Micul geniu din Scortaru Vechi

joi, 06 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Micul geniu din Scortaru Vechi

Procentul de promovabilitate in mediul rural a fost de aproape 45%, La Scortaru Vechi, din cei 11 elevi ai scolii numai Vasile Cosmin Damian a promovat, dar cu media 9,38. Vasile este un copil de la tara, care a tras cu dintii de "carte". Parintii lui sint agricultori. Familia, formata din parinti si trei copii, traieste intr-o casuta modesta, dar in care se vede totusi mina de gospodar. In gradina stau rinduite frumos legumele, vita de vie si pomii din curte arunca cu generozitate umbra asupra spatiului din spatele casei. Pasarile isi fac si ele de lucru pe linga cuptorul vechi din lut. Casa este linistita, copiii se joaca in fata portii, parintii sint pe cimp, la treierat. Scurta vizita a reporterului nostru a tuburat doar pentru citeva clipe pacea care domnea in atmosfera.
Munca independenta, secretul lui Vasile Damian
Vasile Cosmin Damian este un copil obisnuit de la tara. Parintii l-au menajat si nu-l mai puneau foarte mult la munca vazindu-i dorinta de a invata. Zile intregi a studiat, a invatat, s-a pregatit singur, pentru importantul examen care il astepta. Stia ca alti copii se mediteaza, insa tot asa de bine stia ca parintii lui nu au asemenea posibilitati materiale. Asa ca, prin efort propriu si cu ajutorul profesorilor din scoala, a reusit sa obtina performante. In anul scolar care abia s-a incheiat s-a calificat la faza nationala a olimpiadei de chimie. Fapt meritoriu atit pentru Vasile Damian cit si pentru profesorul sau, Spatarescu, pentru ca testele pentru olimpiada includeau si probe practice, iar la scoala nu exista un laborator. "M-am descurcat avind ca baza teoria, pe care am invatat-o si apoi am aplicat-o si la probele practice. Practica efectiv de laborator am facut numai doua ore inainte de a merge la faza pe nationala."
Vasile nu a facut niciodata meditatii particulare. Cu multa modestie recunoaste faptul ca rezultatele lui sint de fapt roadele muncii sale independente, ghidate cu grija de profesorii de la scoala. "Nu am facut meditatii pentru ca nu sint posibilitati. La limba romana am invatat singur acasa, la matematica m-a mai ajutat o matusa, profesoara de matematica, iar la celelalte discipline in utima saptamina am facut pregatire la scoala. Trebuie multa munca si trebuie invatat constant, pentru ca altfel nu se realizeaza nimic."
Chiar daca profesorii scolii sint braileni, si fac naveta, ei au gasit timp pentru un elev ca Vasile Damian, care a terminat cei opt ani de scoala cu media zece. La limba si literatura romana, Vasile a invatat cu profesoara Doina Munteanu, la matematica, anul acesta, a studiat cu profesorul Gheorghe Leu, iar la istorie tot cu profesorul de chimie Spatarescu. Vasile este de fapt un singuratic, dorinta lui de a invata nu este inteleasa de ceilalti colegi care nu se omoara cu studiul. Unii nu invata pentru ca nu vor, altii sint pusi la munca si nu prea mai au timp. "Pe mine parintii m-au mai menajat si mai am timp de invatat, de ascultat muzica. Imi plac aproape toate genurile, incepind cu muzica clasica. Ceea ce nu prea imi place este hard rock-ul si muzica noua romaneasca. Compozitorul meu favorit este Vivaldi. In vacante mai citesc carti de aventuri, Jules Verne, in special carti de stiinta."
"Visul meu era sa ma fac profesor de matematica, dar… "
Media de admitere obtinuta de Vasile Damian – 9,53, ii asigura acestuia accesul intr-o clasa de matematica-informatica de la "Balcescu", unde sa studieze intensiv limba engleza. "Nu am lucrat pina acum pe calculator, dar imi doresc foarte mult. Am mari emotii pentru ce va fi de la anul, pentru ca nu se compara scoala pe care am facut-o eu la Scortaru cu scoala care se face la «Balcescu», dar sper sa ma descurc. Visul meu era sa ma fac profesor de matematica, dar… este prost platit, asa ca ma gindesc sa fac ceva in domeniul informaticii." (Cristina DOSULEANU)

Comentarii