Lectie spaniola de altruism

duminică, 23 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Lectie spaniola de altruism

La sfirsitul lunii iulie, in Braila a sosit un grup de elevi si studenti spanioli pentru a repara si moderniza localul si terenul de sport ce apartin Grupului Scolar "Grigore Moisil". Actiunea se desfasoara in cadrul proiectului Spania – Romania 2000 si s-a bucurat nu numai de sprijinul conducerii scolii, a Inspectoratului Scolar si a administratiei locale, ci si de cel al unor firme din orasul nostru sau alte orase. Profesoara Lenuta Stoian, directorul Grupului Scolar "Moisil", a explicat faptul ca cei 30 de elevi si studenti spanioli executa lucrari de reparatii timplarie, igienizari si amenajarea terenului de sport.
"Acesti copii, indrumati de profesorul Antonio Merlos, au reparat usile si ferestrele, au vopsit lemnaria, au sters geamurile si lambriurile, au carat asfaltul spart din curtea scolii, au carat ciment, au ajutat la turnarea cimentului si au ajutat la realizarea tuturor operatiilor de reaparatii realizate in scoala. Managerii unor firme brailene au fost incintati de actiunea de voluntariat pe plan social a fundatiilor «Carel» si «Mainel» din Spania, hotarind sa sprijine material sau financiar proiectul, pentru desfasurarea in bune conditii atit a activitatilor de reparatii cit si a celor de agrement. La nivelul scolii s-au organizat: o excursie pe Dunare, sprijinita si de Prefectura Braila, si alte doua excursii, una in Delta Dunarii si una in Nordul Moldovei. Trebuie mentionat ca tinerii spanioli isi platesc o parte din costul acestor excursii, cit si cazarea si masa pe timpul reparatiilor. Tin sa multumesc tuturor firmelor care ne-au ajutat si sa le invit la inaugurarea lucrarilor, pe 27 iulie." La buna derulare a actiunii au contribut firmele: Stinca, Fanyon, Dunival Prodcom, Sembra, Braicar, Titan Holding, Emma Star – Botosani, Softeh Plus Bucuresti, Elind, PAL, Caruz, Conel SA, Transilvania Oradea – filiala Braila, Administratia Zonei Libere, Glubedex si Pancronex. Grupul de spanioli inimosi nu s-a gindit numai la curatenie si la reaparatii, ci si la aspectul final al salilor de clasa. In patru sali de clasa pe cite unul dintre pereti vor fi pictate scene din povesti spaniole sau, pur si simplu, elevii romani vor fi insotiti in anul scolar viitor de citiva simpatici dinozauri.
"Profesionistul de miine nu se va ocupa numai de a cistiga bani, ci si de ajutorarea celor care au nevoie"
Actiunea celor doua fundatii, "Mainel" si "Carel", este coordonata la nivel national de Antonio Merlos, un avocat care isi dedica o mare parte a timpului educarii tinerilor in spirit crestin, ii invata sa-si iubeasca aproapele, sa nu se dea inapoi de la munca in folosul celorlalti atunci cind este nevoie si sa nu ceara nimic in schimb. Initiativa fundatiilor spaniole a fost primita cu multa bucurie de partea romana. Conducerea Grupului Scolar "Grigore Moisil" a facut toate demersurile necesare pentru ca musafirii, veniti in Romania pe banii lor, sa munceasca pentru romani, sa se simta cit mai bine. Se poate spune ca telul a fost atins, atita timp cit Antonio Merlos considera ca in Romania se simte ca intr-o familie si ca de multe ori apropierea Dunarii il face sa se gindeasca la Turia, fluviu care scalda malurile portului Valencia, sau la Palma de Mallorca, orase din care sint tinerii veniti in Romania.
De generozitatea spaniolilor s-au mai bucurat in anii trecuti polonezii, lituanienii si nicaraguaienii. Acesta este cel de-al doilea an in care vin in Romania elevi si studenti spanioli. "Sint elevi care si in timpul anului scolar combina studiile cu caritatea, iar in vacanta mare sint atrasi sa realizeze un proiect intr-o tara straina. Intotdeauna sint multi cei care vor sa participe la aceste proiecte, asa incit ei trebuie selectati. Sint alesi cei care corespund cel mai bine pentru realizarea proiectelor. Fiecare isi plateste masa si casa, iar cu sponsorizarile pe care le aduna in timpul anului realizeaza proiectul. In acest an, sponsorizarile au fost obtinute de la Primaria Valencia, Universitatea de Litere si fundatia «Mainel» din Valencia. De asemenea, au mai contribuit generos si persoane particulare din Spania", a precizat conducatorul grupului de tineri spanioli, Antonio Merlos.
Acest tip de asociatie de studenti realizeaza activitati sportive, culturale, de solidaritate sociala, dar si de formare spirituala a celor care consimt in mod liber acest lucru. "Totul duce la completarea formarii universitare, astfel incit profesionistul de miine nu se va ocupa numai de a cistiga bani, ci si de mentinerea valorilor etice, de ajutorarea celor care au nevoie. Acest tip de organizatie a fost propusa de initiatorul fundatiei «Opus Dei», El Beato Josemaria Escriva de Balaguer (1902-1975). El spunea ca intelectualii sint ca o mantie de zapada de la munte, iar atunci cind constientizeaza responsabilitatile sociale mantia se topeste si fertilizeaza toate vaile", explica Antonio Merlos cum a aparut acest altruism in Spania. De asemenea, initiativa fondatorului nu s-a adresat numai studentilor, ci si copiilor mai mici, taranilor sau chiar gospodinelor, pentru ca probleme de ordin spiritual exista si in Spania. "In tarile capitaliste problema nu este de bogatie. Atunci cind oamenii cauta sa obtina cit mai multi bani, bogatie, se transforma in mici animalute, bine imbracate, bine ingrijite, dar in fond tot animalute, si asta ii duce la o lipsa de preocupare pentru cei din jur."
Peste citeva zile, grupul de spanioli se va intoarce acasa, iar in loc va sosi un grup de elevi si studenti olandezi, care vor pune si ei in practica un proiect de reaparatii si modernizari la Scoala Speciala de Baieti. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii