La bac s-a dat Creanga si Macedonski

luni, 03 iulie 2000, 23:00
2 MIN
 La bac s-a dat Creanga si Macedonski

Varianta numarul opt, extrasa din cele zece posibilitati de subiecte, a adus mai multe surprize elevilor care au sustinut bacalaureatul. Multi dintre cei care au iesit de la examen s-au declarat surprinsi de autorii si subiectele alese. Nimeni nu se astepta la "Harap Alb", cu atit mai mult cu cit si anul trecut s-a dat Creanga la bac. In ceea ce priveste partea cea mai consistenta a lucrarii, eseul intitulat "Conditia omului superior in raport cu lumea comuna", din "Noapte de decembrie" a lui Macedonski, a fost o surpriza pentru multi, majoritatea se asteptau la Eminescu. Elevii care au invatat puteau obtine destul de usor o nota de trecere, insa foarte greu zece. Elevii care nu s-au pregatit prea bine puteau sa obtina cinci sau chiar sase, insa nu mai mult.
Florentina Andronache, profesoara de limba si literatura romana de la Colegiul National "Nicolae Balcescu", a spus ca subiectele au fost aparent accesibile, dar cu subtilitati. "Primul subiect a fost un fragment din «Harap Alb» de Ion Creanga, cu cinci cerinte, destul de minutioase, de subtile, chiar daca unii le-au considerat banale. Se insista pe semnificatia unor termeni, a unor structuri. Subiectul doi cerea sa se alcatuiasca o scrisoare in care sa urmareasca toate conventiile specifice uneia de felicitare. La profilul filologic s-a insistat pe un al treilea punct cu elemente de lexic, de morfologie, sintaxa si de corectare a unor structuri gresite. Pentru profilul real s-au dat citeva exercitii foarte accesibile de vocabular, destul de banale, dar care presupuneau atentie in redactare. Cel mai greu punctat, 40 de puncte din 100, cerea conditia omului superior in raport cu lumea comuna, in «Noapte de decembrie» a lui Macedonski. Reperele acestui eseu sint meticuloase si cuprinzatoare. A existat si o cerinta subtila, intrucit trebuie sa se urmareasca simbolurile textului si apartenenta la anumite curente. Baremul este rezonabil, deoarece nu se refera la toate curentele literare la care Macedonski poate fi inscris. Un anumit punctaj se acorda formei, redactarii eseului in principal, care sa contina normele limbii literare, ortografie, punctuatie, asezare in pagina si care speram sa fie in avantajul elevilor. Este greu de obtinut un zece curat, absolut, dar cu multa atentie se poate obtine un sase."
Despre organizarea acestei probe a bacalaureatului, presedintele comisiei de la Grupul Scolar Economic "Ion Ghica", prof. univ.dr. Gheorghe Condurache a precizat ca la inceputul lucrarii elevii au sesizat o mica greseala de redactare la primul subiect. "Ei ne-au intrebat, am intrebat si noi la Inspectorat si ni s-a raspuns foarte prompt. In rest, proba s-a desfasurat normal, nu a fost nici o problema."
Elevii asteapta acum urmatoarea proba, pe 5 iulie, proba obligatorie a profilului, care pentru multi elevi inseamna matematica. Anul trecut, matematica a facut ravagii intre candidati. Ramine de vazut cum au fost redactate subiectele pentru acest an. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii