Parlamentar PSD, arendas al IMB

vineri, 31 august 2001, 23:00
3 MIN
 Parlamentar PSD, arendas al IMB

Agentia Domeniilor Statului a pus capac peste lupta surda care se da de ani buni pentru acapararea drepturilor de exploatare a imensului teren arabil al Insulei Mari a Brailei. Cele 59.000 de hectare i-au fost date in arenda, pentru 20 de ani, firmei nemtene "TCE 3 Brazi" SRL. Semnarea contractului cu ADS ne-a fost confirmata, ieri, de catre actionarul majoritar al firmei nemtene, deputatul PSD de Neamt, Culita Tarita. "Contractul a fost aprobat de Consiliul de Administratie al ADS si este deja in vigoare. Luni, 3 septembrie, vom veni la Braila sa preluam terenul", ne-a declarat Tarita. Intrebat de redeventa pe care o va plati pe pamint, acesta ne-a spus ca prevederile contractuale sint secrete, dar ca statul va avea de cistigat, anual, nu mai putin de 3 milioane de dolari. Despre "TCE 3 Brazi", deputatul ne-a informat ca este un grup de firme care au ca obiect de activitate agricultura, zootehnia, exploatarile forestiere, fabricarea de mobila si masini unelte, recuperarea materialelor refolosibile si transporturile forestiere si nationale. Culita Tarita se arata foarte increzator in posibilitatile pe care le ofera exploatarea eficienta a celor 59.000 ha din IMB. "Vom aduce utilaje performante, vom reabilita sistemele de irigatii si vom revigora sectorul zootehnic. In 4-5 ani, Insula Mare trebuie sa redevina ce era inainte de ’89", ne-a declarat nemteanul, atit in calitate de investitor, cit si de inginer agronom.
Ce se va intimpla cu SC IMB SA?
Spusele acestuia par bune si frumoase. Faptul ca terenul din Insula a fost arendat unei firme private poate isca, insa, numeroase complicatii. Dupa cum se stie, pamintul a fost exploatat pina acum de societatea "Insula Mare a Brailei" SA. Exploatarea a fost atit de ineficienta, incit unitatea respectiva a acumulat datorii de 600 miliarde de lei, drept pentru care, la sfirsitul anului trecut, a fost introdusa in procedura de reorganizare judiciara. Pentru achitarea datoriilor, s-a intocmit un plan de restructurare de catre actionarul majoritar, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor. Planul se bazeaza, insa, pe exploatarea terenului arabil, ori, acum, daca acesta a fost arendat unei alte societati, recuperarea datoriilor de catre creditori e imposibila. Din vinzarea activelor IMB SA, nu se pot obtine mai mult de 200 miliarde de lei.
Va reamintim ca, la plata datoriilor IMB SA, in mod esalonat, pe patru ani, s-a obligat firma bucuresteana "Reen Import Export" SRL Bucuresti, care a semnat un contract cu ADS, pentru preluarea managementului unitatii brailene. "Reen" este, de doi ani, partener asociat al IMB, fiind firma care a suportat un efort financiar de ordinul sutelor de miliarde, pentru infiintarea culturilor agricole din Insula. Contractul pentru preluarea managementului s-a semnat in mai, dar a intrat in vigoare abia la sfirsitul lunii iulie, datorita greoaielor proceduri juridice, care cer ca o societate in reorganizare, cum e IMB, sa se afle la dispozitia Adunarii Creditorilor, a unui judecator sindic si a unui administrator judiciar.
Patronul "Reen" SRL, Fernando Enciu, s-a aratat ieri foarte surprins de vestea ca terenul a fost arendat altcuiva. "Nu e adevarat, nu s-a semnat nici un contract! Daca s-a semnat, atunci este ilegal ce s-a facut. Terenul a fost scos de curind din capitalul social al IMB si, 60 de zile de la publicarea acestei operatiuni in «Monitorul Oficial», nu poate face obiectul unui contract, pentru ca scoaterea din capitalul social poate fi contestata. Mai mult, din cite stiu eu, pe 7 august, trebuia sa se faca procesul verbal de predare-primire a terenului de la IMB, la ADS, lucru care nu s-a intimplat. Prin urmare, terenul ramine sub incidenta planului de reorganizare, in custodia IMB, pentru a se putea plati datoriile", ne-a declarat Enciu. El a adaugat ca firma sa a facut niste investitii in cimp, iar acum are de strins recoltele pe care nu se poate sa le ia altcineva asa, din senin. Sub acest aspect, deputatul Culita Tarita a tinut sa precizeze: "Culturile vor fi preluate de catre cei care le-au infiintat. Noi nu vom profita de munca nimanui." (Florentin COMAN)

Comentarii