Miine incepe admiterea la licee

joi, 13 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Miine incepe admiterea la licee

Admiterea la liceu se face in acest an in trei etape, elevii inscriindu-se in prima etapa, 15-18 iulie, la liceul favorit, sau acolo unde considera ca vor putea fi admisi, dupa media de admitere pe care o au. Elevii admisi, in functie de numarul de locuri disponibile si de ordinea descrescatoare a mediilor, vor opta pentru profilul si specializarea dorita, tot in functie de media de admitere. Astfel ca in cele trei etape ale admiterii nu conteaza numarul de locuri pe profil uman sau real, ci numarul total de locuri existent la un liceu. La "Murgoci" si "Balcescu" sint cite 175 de locuri, la "Iorga" sint 200, cu mentiunea ca pentru clasa cu predare bilingva nu vor putea opta decit elevii care au sustinut zilele trecute proba scrisa si orala la limba engleza si au fost declarati admisi. Ceilalti, chiar daca au medii mari, dar nu au sustinut aceasta proba suplimentara, nu vor putea opta pentru aceasta clasa. La "Cerna" sint 225 de locuri, la "Perpessicius" 125, la "Ion Ghica" 125 si la "Ana Aslan" 50.
La liceele cu profil vocational, in urma probelor de aptitudini, nu se vor ocupa toate locurile. Ca urmare, Ministerul Educatiei a hotarit, printr-o nota, ca acolo unde este nevoie sa se mai sustina probe de aptitudini pentru noii inscrisi inainte de etapa a doua a inscrierilor, pe 19 iulie. La Liceul de Arta, locurile la clasa de arta plastica se vor ocupa probabil din prima etapa, fiind ceva mai multi candidati decit locuri, insa la clasa de muzica vor mai ramine doua sau trei locuri, pentru care se va putea da proba de aptitudini inainte de etapa a doua. La Liceul cu Program Sportiv, inscrierile vor continua si in cea de-a doua etapa, astfel ca cei respinsi la alte licee vor putea da proba de aptitudini tot pe 19 iulie.
Cei 2513 candidati care au promovat examenul de capacitate se mai pot inscrie si la alte licee. Grupul Scolar "Sebastian" are disponibile 175 de locuri, "Istrati" 125 de locuri, "Nenitescu" 225 de locuri, "Edmond Nicolau" 150 de locuri, "Brancoveanu" 175 de locuri, "Brancusi" 150 de locuri, "Anghel Saligny" 75 de locuri, "Moisil" 100 de locuri si Grupul Scolar Agricol 125 de locuri. In judet sint disponibile 250 de locuri, repartizate astfel: la Grupul Scolar Industrial din Ianca – 50, la Grupul Scolar Agricol Ianca – 50, la Grupul Scolar "Valsan" Faurei – 75, la Grupul Scolar din Insuratei – 50 si la Liceul din Maxineni – 25.
Patru clase cu taxa la licee
In ceea ce priveste invatamintul preuniversitar particular, in Braila se vor infiinta doar patru clase, doua la Grupul Scolar Economic "Ion Ghica", cu profil economic, si doua la Universitatea "Brancoveanu", una cu profil economic si cealalta cu profil administrativ. Grupul Scolar "Ion Ghica" a luat aceasta hotarire pentru ca in fiecare an sint multi copii buni care nu aveau acces la acest profil. Universitatea "Brancoveanu" si-a argumentat hotarirea cu dorinta de a satisface cerintele economiei si administratiei locale prin pregatirea unor specialisti capabili sa raspunda problemelor care apar in domeniu, cu atit mai mult cu cit concurenta inregistrata in fiecare an la Grupul Scolar "Ion Ghica" dovedeste ca pregatirii economice i se acorda o atentie foarte mare. De asemenea, lect.univ.drd. Camelia Vechiu, directorul Liceului economic "P.S.Aurelian", a mai precizat ca din corpul profesoral al liceului vor face parte cadre didactice ale Facultatii de Management Marketing in Afaceri Economice, dar si profesori recunoscuti la nivel judetean sau national de la liceele de renume ale orasului. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii