PNL, propuneri care au fost refuzate.
Debarcarea lui Oprisanescu prin "manevra Vasile"
Schimbarea politica din 1996 l-a adus la conducerea ministerului pe Traian Basescu cu care, in perioada 1991-1992, Oprisanescu avusese, dupa cum declara, "diferende", primul in calitate de subsecretar de stat iar celalalt in calitate de consilier al ministrului Transporturilor.
Oprisanescu sustine ca "este de notorietate ca, imediat dupa reinstalare, Basescu a anuntat pe toate canalele de comunicatie faptul ca va proceda la inlocuirea cu sau fara motiv, a tuturor persoanelor cu functie de conducere in minister, numiti de vechea administratie".
Pe 7 ianuarie 1997, Basescu convoaca la Bucuresti colectivul managerial al Zonei Libere Braila. "Ni s-a «sugerat» sa demisionam din functiile detinute", precizeaza Oprisanescu.
In fata acestora, ministrul Basescu ii inmineaza lui Vasile Ion, prezent si el la reuniune, decizia de numire a sa in functia de director interimar, cu delegatie, la Regia Autonoma Administratia Zonei Libere Braila, datata 6 ianuarie 1997.
"In timp ce eu am respins «sugestia», colaboratorii mei au depus o demisie colectiva, inregistrata sub nr. 32/5B/7.01.1997, prin care si-au aratat «acordul cu incetarea contractului de management» cu conditia mentinerii in continuare in functiile de conducere avute anterior", spune Oprisanescu.
In baza acestei cereri, din 7 ianuarie (!), Vasile Ion, directorul interimar, a apreciat ca, din 6 ianuarie (!) s-a dizolvat echipa manageriala. Cu toate ca nu a fost parte in contractul de management, emite decizia nr. 01/14 ianuarie 1997 prin care dispune, mai intii, pensionarea lui Oprisanescu pentru limita de virsta (conform art. 130 lit. "g" din codul muncii) si, apoi, retroactiv, incadrarea acestuia in functia de sef serviciu exploatare, pe perioada 7-15 ianuarie 1997.
Decizia lui Vasile este atacata in Justitie
Fata de cele relatate, sint de retinut urmatoarele aspecte: Oprisanescu nu si-a dat acordul pentru incetarea contractului de management, nu exista nici o decizie de incetare ori retragere a mandatului din partea persoanelor autorizate, respectiv Ministerul Transporturilor, cu care a fost incheiat contractul; depasirea competentelor de catre directorul general interimar al regiei; anticiparea dizolvarii echipei manageriale de catre Vasile Ion, respectiv emiterea unei deciziei in 6 ianuarie 1997 pe baza unei cereri din ziua urmatoare (7 ianuarie ’97), precum si trecerea retroactiva in alta functie, inaintea expirarii termenului legal in care Oprisanescu ar fi putut contesta hotarirea persoanei competente sa-i retraga mandatul incredintat.
Ioan Oprisanescu a atacat decizia directorului interimar al regiei, la Judecatoria Braila iar impotriva solutiei date de aceasta instanta, declara apel in termen legal la Tribunalul Braila. Prin decizia civila recurata nr. 585/24.09.’97 pronuntata in dosarul nr. 2324/’97, Tribunalul Braila i-a respins ca nefondat apelul declarat si admitind apelul Regiei Autonome-Adminsitratia Zonei Libere, a schimbat sentinta Judecatoriei, respingind ca nefondata contestatia formulata impotriva decizie nr. 01/14 ian. ’97 a Regiei.
Pe 10 martie 1998, Oprisanescu face recurs la Curtea dre Apel Galati. Prin decizia nr. 433/14 martie 1998, este admis recursul astfel ca Ioan Oprisanescu va putea reveni ca manager la Regia Autonoma Zona Libera Braila in locul lui Stefan Gurgu, actualul director general. In plus, Oprisanescu a angajat si o expertiza contabila pentru a-si primi drepturile salariale pe perioada in care i-a fost intrerupt contractul de management.
Vasile Ion: "I-am spus ca nu mai are ce cauta acolo"
Acutizarea crizei politice datorata diversiunilor in cadrul coalitiei guvernamentale duce la schimbarea formulei guvernamentale, astfel ca, in decembrie 1997, la conducerea Ministerului Transporturilor vine liberalul Constantin Ionescu.
In scurta perioada cit s-a aflat in fotoliul ministerial, Ionescu il schimba pe Vasile Ion din functia de director general al regiei datorita unor " carente" in activitate, carente care au reiesit in urma unui control efectuat la RA Zona Libra Braila. In locul lui Vasile, este numit director general, Stefan Gurgu, membru PNL Braila.
Revenit la condurerea ministerului, Traian Basescu nu il repune in functie pe Vasile Ion. Mai mult, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la sediul PD Braila, apreciaza ca nesatisfacatoare "perioada Vrabie" la Zona Libera.
Fara sorti de izbinda in ceea ce priveste revenirea la conducerea Zonei Libere Braila, Vasile Ion ramine aici doar in calitate de consilier. Actualmente, el reprezinta interesele unui om de afaceri englez.
Vizavi de episodul Oprisanescu, Vasile declara: "In momentul venirii mele la Regie exista o echipa manageriala formata din 3 persoane: Oprisanescu, Doroftei si Covaci. La un moment dat, Doroftei si Covaci renunta si Oprisanescu ramine de unul singur. In aceasta situatie, am convenit cu Oprisanescu sa ramina la Zona Libera in calitate de consilier. A doua zi, insa, ziarele au titrat cu majuscule declaratia lui Oprisanescu: «Traian Basescu si Vasile Ion m-au dat afara in mod abuziv». Cind i-am cerut explicatie pentru gestul facut, mi-a replicat: «Ce domnule, ori nu este adevarat?». Asa ca l-am chemat la mine pe juristul Zonei si i-am cerut sa-i faca formele de pensionare, deoarece avea 64 de ani. Dupa care i-am interzis lui Oprisanescu sa mai calce pe la Zona."
Ce spun ceilalti
Stefan Gurgu, directorul general al regiei: "Legea isi va spune cuvintul. Deocamdata nu am primit nici un document. Daca intr-adevar a cistigat procesul la Curtea de Apel Galati, este dreptul dinsului sa revina in functie. Eu ma voi retrage unde va dori dinsul. Daca va ramine, eu imi voi face in continuare meseria si sper sa colaboram cit mai bine."
Cornel Matei, director tehnic: "Oprisanescu are dreptate. Poate cu alta ocazie am sa va prezint unele documente din care reies neregulile facute de unul dintre membrii fostului colectiv managerial, care este, de fapt, pionul principal, in tot ceea ce s-a intimplat."
Mihaela Marcu, membru in actualul Consiliu de Administratie: "Mai intii sa-si spuna justitia ultimul cuvint. Daca Oprisanescu va fi repus in drepturi, sper ca acesta sa analizeze cheltuielile ce vor grefa asupra administratiei Zonei Libere. Daca totusi, statutul de pensionar nu-l avantajeaza la acest moment, eu personal consider ca este de datoria morala a d-lui Oprisanescu sa analizeze scurta, dar eficienta prestatie manageriala a actualului director, Stefan Gurgu si sa decida in consecinta." (Mircea CIUCASU)

Comentarii