PNTCD exploateaza tinerele talente ale Liceului de Arta

sâmbătă, 13 decembrie 1997, 00:00
4 MIN
 PNTCD exploateaza tinerele talente ale Liceului de Arta

O atitudine scandaloasa a organizatiei de tineret a PNTCD care, profitind de inocenta unor elevi, a organizat in conditii cel putin ciudate o expozitie de pictura urmata de o licitatie dubioasa, a iscat protestul conducerii Liceului de Arta "Hariclea H. Darcl?e". Acest protest s-a materializat intr-o sesizare trimisa redactiei "Monitorului", in care conducerea liceului a dezavuat in termeni duri practica abuziva si sfidatoare a tinerilor taranisti. Aflind de acest demers, inspectorul scolar general adjunct, prof. Mircea Spiridon, a scris cu minuta lui un nou comunicat "inmuiat" vizibil, care trebuia sa scoata din culpa implicarea tinerilor taranisti. Desi continutul documentului il contrazicea pe primul, conducerea liceului a fost constrinsa sa dea publicitatii comunicatul reprezentind de fapt punctul de vedere al Inspectoratului Scolar Judetean.
Miercuri, 10 decembrie, am primit la redactie o sesizare prin care conducerea Liceului de Arta "H. Darcl?e" isi manifesta dezaprobarea pentru modul, cel putin ciudat, in care a fost organizata simbata, 6 decembrie 1997, la Inspectoratul pentru Cultura al Judetului Braila, Expozitia – concurs de pictura a elevilor clasei a XII-a B, profilul arta plastica din Liceul de Arta. "Astfel, se spune in sesizare, incalcind cele mai elementare reguli ale colaborarii cu o institutie de invatamint, presedintele organizatiei de tineret a PNTCD, Vasile Viorel, impreuna cu o oarecare Margarit Ioana, de la aceeasi organizatie, au patruns in incinta scolii luind legatura directa cu elevii clasei a XII-a B, ocolind cu buna stiinta conducerea scolii sau sefa de catedra de la arta plastica. Acest fapt s-a petrecut de mai multe ori in ultimele saptamini, cei doi punind la cale expozitia respectiva si licitatia ce a urmat dupa aceea. Abaterile de la criteriile estetice, de apreciere a calitatii lucrarilor licitate au fost flagrante, iar mult trimbitata licitatie a pornit de la sume derizorii, spre totala nemultumire a elevilor ce s-au aventurat in aceasta experienta".
In documentul remis redactiei se mai precizeaza ca actiunea a fost un esec pe toate planurile, "lucru afirmat chiar acolo de presedintele Filialei Uniunii Artistilor Plastici Braila, Gheorghe Mosorescu".
In incheierea sesizarii, conducerea institutiei de invatamint amintite sugereaza organizatiei de tineret a PNTCD ca, pe viitor, sa nu mai ocoleasca conducerea scolii cind are asemenea initiative, Liceul de Arta avind suficienti specialisti in muzica si arta plastica care pot oferi sugestii pentru materializarea eficienta in practica a intentiilor de a ajuta tinerii artisti braileni.
Pentru a ne lamuri asupra modului in care s-a desfasurat manifestarea cu pricina, am luat legatura cu presedintele organizatiei de tineret a PNTCD, Viorel Vasile, principalul organizator. Surprins de interpelarea noastra, acesta ne-a declarat: "Nu inteleg ce vreti sa spuneti. Daca vreti sa aflati cite ceva despre activitatea care a fost desfasurata in data de 6 decembrie, puteti veni aici la sediu, la partid. Asa, prin telefon, nu stiu ce relatii sa va dau. A fost o activitate extrascolara. Au fost date invitatii, profesorii au fost invitati".
Cind a fost solicitat sa enumere citiva profesori ai Liceului de Arta, care au fost prezenti la expozitie, Viorel Vasile a evitat raspunsul: "Degeaba incercam sa vorbim acum la telefon. N-am cum acum. Nu e problema ca nu-mi aduc aminte care au fost cei invitati, dar daca vreti sa aflati ceva despre aceasta actiune puteti sa veniti sa va interesati".
Expozitia concurs a fost apoi urmata de o licitatie, care a avut ca obiect cele peste 28 de tablouri expuse si despre care presedintele organizatiei de tineret nu a putut sa ne dea prea multe relatii: "Licitatia a fost facuta de cineva. Nu mai stiu cum se numeste. Stiu cine a facut-o dar nu i-am retinut numele. Nu pot sa va spun. Prin telefon nu se vorbeste asa ceva. Suma minima la licitatie a fost 50.000 de lei, in rest 100.000; 120.000 si chiar 140.000 de lei. Din sumele respective, jumatate merg la Leaganul de copii si jumatate la elevi, care vor primi banii de la licitatie marti. Licitatia nu a fost cu banii pe loc, au fost completate niste chestii si banul s-a strins saptamina asta si marti se va stringe restul de bani. Sumele de bani care s-au primit nu au fost chiar asa de mari, dar totusi e ceva. Activitatea la Leaganul de copii va avea loc peste o saptamina".
A doua zi, mai exact joi, 11 decembrie, o alta sesizare a sosit pe adresa redactiei, unitatea emitenta fiind tot Liceul de Arta. Parind dubios faptul ca aceasta nu avea nimic din ceea ce s-ar fi vrut a fi un act oficial, am aflat din surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ca sesizarea a fost redactata de insusi inspectorul scolar general adjunct, prof. Mircea Spiridon.
Contactat de "Monitorul" si nemultumit de intorsatura pe care au luat-o lucrurile, acesta s-a aratat nedumerit: "Dar de ce ma intrebati? Ei stiu despre ce este vorba. Dati-le telefon sa vina sa va aduca aceeasi hirtie batuta la masina. Dumnealor au revenit asupra primei lucrari si au considerat ca era prea pe detaliu si nici nu era eleganta. Dumnealor au revenit cu o alta delimitare de citeva rinduri. Alte informatii nu pot sa va dau. Va multumesc. Buna ziua", a incheiat prof. Spiridon, refuzind sa ne dea alte explicatii. (Alexandru IONESCU)

Comentarii