O casa din Chercea s-a naruit sub ochii proprietarei

marți, 02 decembrie 1997, 00:00
4 MIN
 O casa din Chercea s-a naruit sub ochii proprietarei

In cartierul Chercea, nenorocirile au inceput sa curga, una dupa alta, intr-un ritm care ii ingrozeste pe oamenii ce locuiesc in zona. Dupa cum se stie, partea de nord-vest a cartierului a fost inundata anul acesta de trei ori. Practic, la fiecare ploaie mai puternica, apa, nemaiavind cum sa se scurga in sol din cauza unei pinze freatice ridicate, a baltit pe strazi, in curti si chiar in casele chercenilor. Vidanjele aduse la fata locului nu prea au putut face mare lucru, Primaria fiind nevoita sa recunoasca pe sleau ceea ce se stia de mult: in cartierul Chercea trebuie construit neaparat un sistem de canalizare, altfel zona nu va mai putea fi locuita.
Duminica, 30 noiembrie, au iesit la iveala adevaratele proportii ale calamitatii ce s-a abatut asupra acestei parti a orasului. O casa aparent solida, a inceput pur si simplu sa se prabuseasca datorita eroziunii continue la care a supus-o apa. Imobilul respectiv se afla pe strada Carabusului, la numarul 31 si adapostea trei familii, practic opt persoane. Proprietara este Chiraca Stefan, o batrina in virsta de 64 de ani, care are trei copii, doi baieti si o fata. Fiica batrinei este maritata si, la rindul ei, are doi copii, elevi de scoala primara.
Unul dintre baieti este insurat, celalalt fiind inca burlac. Toti acestia locuiau in cele cinci camere ale casei ce inca nu s-a darimat de tot fiindca este sustinuta de citiva drugi grosi de lemn.
Dupa cum ne-au povestit Chiraca Stefan si Cristinel Dovleciu, unul dintre copiii pe care ii are din prima sa casatorie, ceea ce s-a intimplat duminica seamana cu o imagine de cosmar. Cu o seara inainte, locatarii casei au observat citeva crapaturi care brazdau peretii, fara a le da prea mare importanta. Dimineata insa, crapaturile luasera proportii, ceea ce i-a speriat pe toti ai casei. Prevazind nenorocirea ce avea sa vina, ei au inceput sa-si scoata mobilerul si alte lucruri afara. La un moment dat, peretele casei dinspre curtea vecina a cedat si a inceput sa se naruie. Plafonul s-a impinzit de crapaturi, in timp ce imobilul scirtiia din toate incheieturile, lasind impresia ca va cadea peste cei ce se aflau inauntru. Alertati de tipetele disperate ale locatarilor, vecinii au venit in fuga, ajutindu-i sa-si puna lucrurile la adapost. Totul era un vacarm ingrozitor. Femeile tipau si plingeau, vazindu-si casa zguduita ca de un imens uragan, iar barbatii strigau, dindu-si indicatii pentru a salva ceea ce mai era de salvat…
Ultima speranta a nenorocitilor se numeste Anton Lungu
Ieri dupa-amiaza, casa sinistrata era acoperita de o tacere rece. Camerele goale aveau ca singur mobilier suportii de lemn ce sprijineau plafoanele crapate. "Toata agoniseala noastra se afla prin vecini. Nici nu mai stim care, ce a luat. Azi-noapte am dormit si noi pe la cine ne-a primit, dar ce-o sa facem de acum incolo. A venit iarna si noi am ramas pe drumuri!", ne-a spus, plingind de neputinta, batrina. Pe fetele tuturor se putea citi neliniste si amaraciune. "Acum, cind se apropie Sarbatorile, cit o sa mai putem apela la vecini sa ne primeasca la ei?", se intrebau oamenii loviti de napasta.
Dupa cum ne-a spus Cristinel Dovleciu, casa este relativ noua, fiind construita de doar 21 de ani. Mai mult, asta-vara ea a fost reparata, fiind intarita cu ciment in punctele considerate sensibile. "La ultima inundatie noi nu am avut apa, nici in casa, nici in curte. In schimb, la vecini apa a fost de pina la jumatate de metru inaltime, batind continuu in peretele care s-a prabusit. Practic, dupa cum arata acum, casa asta nu mai poate fi reparata." Intr-adevar, peretii ramasi in picioare sint aplecati periculos de mult, tocurile usilor pierzindu-si forma de dreptunghi si aratind ca niste romburi deformate.
Referitor la inundatii, oamenii de pe strada, atrasi de prezenta noastra, au tinut sa se plinga din nou de felul cum s-a actionat in zona. "Cei care erau pe vidanje nu veneau sa traga apa din curti si case decit daca li se dadea de baut sau bani. Cine nu putea sa-i mituiasca astepta mult si bine pina sa le vina rindul", ne-au spus ei.
In disperarea lor, cei din familia Chiracai Stefan vor merge astazi la Primarie, pentru a-i cere ajutor lui Anton Lungu. Ei spera ca li se va repartiza o locuinta sociala. Daca nu se va face acest gest, opt oameni, dintre care o batrina si doi copii, se vor feri de frigul iernii cersind adapost de la vecinii lor. Iar cind rabdarea vecinilor se va sfirsi… (Florentin COMAN)

Comentarii