Labirintul admiterii la liceu

duminică, 02 iulie 2000, 23:00
7 MIN
 Labirintul admiterii la liceu

Pentru 2513 de posibili candidati sint 2775 de locuri la liceele si grupurile scolare din municipiu si judet si 825 de locuri la invatamintul profesional. La scolile de ucenici sint numai 975 de locuri pentru 1676 de potentiali candidati
Dupa examenul de capacitate, din cei 4271 de candidati inscrisi s-au prezentat pina la ultima proba 4189 si au promovat numai 2513. Acestia au la dispozitie 2525 de locuri la liceele si grupurile scolare din oras si 250 de locuri la grupurile scolare din judet, 750 de locuri in invatamintul profesional, la unitati scolare din Braila, si 75 de locuri la institutii din judet. Inscrierea va avea in acest an trei etape. Cei care nu sint admisi in prima etapa, intre 15 si 18 iulie, se vor putea inscrie unde mai sint locuri libere in etapa a doua, intre 20 si 22 iulie, si daca nici atunci nu vor fi admisi mai au o sansa in etapa a treia, intre 24 si 26 iulie.
Pe 15 iulie, va fi prima zi de depunere a dosarelor. Seara, dupa ora 18, va fi afisata situatia inscrierilor, iar candidatii vor putea sa-si formeze o prima parere despre evolutia ultimei medii admise la fiecare institutie de invatamint. Fiecare liceu va afisa, pe linga propria lista de admitere, si rezultatele centralizate pentru toate liceele. Pe 16 iulie, vor fi eliberate deja dosarele pentru cei care vor avea alta optiune decit prima, daca nu vor mai fi siguri de ocuparea unui loc. Seara, vor fi afisate din nou rezultatele.
Lista preliminara a admisilor va fi facuta publica in seara de 17 iulie. Cine nu se va regasi pe lista, poate sa-si ia a doua zi dosarul si mai are la dispozitie doar citeva ore pentru a se orienta la un alt liceu, unde media de admitere este mai mica decit media de admitere a eventualului candidat.
Pe 18 iulie, seara, se afiseaza rezultatele finale si locurile care au ramas vacante pentru a doua etapa a admiterii. Dupa incheierea primei etape, cei care se afla pe lista admisilor sint considerati intrati la liceu, chiar daca mai apar dosare cu medii mai mari decit ale celor care au intrat. Acestia nu mai pot candida decit pe locurile ramase vacante, in eventualitatea in care acestea exista. La doua zile dupa incheierea primei etape a admiterii, demareaza cea de-a doua, pe 20 iulie.
Liceele municipiului ofera 1350 de locuri la profilurile uman si real
Cele 2525 de locuri la licee si grupuri scolare din oras sint repartizate pe profiluri. La uman sint 500 de locuri, la real 850, tehnic 550, la resurse naturale 300, la servicii 50, la contabilitate 100, la turism 25, la administratie 25, la sportiv 75, la arta plastica 25 si la muzica 25.
Calculele efectuate pe un esantion de 2334 de elevi, inscrisi la 12 centre de capacitate, au aratat ca din cei 62% promovati, adica 1461 elevi, 16% au luat note intre 5,00 si 5,99, 26% au luat note intre 6,00 si 6,99, 30% au obtinut intre 7,00 si 7,99, 23% au luat note intre 8,00 si 8,99 si numai 5% note intre 9,00 si 9,71. Ca urmare se poate aproxima ca vor avea media la capacitate peste noua 126 de elevi, 578 de elevi vor avea medii peste opt, 754 vor avea medii peste sapte, 653 vor avea medii peste sase si 402 vor avea medii peste cinci. Pentru a obtine media de admitere, se va aduna de trei ori media de la capacitate cu media generala din cei patru ani de gimnaziu si se va imparti totul la patru. Astfel ca mediile obtinute pentru admitere se vor mari sau micsora fata de cele de la capacitate, functie de cum au invatat copiii la gimnaziu.
La "Murgoci" sint in acest an 125 de locuri, la "Balcescu", "Perpessicius" si "Ion Ghica" tot 125, la "Iorga" sint 200, la "Cerna" 225, iar la "Ana Aslan" 50. Din acestea, la profilul uman sint: cite 50 de locuri la "Murgoci", "Balcescu", "Sebastian" si "Nenitescu", cite 75 de locuri la "Iorga" si "Perpessicius", 100 de locuri la "Cerna", si cite 25 la "Brancoveanu" si LPS. La profilul real sint cite 125 de locuri la "Balcescu", "Murgoci", "Iorga" si "Cerna", si cite 50 de locuri la "Aslan", "Perpessicius", "Nenitescu", "Sebastian", "Istrati", "Brancoveanu" si "Brancusi". La Grupul Scolar Economic "Ion Ghica" sint in acest an 75 de locuri la profilul economic, 25 la turism si 25 la administratie. Tot in profil economic mai sint 25 de locuri la Grupul Scolar Agricol.
La profilurile tehnic si resurse naturale sint 900 de locuri la Grupurile Scolare din municipiu. Cele 550 de locuri de la profilul tehnic sint repartizate astfel: cite 100 de locuri la "Moisil", "Edmond Nicolau" si "Brancoveanu", cite 75 la "Nenitescu", "Istrati" si "Saligny", iar la "Sebastian" 25. La profilul resurse naturale sint 300 de locuri, impartite astfel: cite 100 la "Brancusi" si Agricol, si cite 50 la "Nenitescu" si "Edmond Nicolau".
Alternativa locurilor cu taxa
Din acest an, Ministerul Educatiei Nationale pune la dispozitia absolventilor de gimnaziu si locuri cu taxa in liceele de stat. Ministerul a transmis in urma cu citeva saptamini o nota oficiala care permite liceelor de stat infiintarea claselor cu taxa, numarul acestora fiind limitat la doua. Cele mai solicitate licee de anul trecut, "Balcescu" si "Murgoci" nu vor infiinta totusi anul acesta clase cu taxa. Singura unitate scolara de stat care si-a manifestat aceasta dorinta este Grupul Scolar Economic "Ion Ghica". Aici se vor infiinta, la dorinta copiilor si parintilor, doua clase pentru care taxa va fi de 3,5 milioane pe an. De asemenea, la liceul particular din cadrul Universitatii "Constantin Brancoveanu" vor fi puse la dispozitie 25 de locuri pentru profil economic si 25 pentru profil adminstratie. Taxa anuala este de patru milioane si se va putea plati in trei rate.
Clasa speciala pentru sportivii de performanta la LPS
La liceele vocationale, unde se vor da probe speciale de aptitudini in perioada 11-13 iulie, inscrierile realizindu-se intre 8 si 10 iulie, sint 50 de locuri la "Darclee", 25 pentru muzica si 25 pentru arte plastice, si 75 la LPS, din care 25 de locuri vor forma o clasa pentru sportivii de performanta din tot orasul.
Regulamentul de desfasurare a admiterii la liceele cu profil vocational impune din acest an o noua modalitate de calcul a mediei de admitere.
Media obtinuta din notele la probele de aptitudini are o pondere de 75% in media de admitere. Restul de 25% este calculat conform regulamentului general, 75% media de la capacitate si 25% media generala din cei patru ani de gimnaziu. Pentru un elev care obtine media 7,00 la capacitate si are media generala in gimnaziu 7,50, nota care va conta la admitere in proportie de 25% se calculeaza astfel: se ia de trei ori nota de la capacitate, o data media generala din gimnaziu si se imparte totul la patru. In exemplul dat se obtine nota 7,125. Daca la proba de aptitudini elevul in cauza obtine nota 10, media de admitere va creste spectaculos: se ia de trei ori nota la aptitudini si o data media calculata inainte si se imparte din nou totul la patru. Pentru exemplul dat se obtine media 9,28.
La Liceul de Arta, pentru clasa de muzica, sectia instrumentala si canto, probele de aptitudini vor consta in sustinerea unui recital si a unei probe la teoria muzicii, iar pentru sectia teoretica, de pedagogie muzicala, se vor da probe la teoria muzicii, dictat muzical si solfegiu. La clasa de arta plastica se vor da probe la pictura si modelaj. Conducerea Liceului "Darclee" a hotarit sa vina in ajutorul elevilor si va organiza pregatiri gratuite incepind din 19 iunie pina in preziua examenului.
La Liceul cu Program Sportiv, in acest an doua clase vor avea specializarile: volei, handbal, atletism, inot si lupte, iar cea de-a treia este speciala pentru sportivii de performanta, indiferent la ce club sint inscrisi sau ce sport practica. Aceasta clasa speciala a fost infiintata printr-un ordin special al ministrului pentru a veni in intimpinarea elevilor cu rezultate deosebite in sport. Pot aspira sa devina elevi in aceasta clasa sportivii care au obtinut pina acum cel putin un loc VI la Campionatele Nationale si sint legitimati la un club sportiv. De asemenea, la dosarul de admitere trebuie anexata si recomandarea clubului la care joaca. Probele de aptitudini la clasa speciala vor fi specifice sportului jucat. Pe de alta parte, conducerea liceului a mai precizat ca, dupa inscrierea la LPS, sportivul va juca tot sub culorile clubului la care este inscris. Pentru celelalte doua clase, probele de aptitudini inseamna pentru atletism – triatlon, si o alta proba specifica atletismului la alegere, pentru inot se va da o proba la 200m. mixt si o alta intr-un stil ales de candidat. Pentru volei se vor da probe la servicii de sus din fata la punct fix si lovitura de atac, pentru handbal elevii vor fi verificati la aruncarea mingii la distanta, pas in doi cu aruncare la poarta din saritura si un joc cu tema. Pentru lupte se vor realiza rasturnari in pod.
"Concurenta" mare la scolile de ucenici
Cei 1676 de elevi care nu au promovat capacitatea au la dispozitie numai 975 de locuri la scolile de ucenici, din care 275 la scoli si grupuri scolare din judet. In situatia in care nu se va mai da o a doua sesiune a examenului de capacitate, cu aprobarea ISJ, se vor putea transforma unele clase de invatamint profesional in invatamint de ucenici, pentru a se acorda o sansa de continuare a studiilor tuturor absolventilor. Mai mult, daca in anii urmatori elevii care nu au promovat acum capacitatea, vor promova examenul, ei se vor putea transfera la liceu sau scoala profesionala, dupa echivalarea studiilor de la invatamintul ucenici si sustinerea unor examene de diferenta. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii